26 Kasım 2009 00:00

TRENLER DURDU

Kamu emekçilerini bir günlük grevi en çok demiryollarında etkili oldu.

Paylaş

Kamu emekçilerini bir günlük grevi en çok demiryollarında etkili oldu. Çok sayıda kentte saat 00.00’da lokomotifleri durduran demiryolcular eylemlere katılmayan Memur Sen üyelerine de tepki gösterdiler.
Gece yarısından sonra Eskişehir garına gelen trenlerin burada trenleri durdurarak yola devam etmeyeceklerini ve BTS ile Türk Ulaşım Sendikasında örgütlü olan makinist ve kondüktörlerin de iş bırakarak greve katılacağını duyuran konfederasyonlar, trenlerin Eskişehir Garına gelmeye başlamasıyla bu kararlarını da hayata geçirmeye başladılar. Eskişehir Garı’na saat 00.30 sıralarında Ankara’dan gelen 9 Eylül Ekspresi ile eylemi başlatmak istedi, fakat Memur Sen üyesi makinistler yolcuları alıp hareket ederken grevdeki memurlar grev kırıcılarını alkışlarla protesto etti.
İlk olarak Ankara yönünden gelen Anadolu Ekspresi saat 01.30 sıralarında Eskişehir’de oldu. Tren makinistinin lokomotifi durdurarak trenden ayrılıp greve katıldı. Art arda gelen trenlerin istasyonda durmasıyla tren garında çok sayıda yolcu trende veya istasyonun bekleme salonlarında trenlerin hareket etmelerini beklediler. Yer yer mağdur edildiklerini söyleyip polise şikayette bulunan yolcular, en büyük tepkiyi ise TCDD’ye gösterdiler. Bugünün grev günü olduğunun bilinmesine rağmen TCDD’nin 25 Kasım günü biletlerini hiç tereddüt etmeden sattığını söyleyen yolcular, kendilerini grevci kamu emekçilerinin değil, TCDD’nin mağdur ettiğini belirttiler.
MEMUR SEN GREV KIRICILIĞI YAPTI
Balıkesir’de grevci memurlar ‘Zamma zulme karşı grevdeyiz’, ‘Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek’, ‘Memur burada, Memur-Sen nerede’, ‘İş ekmek yoksa barış da yok’ diye slogan atan eylemciler garda bekleyen yolculardan da destek istedi.
Ankara’ya giden ve 00.30’da Balıkesir’e ulaşan Mavi Tren’in kalkmasını engellemek isteyen beş grevci memur, trenin önüne indi. Çevik kuvvet eyleme destek verenlere barikat oluştururken, sivil polisler BTS üyesi 5 kişiyi tepkilere rağmen raylardan uzaklaştırıp gözaltına aldı. Sendikacılar kimlik tespitinin ardından serbest bırakıldı.
ÇOCUKLARINA NE ANLATACAKSIN
BTS üyeleri treni kullanmak üzere gelen Memur-Sen işyeri temsilcisi Ali İlhan’a tepki gösterdi. İlhan’ın Memur-Sen çantasını gösterip, eylemcilere gülmesi ise tepkileri artırdı. İlhan, “Çocuklarına ne anlatacaksın, yüzümüze nasıl bakacaksın, yazıklar olsun, grev kırmak ihanettir” bağırışları altında makinist Seyfullah Koç’la birlikte treni çalıştırıp, gardan ayrıldı.
BAŞKA SEÇENEK KALMADI
Yurt genelinde memurun bir günlük uyarı eylemi, saat 00.10’da Sakarya’nın Arifiye Tren İstasyonu’nda uygulamaya konuldu. Türk Ulaşım-Sen Şube Başkanı Cihat Koray’la birlikte yaklaşık 30 sendikacı, gece yarısına doğru Arifiye İstasyonu’na gelerek beklemeye başladı. İstanbul Haydarpaşa’dan hareket eden Anadolu Ekspresi, saat 00.10’dan Arifiye İstasyonu’nda yolcularını aldıktan sonra hareket edeceği zaman sendikacıların engellemesiyle karşılaşıldı. Sendikacılar, makinisti hareket etmemesi ve uyarı eylemine uyması konusunda ikna etmeye çalışırken, bu sırada istasyona gelen TCDD Bölge Müdür Yardımcısı Ahmet Kocaman’la aralarında tartışma yaşandı. İstasyonda tartışmalar yaşanırken yaklaşık 20 dakika sonra yine İstanbul Haydarpaşa’dan kalkan Ankara Ekspresi istasyona geldi. Sendika başkanı Koray, içinde yine yaklaşık 400 yolcu bulunan Ankara Ekspresi’nin makinistini de gitmemesi, eyleme destek vermesi için ikna etmeye çalıştı. Bu sırada sendikacılar, makinis, yolcular, TCDD görevlileri ve güvenlik güçleri arasında tartışma yaşandı.
Tartışmalar yaşanırken istasyona daha sonra gelen Ankara Ekspresi saat 01.05 sıralarında hareket etti. Ancak trende bulunan sendikacıların imdat kolunu çekmesi üzerine tren ancak 40 metre gidebildi. Bunun üzerine trene binen polisler, içerideki sendikacıları çıkarmaya çalıştı ve 5 dakika sonra tren tekrar hareket etti. Yine imdat kolunun çekilmesiyle tren bu kez de 30 metre gittikten sonra durdu.
