26 Kasım 2009 00:00

AKP Tabanına bile
anlatamadı!

Açılım tartışmalarının başladığı günden bu yana ardı ardına anketler yayınlanıyor. Ancak dün yayımlanan bir ankette çarpıcı verilere yer verildi.

Paylaş

Açılım tartışmalarının başladığı günden bu yana ardı ardına anketler yayınlanıyor. Ancak dün yayımlanan bir ankette çarpıcı verilere yer verildi. Ankette açılıma illerin bakışı irdelendi. Ortaya çıkan tablo ise hayli ilginç. Açılımı en olumsuz bulan il; AKP’nin çok güçlü olduğu ve açılımın mimarı ifade edilen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün memleketi Kayseri. Bu ili ise 12 Kasım’dan sonra Erdoğan’ı açılımı anlatmak için gittiği Malatya ve İzmir gibi yerler izliyor.
İL İL GEZDİ
12 Kasım’da Meclis’te görüşülen açılımla ilgili, muhalefet partileri, tutumlarından geri adım atmayarak AKP’ye yüklendi. Bunun üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da il il gezerek, açılımı halka anlatmaya başladı. Malatya ve İzmir’deki açılışlarda, meydanlara toplanan kalabalıklara açılımı anlatan Erdoğan, muhalefetin tavrını şikayet ettiği halktan destek istedi.
EN KARŞI İL: KAYSERİ
Peki iller ve partiler bazında açılım nasıl değerlendiriyor? Türkiye’deki siyasal, toplumsal, ekonomik ve kültürel gelişmeleri gündemine göre araştıran GENAR, açılımı halka sordu. Genel ve parti tabanlarının görüşlerini yansıtan anket, açılımın en çok hangi illerde desteklenip, desteklenmediğini de ortaya koydu. Açılıma “en karşı il” AKP’nin çok güçlü olduğu Kayseri çıktı.
17 İLDE 2152 KİŞİ İLE YÜZ YÜZE
Kasım ayı içerisinde; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Samsun, Trabzon, Van olmak üzere 17 il ve bu illere bağlı 49 büyük ilçede gerçekleştirilen araştırma 2152 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapıldı.
KİM NE DEDİ?
Hükümetin “demokratik açılım” olarak adlandırdığı medya ve kamuoyunda ise daha çok “Kürt açılımı” olarak telaffuz edilen süreci deneklerin yüzde 29.2’si “Hiç olumlu” bulmazken, “Çok olumlu” bulanlar yüzde 7.1 oranında. Olumlu bulmayanlar yüzde 23.1, olumlu bulanlar yüzde 21.3 “kısmen” olumlu bulanlar ise yüzde 19.3 oranında.
ERDOĞAN ANLATAMADI MI?
Erdoğan, 12 Kasım’da TBMM’de yapılan görüşmelerin ardında gittiği Malatya ve İzmir’de halka açılımı anlatmıştı. Peki açılım çalışmaları en çok hangi ilde desteklenip, hangi illerde desteklenmiyor. GENAR’ın 17 ilde yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre açılım çalışmalarını en olumsuz bulan il; AK Parti’nin de çok güçlü olduğu Kayseri. Bu ili sırasıyla Trabzon, Manisa, İzmir, Ankara, Samsun ve Malatya izliyor.
Açılıma büyük oranda destek veren ilk üç il ise sırasıyla; Diyarbakır, Van ve Mardin. Erzurum, İstanbul ve Bursa illerinde ise oranlar yarı yarıya.
(HABER MERKEZİ)

PARTiLERiN TABANINDA DURUM
* AKP: Deneklerin siyasi tercihlerinden elde edilen sonuçlara göre ise, AKP’ye oy verdiğini beyan edenlerin yüzde 46.8’i çalışmaları “olumlu” bulurken, yüzde 31.4’ü “olumsuz”, yüzde 21.8’i ise “kısmen olumlu” bulduğunu açıklıyor.
* CHP: CHP’lilerin yüzde 71.5’i “Demokratik Açılım” çalışmalarını olumlu bulmazken, olumlu bulanların oranı yüzde 8.7, kısmen olumlu bulanlar ise 19.8 oranında çıktı.
* MHP: Açılıma en karşıt seçmen kitlesi ise beklendiği gibi MHP’nin MHP’lilerin yüzde 78.7’si açılıma karşı çıkarken, olumlu bulanlar CHP’lilere göre 0.4 puan daha yüksek çıktı. MHP’ye oy verdiğini açıklayan deneklerin yüzde 9.1’i açılıma destek verirken, yüzde 12.2’si kısmen olumlu buldu.
* DTP: Demokratik açılım kilit partisi DTP seçmeninin yüzde 77.1’i çalışmaları desteklerken, yüzde 13.8’i “olumlu bulmuyorum” görüşünde. DTP’lilerin 9.2’si ise “kısmen olumlu” cevabını verdi.

LE MONDE DİPLOMATİQUE KÜRTÇE YAYINDA

DİPLOMASİ alanındaki haber ve yorumlarıyla dünya çapında izlenen Fransız gazetesi “Le Monde Diplomatique” artık Kürtçe de okunabilecek. Aylık gazete için biri Irak’ın Erbil kenti, diğeri de Almanya’nın Köln kentinde olmak üzere iki değişik baskı yapıldı.
Le Monde Diplomatique, Erbil’deki baskının Sorani şivesinde, Köln’deki baskının ise Kırmançi şivesinde yayımlandığını bildirdi. Her iki baskının da 3 biner adet yapıldığı öğrenildi.
1954 yılında Le Monde gazetesi tarafından yayımlanmaya başlanan aylık Le Monde Diplomatique gazetesinin şu anda 25 dilde 46’sı baskı, 26’sı elektronik olmak üzere 72 değişik yayını bulunuyor. Derginin basılı yayınlarının toplam tirajı 2 milyon 400 binin üzerinde. Le Monde Diplomatique geçmişte Türkçe de yayımlanmıştı.
(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP Hükümeti ateşle oynuyor

SONRAKİ HABER

HAYATIN İÇİNDEN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...