26 Kasım 2009 00:00

‘Türkiye’ye 17 milyar dolarlık GDO’lu ürün girdi’

ZİRAAT Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, Türkiye’ye 1998 yılından bugüne kadar en az 20 milyon ton...

Paylaş

ZİRAAT Mühendisleri Odası Genel Başkanı Gökhan Günaydın, Türkiye’ye 1998 yılından bugüne kadar en az 20 milyon ton Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) ürün girdiğini, bu ürünlere 17 milyar dolar ödendiğini söyledi. 800’den fazla işlenmiş gıda çeşidinin içerisinde GDO’lu ürünler bulunduğuna dikkat çeken Günaydın, “Fareler üzerinde yapılan araştırmalarda 3’üncü kuşakta kısırlık riskinin giderek arttığı belirlenmiş. Bunun insanlarda da görülme riski var” dedi.
Dünyada 25 ülkede 13 milyon üretici tarafından 125 milyon hektar alanda GDO’lu ürün üretildiğini söyleyen Günaydın, “Bu ürünler dünyadaki bütün tarım alanlarının yüzde 2.5’inde üretiliyor. İthalat olarak mısır, soya, pamuk, gibi ürünler yapıldı. Bunların hepsi Türkiye’de tüketildi” diye konuştu.
Gökhan Günaydın, “2008- 2009 yılında yayınlanmış 7 makaleden çıkan sonuç, özetle GDO’lu ürünlerin doğrudan ya da dolaylı derhal ya da gecikmeli riskleri vardır. Gecikmeli riskler jenerasyonlar boyunca ortaya çıkar. Fare deneyleri de işte bunun için yapılır” dedi. (SAMSUN)




ÖNCEKİ HABER

Yardım kuyruğunda bayıldı

SONRAKİ HABER

25 Kasım’da kadına polis şiddeti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...