Bu sırada yine İstanbul’dan gelen Güney Ekpresi’nin ise yaşanan gerginlik nedeniyle istasyona 1 kilometre mesafede bekletildiği öğrenildi.
Yıllardan beri kamu çalışanlarının verilmeyen haklarını almak amacıyla söz konusu eylemi başlattıklarını belirten Koray, “Muhatap olduğumuz hükümet, ‘Siz ne üretiyorsunuz ki ne pay istiyorsunuz?’ diyor. Yüzde 6.5 kamu çalışanı açlık, yüzde 75’i yoksulluk sınırının altında. Tren personeline sorun 25 yıllık hizmeti boyunca kaç bayramı çoluk ve çocuğuyla geçirmiştir? Türkiye’nin en düşük ücretiyle çalışıyorlar. Başka seçeneğimiz kalmadı. Bu tren yarın gece 12’ye kadar burada kalacak.” dedi.
ADANA-DİYARBAKIR TRENİ SEFERİNİ DURDURDU
Gaziantep’in İslahiye ilçesine bağlı Fevzipaşa tren istasyonunda seferler yapılamayınca, yolcular minibüslerle taşındı. Adana-Diyarbakır seferi yapan Güney Ekspresi, Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Ulaşım-Sen’e üye makinistlerin iş bırakması nedeniyle İslahiye Fevzipaşa beldesi tren garında motorlarını susturarak yoluna devam etmedi. İslahiye-Mersin arasında yolcu taşıyan Raybüs treni de eylem nedeniyle yolcu taşımadı. Türk Ulaşım-Sen Gaziantep Şube Başkanı Adem Akkuş, uyarı grevine TCDD çalışanlarından büyük destek olduğunu söyledi.
BİRLEŞİRSEK KAZANIRIZ
Sivas’ta da 00:00’da tren garına gelen Güney Ekspresi garda bir araya gelen BTS ve Türk Ulaşım Sen üyeleri tarafından sloganlarla karşılandı. ‘Yaşasın sendikal dayanışma’, ‘Birleşe birleşe kazanacağız’ sloganlarıyla karşılanan trenden ilk olarak inen Malatya tren şefi Ahmet Kılıç, 1991’den beri çalıştığını belirterek”Bu bir mücadeledir. Hepimiz inanmalıyız. Yaşamak için bu mücadeleyi yürütmeliyiz ve birleşmeliyiz. Birleşirsek kazanırız” dedi. BTS Şube Başkanı Nejat Sezginer ise greve hükümetin uygulamaları sonucu çıktıklarını söyledi.
KÎ ZAVA KÎ ZAVA GREV ZAVA
Diyarbakır Tren Garı önünde “Bu iş yerinde grev var” pankartı asan KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası emekçilerinin greve girmesiyle Tren Garı’nda hizmet durdu. Davul zurna eşliğinde halay çeken işçiler, “Kî zava kî zava grev zava” sloganları attı.
Adana’da kamu emekçilerinin grevi 24 Kasım gecesi başladı. Demiryollarında örgütlü olan BTS ve Türk Ulaşım-Sen, grevin her safhasında ortak davrandı. Saatler 24.00 deyince trenleri durdurdular. Yolcu trenleri gece yarısından sonra ilk istasyonda dururken, banliyö seferleri yapılmadı.
Sabah karşılıklı olarak yapılması gereken Adana, Mersin ve Gaziantep’ten banliyö treni seferleri gerçekleşmedi. Eylemden haberi olmayan istasyonlarda, gara gelen az sayıdaki vatandaş, görevlilerin seferlerin yapılmadığı uyarısıyla geri döndü.
DEMİRYOLLARINDA GREV 24 SAAT SÜRDÜ
BTS İzmir Şubesi’nde grev 24 Kasım gece yarısı 12.00’de başladı. İlk durdurulması gereken trenler Balıkesir’de bulunduğundan, ilk gerginlik de burada yaşandı. Polis, grevci demiryolculara Balıkesir’de müdahale etti. BTS İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özçamlı ve 4 sendika üyesi gözaltına alındı. Balıkesir KESK Şubeler Platformu bileşenlerinin sahiplenmesiyle bu arkadaşlarımız serbest bırakıldı. Balıkesir’de iş birlikçi grev kırıcılarının götürmeye çalıştığı Mavi Tren, Eskişehir’deki grevciler tarafından durduruldu. Bu saatten itibaren Ankara-Uşak-Bandırma-Ödemiş-Aydın-Tire-Söke dahil olmak üzere hiçbir tren İzmir’den çıkarılmadı. Eylem gece 24.00’e kadar süreceği için saat 18.00’de çalışması gereken Mavi Tren, 9 Eylül Ekspresi ve Karesi Ekspresi de çalıştırılmadı. Gar Müdürlüğü, söz konusu trenlerin 24.00’ten sonra çalışacağını anonsla duyurdu.
KAYSERİ
Kamu emekçilerinin bir günlük uyarı grevi, Kayseri’de gece 00.00’da başladı. BTS ve Türk Ulaşım-Sen’e üye tren garı çalışanları, Memur-Sen’e bağlı Ulaşım-Sen üyeleri dışında yüzde yüzlük bir katılımla greve gitti. Gece 00.00’dan itibaren çalışmayan memurların grevine, KESK ve Kamu-Sen’e bağlı sendikaların başkan, yönetici ve temsilcileri de o saatte tren garına gelerek destek oldu. Trenlerin önüne geçerek ulaşımı durdurmak isteyen sendika temsilcilerine, yolcular da destek oldu.
(HABER MERKEZİ)

