26 Kasım 2009 00:00

iZLENiM

Diyarbakır’da dün binlerce kamu emekçisinin katılımıyla gerçekleşen uyarı grevi, emekçilerin kendi güçlerine olan güvenini arttırdı.

Paylaş

Diyarbakır’da dün binlerce kamu emekçisinin katılımıyla gerçekleşen uyarı grevi, emekçilerin kendi güçlerine olan güvenini arttırdı. Öğle saatlerinde işyerlerinden Dağkapı Meydanı’na akan eğitim, sağlık, belediye ve büro emekçileri ağırlıklı 3 bin emekçinin grev ve TİS hakkı, demokrasi ve insanca yaşam talepleri surlarda yankılandı. KESK’e bağlı sendikaların işyerlerinde haftalardır yürüttüğü çalışma sonucu binlerce kamu emekçisini birleştiren eylem, bir kez daha işyerlerine dayalı çalışmanın önemini gösterdi.
Eğitim emekçileri okullarında “Bu işyerinde grev var” pankartlarını astıktan sonra il Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplandı. Sağlık emekçileri devlet hastanesi, belediye emekçileri Büyükşehir Belediyesi ve büro emekçileri de SGK önünde “Bu işyerinde grev var” pankartlarını asarak davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Öğle saatlerinde Dağkapı Meydanı’nda toplanan kamu emekçilerine Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir ile alt kademe belediye başkanları, DTP ve EMEP il başkanları ile DİSK’e bağlı Dev Sağlık İş destek verdi. Atanamayan Öğretmenler Platformu da eyleme “ücretli köle olmayacağız” pankartıyla katıldı.
Yürütülen çalışmalar sonucu ilk kez bir grev, kentte bu denli etki yaratarak öğrencilerin, velilerin, esnafın gündemine girdi. 25 Kasım grevinin Diyarbakır bakımından en önemli yönü, yılardır bir yandan ulusal ezilmişlik, diğer taraftan açlık ve işsizlikle boğuşan Kürt yoksullarının eylemi sahiplenme konusunda ileri bir tutum takınması oldu. Yıllardır kamu emekçilerinin taleplerini kendi sorunlarına uzak gören Kürt yoksulları; bu kez eğitim, sağlık ve insanca yaşam talepleri bakımından önemini görerek grevi sahiplendiler. Dün Diyarbakır’da Akyıl işçilerinin grevinden sağlık işçilerinin sendikalaşma mücadelesine, TEKEL işçilerinin özelleştirmeye karşı eylemlerinden 1 Mayıslarda alanlara çıkan belediyenin taşeron işçilerine kadar kentin emek mücadelesi bakımından iz bırakan eylemlerine yeni bir halka eklendi.
(*)Diyarbakır Eğitim Sen Eğitim Sekreteri
Yusuf Karadaş*
ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçileri Dersim’de alanlardaydı

SONRAKİ HABER

Erdoğan’ın emekçi düşmanlığı ilk değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...