26 Kasım 2009 00:00

İngiltere’nin hedefi Saddam’ı devirmek değilmiş

İNGİLTERE’nin Irak savaşındaki rolü konusundaki resmi soruşturma başladı.

Paylaş

İNGİLTERE’nin Irak savaşındaki rolü konusundaki resmi soruşturma başladı. Aylarca sürmesi beklenen soruşturmada ifade veren ilk iki üst düzey yetkili, İngiltere hükümetinin 2001 yılı başlarından itibaren hedefinin Saddam Hüseyin’i devirmek olmadığını iddia etti.
Eski üst düzey istihbarat yetkilisi Sir Peter Ricketts ile Dışişleri Bakanlığı’nın eski yetkililerinden Sir William Patey, İngiltere’nin politikasının hiç bir zaman Irak’ta rejim değişikliğine odaklanmadığını kaydetti.
Eski Başbakan Tony Blair de dahil çok sayıda hükümet yetkilisinin ifade vereceği soruşturma heyetinin başkanı Sir John Chilcott, bunun bir yargı süreci olmadığını ama hazırlayacağı raporda, gerektiğinde hükümeti ya da bireyleri açıkça eleştirmekten de kaçınmayacağını söyledi.
SORUŞTURMA‘TARAFSIZ DEĞİL’
Soruşturmaya eleştirel yaklaşanlar ise, soruşturmayı yürütenlerin devlete çok yakın isimler olmasına dikkat çekiyor. Ekipte iki akademisyen var, ama onlar da devlete yakın isimler olarak biliniyor. Komisyonun son üyesi ise bir eski diplomat. Komisyonun kimseyi ifade vermeye zorlama yetkisi yok. (DIŞ HABERLER)


ÖNCEKİ HABER

MERCEDES’E DARBE SUÇLAMASI

SONRAKİ HABER

Nobel’li Obama’dan ‘Nobel’lik’ karar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...