‘TİS KABUL EDİLENE KADAR GREVDEYİZ’
Grevin yapıldığı Ankara Tren Garı’nda sendika üyeleriyle birlikte bekleyen BTS Genel Başkanı Yunus Akıl, Mayıs ayında “TİS yoksa grev var” etkinlikleri kapsamında grevi başlattıklarını ifade etti. Türkiye genelinde hiçbir trenin çalışmadığını kaydeden Akıl, “Grev yüzde 100 başarıya ulaştı. Demiryolu yönetimi, bu grevi engellemek için elinden geleni yaptı. Daha önce bu tür nedenlerden dolayı davalık da olduk. Ancak bunlar AİHM kararlarına uyan eylemlerdi. Daha önce 1994, 1995 ve 2000 yıllarında benzer eylemler yaptık. TİS kabul edilmediği sürece süresiz grev yapma kararlılığımız var” diye konuştu. Kamu emekçileri, demiryolu yöneticilerinin grevi kırmaması amacıyla Abdi İpekçi Parkı ve Ziya Gökalp Caddesi’ndeki açıklamalara katılmayarak, eylem süresince garda bekleyecek. Tren garında bekleyen vatandaşlar ise, grevden haberdar olmadıklarını belirterek, mağdur olduklarını söyledi. Yolculardan Ümmühan Akdur, sabah saat 07.00’dan bu yana gara geldiklerini ve kendilerine grevin haber verilmediğini ve bilet satıldığını belirterek, “Şimdi trenin kalkmayacağını söylüyorlar. Mağdur olduk. Evimize geri dönmek zorunda kalacağız. Bayram öncesi oluşu sıkıntı yaşamımıza neden oldu” dedi. Şahin İnanöz adlı vatandaş da grevden haberleri olduğunu, ancak bunun için dün akşam garı aradıklarında kendilerine trenin kalkacağını söylendiğini belirtti. İnanöz, 2 saat tren garında beklediğini ifade ederek, “Sahipsiz bir toplumuz. İletişim kopukluğu var. Demiryolu idaresinin hatası. Türkiye’de herkes görevini yapsa bu tür grevlere gerek kalmaz” diye konuştu.
GREV KIRICILARA KIRMIZI KART
Ankara Tren Garı’nda iş bırakma eylemi başlatan KESK BTS üyeleri, grevi kıran hızlı tren makinistlerine kırmızı kart gösterdi. BTS üyeleri, grev kırıcı makinistlerin trenleri harekete geçirmesini engellemeye çalışarak sefere çıkan Hızlı Tren’i yumruklayarak çalışan makinistleri yuhaladılar. Gar görevlileri ehliyeti olmayan bir kişiye treni kullandırtmak istedi ancak sendikacılar ve grevci işçiler TCDD yönetiminin bu girişimini engelledi.

