26 Kasım 2009 00:00

Irak seçimleri Ocak’ta yapılamıyor

IRAK Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Ferec Haydari, parlamento seçimlerinin, ülkede anayasanın öngördüğü şekilde ocak ayının sonuna kadar yapılamayacağını bildirdi

Paylaş

IRAK Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Ferec Haydari, parlamento seçimlerinin, ülkede anayasanın öngördüğü şekilde ocak ayının sonuna kadar yapılamayacağını bildirdi. Haydari, seçimi yapma olasılığının kalmadığını söyledi. Haydari, yeni seçim gününü belirlemek için anlaşmazlığın çözülmesini bekleyeceklerini belirtti.
Irak’ın Sünni Devlet Başkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, mecliste bu ay kabul edilen seçim yasasının bir maddesini veto etmişti. Parlamento, veto edilen yasa maddesinde değişikliği önceki gün kabul etmesine rağmen, Haşimi’nin talepleri yerine gelmediği için, devlet başkanı yardımcısının yasayı bir kez daha veto edeceği belirtiliyor.
Haşimi, mecliste aylarca süren tartışmalardan sonra geçen seçim yasasını, yurt dışındaki Iraklılara daha çok temsil hakkı verilmesi talebiyle geçen hafta veto etmişti. Ancak meclisteki Şii ve Kürtlerin uzlaşmasıyla yapılan değişiklik yine Sünnilerin lehine olmadı. Haşimi’nin makamından yapılan açıklamada, yasada yapılan değişikliğin “Adaletsiz ve anayasaya aykırı olduğu” belirtildi. Açıklamada, Haşimi’nin, ulusal çıkar ve demokrasiyi güçlendirmek için yasanın yeni şekline de önceki gibi tepki vereceği ifade edildi.
Yasa yeniden meclise dönse bile, parlamentonun beşte üçünün onayıyla geçebilecek. Genel seçimler, ABD’nin, 2010 ağustosuna kadar taarruz birliklerini çekmesi ve çekilmeyi 2011’de tamamlamasını öngören güvenlik anlaşmasının yerine getirilmesinin ilk koşulu olarak önem arz ediyor. Teorik olarak yasanın, seçim için belirlenen 23 Ocak gününden 60 gün önce kabul edilmesi gerekiyor.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Zenginler sadece söz vermiş

SONRAKİ HABER

MERCEDES’E DARBE SUÇLAMASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa