26 Kasım 2009 00:00

Gelecekleri için GREV’deydiler

Kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı, parasız eğitim, parasız sağlık başta olmak üzere bir çok taleple gerçekleştirdikleri ve...

Paylaş

Kamu emekçilerinin grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı, parasız eğitim, parasız sağlık başta olmak üzere bir çok taleple gerçekleştirdikleri ve hükümeti emekçi düşmanı politikaları nedeniyle uyardıkları greve bölge illerinde yoğun katılım oldu. Antep, Malatya, Diyarbakır, Van başta olmak üzere bir çok ilde yapılan gösterilerde hükümete yapılan grevden doğru sonuçlar çıkarma çağrısı yapıldı. Eylemlerde, eşit, adil, demokratik bir gelecek talep edildi.
ANTEP’TE YOĞUN KATILIM
Gaziantep’te greve binlerce kamu emekçisi katıldı. Başta Eğitim Sen ve BES olmak üzere KESK’e bağlı sendikalara üye kamu emekçilerinin sabah mesai saati başlangıcında iş başı yapmayarak işyerleri önünde toplanmasıyla başlayan grev daha sonra yürüyüşler ve açıklamalarla devam etti. Kamu-Sen’e bağlı sendikalar ve Eğitim-İş de iş bırakarak alandaki yerini aldı. Emekçilerin grevi başta okullar olmak üzere bir çok alanda hizmet üretimini durdurdu. Sabah saat 08.00’den itibaren işbaşı yapmayarak Maliye binası önünde toplanmaya başlayan KESK’e bağlı BES ve Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen üyesi kamu emekçileri saat 10.30’a kadar burada sloganlar atarak, davul-zurna eşliğinde halay çekti. Daha sonra buradaki kitleye Tüm Bel-Sen üyesi emekçiler de katıldı. KESK’e bağlı sendikalar buradan KESK’in toplanma alanı olan Kırkayak Parkı’na geçti. Eğitim Sen üyesi eğitim emekçileri de grev kapsamında iş bıraktı. Okulların önünde toplanan Eğitim Sen üyeleri saat 10.00’da Şehitkamil İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve 10.30’da da Şahinbey ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde grev pankartı açtı. GENEL GREV ÇAĞRISI
Kırkayak Parkı’nda saat 11.00’de toplanmaya başlayan KESK üyesi kamu emekçileri, DİSK ve Türk-İş’e bağlı sendikalar, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri saat 12.00’de alkışlar ve sloganlarla Eski Adliye binası önüne yürüdüler. Burada KESK dönem sözcüsü ve Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Ersönmez, DİSK Bölge Temsilcisi Nihat Bencan ve TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk birer konuşma yaptı. AKP iktidarının işçi ve emekçilerin yaşamlarını çekilmez hale getirdiğine ve emekçilerin haklarını gasbetmeye devam ettiğine değinilen konuşmalarda genel grev çağrıları yapıldı. Saat 11.00’de öğretmen evi önünde toplanmaya başlayan Kamu-Sen’e bağlı sendikalar da buradan eski adliye binası önüne yürüdü. Başta Türk Eğitim-Sen olmak üzere yoğun katılım sağlayan Kamu-Sen üyesi emekçiler saat 11. 30’da adliye binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. AKP hükümetinin politikalarının eleştirildiği açıklamada basın açıklamasını Kamu-Sen Gaziantep Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Bekir Avan okudu. Eğitim-İş’de öğretmen evi önünde basın açıklaması yaptı.
DİYARBAKIR’DA BİNLER YÜRÜDÜ
Kamu emekçilerinin 25 Kasım uyarı grevi Diyarbakır’da da yoğun katılımla gerçekleşti. Sabah saatlerinden itibaren iş yerleri önlerinde toplanan emekçiler belli bölgelerde birleşerek Dağkapı Meydanı’na yürüdü. Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi okulların önlerine ‘Bu İş Yerinde Grev Var’ pankartı astı. Eğitim iş kolunda greve katılım yüzde 90 civarında gerçekleşti. Dağkapı Meydanı’nda toplanan binlerce emekçi eşit, adil, demokratik bir gelecek talep ettiler.
Greve katılan eğitim emekçileri İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün önünde toplandı. Burada bir açıklama yapan Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Karahan, krizin yükünü çekmeyeceklerini belirterek, hükümetin emek düşmanı politikalarından vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Buradan Dağkapı Meydanı’na doğru kortej halinde yürüyen kitle ‘Direne direne kazanacağız’, ‘Kahrolsun IMF, işbirlikçi AKP’, ‘Bîjî Biratîya Gelan’ sloganları attı.
Sağlık, demiryolu, posta, maliye, belediye iş kollarında çalışan emekçiler de işyerleri önlerinde toplanarak kortejler halinde Dağkapı Meydanı’na doğru yürüdüler. Meydanda bir araya gelen binlerce kişi attıkları sloganlarla AKP hükümetini protesto ettiler. Emekçilere Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, işçi sendikalarının temsilcileri, DTP, EMEP üyeleri ve yöneticileri de destek verdi.
HÜKÜMETE UYARI
Alanda bir açıklama yapan KESK dönem sözcüsü ve Yapı-Yol-Sen Şube Başkanı Yakup Keskin, üretimden gelen güçlerini kullandıklarını belirterek, “Emekçileri görmeyen, onları sefalete iten, ülkeyi krizden krize sürükleyen neoliberal politikalara karşı sesimizi yükseltiyoruz.’ dedi. Hükümetin emekçilerin talepleri karşısında bir duyarsızlık abidesi gibi durduğunu söyleyen Keskin, AKP iktidarının eğitim ve sağlık başta olmak üzere tüm kamusal alanları özelleştirmek için canla başla çalıştığını ifade etti. Emekçilerin açlık sınırının altında bir ücrete mahkum edilmeye çalıştığını belirten Keskin, krizin, işsizliğin, yoksulluğun kaynağının hükümetin politikaları olduğunu söyledi. 25 Kasım grevinin emekçilerin hükümete bir uyarısı olduğunu kaydeden ve hükümete seslenen Keskin, “25 Kasım grevi ülkede demokrasi ve barışın sağlanması için ürkek, arkası boş açılımlar yerine cesur ve bütün toplumsal kesimlerin katıldığı somut adımlara ihtiyaç olduğunu size hatırlatmak için yapılmış bir uyarıdır. Bu grev toplusözleşme ve grev hakkımızı engellemeyi bırakmanız, emek düşmanı politikalardan vazgeçmeniz için yapıldı”dedi.
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’ın emekçi düşmanlığı ilk değil

SONRAKİ HABER

BÖLGEDE İNSANCA YAŞAM TALEBİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...