26 Kasım 2009 00:00

Nobel’li Obama’dan ‘Nobel’lik’ karar!

ABD yönetimi, Barack Obama’ya Barış Ödülü veren Nobel Komitesi’nin “vicdanını sızlatacak” iki karar daha aldı.

Paylaş

ABD yönetimi, Barack Obama’ya Barış Ödülü veren Nobel Komitesi’nin “vicdanını sızlatacak” iki karar daha aldı.
İlk açıklama bizzat ABD Başkanı Barack Obama’dan geldi. Ülkesinin yeni Afganistan stratejisini yakında açıklayacağını söyleyen Obama, niyetinin 8 yıldır süren savaşın ardından “oradaki işi bitirmek” olduğunu söyledi. Ancak “işi bitirmekle” kast ettiği, işgali bitirip Amerikan askerlerini geri çekmek değil. Obama’nın niyetinin “tek bir Taliban militanı kalmayıncaya kadar işgali sürdürmek” olduğu açık. Obama, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ile Beyaz Saray’da düzenlenen ortak basın toplantısında bir soru üzerine, “Amerikan halkına bu konuda nasıl bir adım atacağımıza dair çok kısa bir zaman içinde bir açıklama yapacağım” dedi. Afganistan savaşının 8 yıldır devam ettiğine dikkati çeken Obama, “Niyetim, (oradaki) işi bitirmek” dedi.
Bu arada, ABD basını ve uluslararası ajanslarda yer alan haberlerde, Obama’nın Afganistan’a takviye asker kararını 1 Aralık’ta açıklayacağı bildirildi.
34 BİN EK ASKER
Öte yandan, CNN’in haberine göre, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Afganistan’a 34 bin yeni ABD askeri gönderilmesinin planlarını yapıyor.
Pentagon’dan bir yetkiliye dayandırılan haberde, Obama’nın nihai kararıyla ilgili henüz kesin bir sonuca ulaşılmadığı, ancak bakanlık yetkililerinin bölgeye 34 bin ek ABD askeri gönderilmesinin hazırlığını yapmakla görevlendirildiği belirtildi. Haberde, yeni birliklerin ülkenin güneyi ve güneydoğusuna yoğunlaşacağı kaydedildi. CNN’in haberinde ayrıca, Pentagon’un Obama’nın onaylamasını beklediği 34 bin askerle, Afganistan’daki ABD birliklerinin komutanı Stanley McChrystal’in istediği 40 bin asker arasındaki boşluğu doldurmak için NATO ülkelerinden yeni asker talep edileceği belirtildi. (DIŞ HABERLER)

ABD, FİLİSTİN’DEKİ ESİR DEĞİŞİMİNİ İSTEMİYOR

ABD yönetiminin, İsrail ile Hamas arasında olası tutuklu değişimine ilişkin bir anlaşmaya karşı olduğu öne sürüldü. İsrailli bir yetkili, ordu radyosuna yaptığı açıklamada, “Washington,
Filistinli tutukluların serbest bırakılmasının Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a zarar verebileceğini ve Hamas için bir zafer olacağını düşünüyor” diye konuştu.
Hamas ile İsrail arasında Almanya ve Mısır’ın arabuluculuğunda yapılan görüşmeler, esir alınan İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılması karşılığında, İsrail’in bazı Filistinli tutukları salıvermesini öngörüyor.
İsrail lobisi Amerikan-İsrail Kamu İşleri Komitesi’nin (AIPAC) de muhtemel bir tutuklu teatisiyle ilgili endişelerini dile getirdiği, ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu bu konuda açıkça eleştirmekten kaçındığı ifade ediliyor. AIPAC’ten Josh Block, ordu radyosuna, İsrail hükümetinin yüzlerce Filistinli tutuklunun serbest bırakılması ile ülkenin uzun vadeli çıkarları arasında bir denge bulması gerektiğini söyledi. İsrail’in Filistin Yönetimi ile barış görüşmelerini sürdürmesi gerekirken, Hamas ile anlaşma sağlamaya çalıştığını ifade eden Block, İsrail’in bu ikisi arasında bir denge kurmaya muvaffak olacağına yönelik beklentisini dile getirdi.

ABD YÖNETİMİ KARA MAYINLARINI YASAKLAMIYOR

ABD Başkanı Barack Obama başkanlığındaki ABD yönetiminin açıkladığı ikinci karar ise, kara mayınlarının yasaklanmasını öngören uluslararası antlaşmayı imzalamamak oldu.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ian Kelly, Beyaz Saray yönetiminin konuyu gözden geçirmesinin ardından bir önceki yönetim tarafından belirlenen politikada değişiklik yapmama kararı aldığını söyledi.
“Kara mayını konusundaki politikamızı yürürlükte tutma kararı aldık” diye konuşan Kelly, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın söz konusu antlaşma konusunda Kolombiya’nın Cartegena kentinde gelecek hafta düzenlenecek gözden geçirme konferansına, mayın uzmanlarından oluşan bir gözlemci heyeti göndereceğini sözlerine ekledi.
Mayınların üretimine, kullanımına, stoklanmasına ve ticaretine son verilmesini öngören Mayınların Yasaklanması Antlaşması, şimdiye dek 150’den fazla ülke tarafından imzalandı. Anlaşmaya imza koymayan ülkeler arasında ABD’nin yanı sıra Çin, Hindistan, Pakistan, Myanmar ve Rusya bulunuyor.
‘DÜŞ KIRIKLIĞI YARATTI’
Konuya ilişkin açıklamada bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün silahlarla ilgili bölümünün direktörü Stephen Goose, ABD yönetiminin yaptığı açıklamanın kendisini şaşırttığını belirterek, ABD yönetiminin aldığı kararı düş kırıklığı yaratan bir karar olarak niteledi. Direktörü bulunduğu bölümün ABD yönetimini, mayınlar konusunda politikasını gözden geçirmesi için sıkıştırdığını belirten Goose, ancak Obama yönetiminin mayın politikasının gözden geçirildiğine ilişkin bir işaret vermediğine dikkati çekti.
Goose, “Eğer bir gözden geçirme yapılmışsa bu, kapsamlı bir gözden geçirme olmamıştır” dedi.
ÖNCEKİ HABER

İngiltere’nin hedefi Saddam’ı devirmek değilmiş

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...