Tren seslerinin yerini grev sesleri aldı

HAYDARPAŞA tren garında iş bırakma eylemi sabah 05.00’te başladı. KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) ve Kamu Sen’e bağlı Türk Ulaşım-Sen üyeleri bir araya gelerek grev önlüklerini giydiler.
Sabah 05.00’te ilk tren olan Haydarpaşa-Gebze Banliyö treni kalkmadı ve devam eden saatlerde 15’er dakika arayla kalkan banliyö trenleri gün boyunca hareket etmedi. Bunun dışında şehir dışına hareket eden Başkent, Boğaziçi, Meram, Anadolu ve Sakarya Ekspresleri de gün boyunca hareket etmediler. İstanbul’a il dışından gelen trenler Eskişehir’de durduruldu. Banliyö trenleri ise Gebze’de durduruldu. Memur Sen üyeleri de Haydarpaşa Garı’ndaki iş bırakmaya katıldı. Kamu emekçileri tarafından grevin gerekçeleri açıklanınca bazı vatandaşlar greve destek verdi. Davul zurna eşliğinde halaylar çekildi sloganlar atıldı.
TOPLUSÖZLEŞME HAKKIMIZI TANIYIN
Kamu emekçileri Haydarpaşa garının girişine ve trenlerin önlerine bu işyerinde grev vardır pankartı astılar. Saat 06.00’da KESK Genel Başkanı Sami Evren gara geldi. Çalışanlardan grev hakkında bilgi alan Evren, burada yaptığı açıklamada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İstanbul Valisi Muammer Güler’e tepki gösterdi.
SİRKECİ’DE DAVULLU ZURNALI YÜRÜYÜŞ
İstanbul birinci bölgede bulunan emekçiler, Sirkeci Garı önünde bir araya geldi. “Yaşasın örgütlü mücadelemiz” yazılı önlükleri giyen emekçiler, sendikaların isimlerinin yazılı olduğu pankartlar taşıdı. Emekçiler, Beyazıt Meydanı’ndaki mitinge katılmak için davul zurna eşliğinde yürüyüşe geçti. (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

SONRAKİ HABER

Kamu emekçileri Dersim’de alanlardaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...