26 Kasım 2009 00:00

Zenginler sadece söz vermiş

İKLİMSEL değişimin olumsuz etkileriyle mücadele etmek için zengin ülkelerin gelişmekte olan ülkelere yardım ...

Paylaş

İKLİMSEL değişimin olumsuz etkileriyle mücadele etmek için zengin ülkelerin gelişmekte olan ülkelere yardım amacıyla vadettikleri yüz milyonlarca doların hesaplarda olmadığı ortaya çıktı.
İngiliz yayın kuruluşu BBC tarafından ortaya çıkarılan olaya göre, dönemin 15 Avrupa Birliği üyesi dahil sanayileşmiş 20 ülke, 2001’de Bonn Deklarasyonu’yla, yılda 410 milyon dolar yardım sözü vermişlerdi. Ancak bu paranın ne kadarının, gelişmekte olan ülkelere ödendiği net değil.
BBC’nin yaptığı bir araştırmadaysa, sekiz yıl içinde, iklim değişiminin olumsuz etkileriyle mücadele edilmesi için tahsis edilen iki Birleşmiş Milletler (BM) fonuna, sadece 260 milyon dolar aktarıldığı belirlendi. Oysa son verilen sözlere bakılırsa, son sekiz yılda bu meblağın 1 milyar 600 milyon dolar olması bekleniyordu.
BM DE SUÇLADI
BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon da, sanayileşmiş ülkeleri, verdikleri sözü tutmamakla suçladı. Ban Ki-moon, “Tutulmayan sözler var. Ortada bir güven sorunu bulunuyor” diyor. Avrupa Birliği’nin iklim değişimi konusundaki Başmüzakerecisi Artur Runge-Metzger ise birliğin verdiği sözleri tuttuğunu öne sürdü. Ancak Metzger, söz konusu kaynakla ilgili muhasebe işlemlerinde hatalar yapıldığını kabul etti ve gelecekte yaşananlardan ders alınması gerektiğini söyledi. 2001’de dönemin AB üyeleri dışında; Kanada, İzlanda, Yeni Zelanda, Norveç ve İsviçre yardım vaadinde bulunmuştu. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

iZLENiM

SONRAKİ HABER

Irak seçimleri Ocak’ta yapılamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...