26 Kasım 2009 00:00

Adana'da ortak örgütlenme ortak eylem

ADANA’da KESK ve Kamu Sen'in ortak örgütlediği grev kamuda hizmeti durdurdu. Ulaşım, maliye, hastane ve iletişim işkollarında ...

Paylaş

ADANA’da KESK ve Kamu Sen'in ortak örgütlediği grev kamuda hizmeti durdurdu. Ulaşım, maliye, hastane ve iletişim işkollarında iş bırakan kamu emekçileri işyerleri önünde davul zurna eşliğinde halaylar çektiler, basın açıklamaları yaptılar.
Maliye işkolunda örgütlü Türk Büro Sen ve BES üyeleri sabahın erken saatlerinde grev önlükleriyle işyerlerinde toplandılar. Vergi dairesi girişlerine, SGK kurumları önüne "Bu işyerinde grev var" pankartları asan kamu emekçileri, halka neden grevde olduklarını anlattılar.
Daha sonra çarşı merkezindeki SKG ana binası önünde toplanan BES ve Türk Büro Sen üyeleri coşkulu bir şekilde grev halayları çektiler. Sayıları bini bulan maliye emekçileri, burada yapılan ortak açıklamanın ardından Uğur Mumcu'ya yürüdüler.
ÜNİVERSİTEDE ANLAMLI BİRLİK
Kamu emekçilerinin iş bırakarak toplandıkları bir başka nokta ise Çukurova Üniversitesi ve Balcalı Hastanesi oldu. Sabah erken saatlerden itibaren hastanede iş bırakan sağlık emekçileri, kampus içerisinde bulunan İş Bankası önünde eğitim emekçileri ve öğrencilerle birleştiler. Sağlık ve eğitim iş kolundaki KESK'e bağlı sendikalar ile Kamu Sen'e bağlı sendikalar saat 09.30'da ortak açıklama yaparak Uğur Mumcu'ya doğru yürüyüşe geçtiler.
SAĞLIK İŞ KOLUNDAKİ ÖRGÜTLER BİRLEŞTİ
Grevin etkili olduğu diğer bir alan ise hastaneler oldu. SSK, Numune Hastanesi önünde sağlık emekçileri toplanırken, diğer hastane ve sağlık ocaklarında iş bırakan sağlık emekçileri de buraya geldiler. Adana Tabip Odası, Adana Eczacılar Odası, Adana Diş Hekimleri Odası, sağlık emekçilerini grevde yalnız bırakmadı. Sağlık işkolundaki örgütler yaptıkları açıklamanın ardından hastaneler kavşağından eylem alanına yöneldiler.
DÖRT KOLDAN EYLEME
Eğitim emekçileri, maliye emekçileri, Türk-İş ve DİSK, meslek odaları ve Emek Partisi ise Büyükşehir Belediyesi önünde bir araya geldi. Burada oluşturulan kortej de yürüyüşe geçti. Dört ayrı koldan yürüyen emekçiler Kasım Gülek köprüsünde birleşerek, hep birlikte Uğur Mumcu Meydanı'na girdiler. Her sendikanın kendi pankartı ve talepleriyle katıldığı yürüyüş boyunca kamu emekçileri grevli toplu sözleşmeli sendika hakkının tanınmasını, krizin faturasının patronlara yıkılmasını, işsizlik ve yoksulluğa karşı önlem alınmasını ve zamların son bulmasını istediler.
'AKP BU GREVİ HAK ETTİ’
Uğur Mumcu Meydanı'nda toplanan 5 binden fazla emekçi, sloganlarla taleplerini dile getirdi. KESK Adana Şubeler Platformu ve BTS Adana Şube Başkanı Mehmet Gök, siyasi iktidarın emekçi karşıtı politikalarının kendilerini bu greve sürüklediğini belirtti. AKP'nin emekçiyi her fırsatta bölmeye çalıştığını dile getiren Gök, hükümete şöyle seslendi: "Emekçiden sakındığınız kaynakları sermayenin emrine verdiniz. Sağlık ve eğitim başta olmak üzere temel kamusal hizmetleri piyasalaştırdınız. Mezarda emeklilik ve SSGSS gibi yasalarla her fırsatta emekçiye saldırdınız. Sermaye yanlısı politikalarınızla ülkeyi krize soktunuz. Onun için siz bu grevini hak etiniz" dedi. AKP iktidarının 25 Kasım grevini iyi değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Gök, aksi halde emekçilerin daha güçlü ve kapsayıcı bir mücadeleyi hayata geçireceğini ifade etti. Türkiye Kamu Sen Adana İl Temsilcisi Kamil Köse ise kamu emekçilerinin eyleminin yıllardır ihmal edilen işçinin, esnafın ve dar gelirli insanların eylemi olarak kabul gördüğüne dikkat çekti. Kamu emekçilerinin toplu sözleşme hakkının herkesçe kabul edildiğini belirten Köse, "Ancak hükümet kabul etmemektedir. Masayı yok sayan, bizleri görmeyen, duymayan Başbakan bugün umarım toplu görüme masasının önemini kavramıştır" diye konuştu.
Sendikalar, siyasi partilerin, kamu emekçilerin talepleri ile ilgili dövizlerle eyleme katılmalarını istedi. Partilerin pankart ve bayraklarla gelmemesini talep ettiler. Sendikaların aldığı karara uymayacaklarını belirten TKP, ÖDP, Halkevi, Sosyalist Parti ve dergi çevrelerinin içinde olduğu "Krize Karşı Emek ve Demokrasi Platformu" kamu emekçilerinden ayrı kortej oluşturarak yürüdüler. Alanda kamu emekçilerinden ayrı duran platform üyesi parti ve örgütler, Kamu-Sen konuşma yaptığı anda alanı terk ettiler. (Adana/EVRENSEL)

EĞİTİMDE GREVE TATİL ÖNLEMİ
Adana'da okulların tamamen kapanacağı eğitim işkolunda grevin etkisi okullar tatil edilerek engellendi.
Eğitim Sen ve Türk Eğitim-Sen'in işyerinde ortak toplantılarla örgütlediği grevde on binin üzerine eğitimcinin iş bırakması bekleniyordu.
Eğitim emekçileri ayrıca okullara "Bu işyerinde grev var" yazılı ortak pankartlar asarak işyerleri olan okulların önünden mitingin yapılacağı alana yürüyeceklerdi ama tatil bu planı bozdu. Tatile rağmen eğitim emekçileri en kalabalık kitlesi ile alandaki yerlerini aldılar.
ÖNCEKİ HABER

BÖLGEDE İNSANCA YAŞAM TALEBİ

SONRAKİ HABER

Çorum’da emekçilere polis barikatı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...