26 Kasım 2009 00:00

Şahmaran’dan çocuklara masallar

ŞAHMARAN, “Eşitlik, adalet ve barış dolu bir dünyaya ulaşma çabası”na çocuklar için 13 kitaptan oluşan bir dizi ile katkı sunuyor.

Paylaş

ŞAHMARAN, “Eşitlik, adalet ve barış dolu bir dünyaya ulaşma çabası”na çocuklar için 13 kitaptan oluşan bir dizi ile katkı sunuyor. Kitap yazarları arasında Sosyolog Pınar Selek de bulunuyor.
***
Şahmaran Kadın Dayanışma ve Araştırma Derneği, şiddetin önemli bir çözüm aracı olarak benimsendiği günümüzde, çocuklara adalet, eşitlik ve barışı salık vermek için 13 kitaptan oluşan Şahmaran Çocuk Dizisi’ni yayımladı. Şahmaran Yetkilileri, dizinin yayınlanmasını, bir hayalin gerçekleştirilmesi olarak tanımlıyor.
Masal ve hikayelerden oluşan çocuk kitapları, aralarında sosyolog ve hukukçuların da olduğu çoğu eğitimci 8 kişi tarafından yazıldı.
Kitapların içeriği, dostluk, sevgi, adalet, barış, eşitlik, paylaşım, arayış ve gerçeği anlama üzerine kurulu. Kitapların kapağına iliştirilen “Bu kitap, eşitlik, adalet ve barış dolu bir dünyaya ulaşma çasabının bir ürünüdür” vurgusu da bunu ortaya koyuyor. Şüphesiz bu dünya ile anlatılmak istenen sadece insanlarla sınırlı değil, bir bütün doğanın kendisi. Dizinin adını aldığı ve kısa bir özeti kitapların girişinde yer alan Şahmaran söylencesi de tüm bu noktalara dokunuyor aslında... Yılanların şahı Şahmaran, eşitsizliğin, bencilliğin ve şiddetin bir sonucu insanların kralının yaşaması için kurban edilmemiş midir?
Kitabın verdiği bir diğer mesaj şiddeti dışlamadır. Kitapları yayımlayan Şahmaran’ın, kadına yönelik şiddete karşı hukuki ve psikolojik destek veren bir kuruluş olması bütün bunların tesadüfi olmadığını gösteriyor.
‘BİR HAYAL İDİ, GERÇEK OLDU’
Şahmaran Kadın Dayanışma ve Araştırma Derneği yetkilileri, öncelikle böyle bir proje ile hayallerinin gerçekleştiğini belirtirken, buna girişmelerinin birkaç amacı bulunduğunun altını çiziyorlar.
Amaçlar şöyle sıralanıyor:
“... Şiddet ve ayrımcılık kültürüne karşı bir duruşun yaratılması üzerine. Çocuklarımızın ruhlarını sakatlayan, kadına, çocuğa, yaşlıya, sakata ve doğaya karşı uygulanan şiddetin, her türlü ayrımcılığın normalleştirilmesi, geleneksel cinsiyetçi rollerin içselleştirilmesi ve pekiştirilmesine karşı duracak yeni bir tür özenli yazıma ihtiyaç olduğu.
“Yine yazın dünyasının kapılarının kadınlara daha zor açıldığını varsayarak, bu güne kadar böyle bir şeyi hayal dahi edemeyecek kadınlara da bu kapıları açıcı bir olanak sağlayacaktı. Aynı zamanda kadın çizerlere de...
“... Bu yazım üzerinden yeni bir çocuk edebiyatının daha
güvenli olan bir kurumdan ya da kadın kurumlarından anne ve babalara daha güvenli bir olanak sunarak yardımcı olmak” .
7-9 VE 10+ YAŞ ÇOCUKLAR...
Kitaplar iki bölümden oluşuyor. Biri 7-9 yaş arası çocuklara hitap ediyor, diğeri ise 10 yaş ve üzeri çocuklara... Kitaplar Pınar Selek, Dilşa Deniz, Gül Tuğrul Kartal, Berrin Çoruk Aksu, Esra Ertan, Leyla Doğan, Nilay Tatlısöz ve Hülya Kurtoğlu tarafından yazıldı. Çizimler ise Nurhayat Polat, Berrin Çoruk Aksu, Gülten Fidan ve Aysel Yıldırım’a ait. (İstanbul/ EVRENSEL)
Hüseyin Deniz
ÖNCEKİ HABER

Gezici Festival’den Reha Erdem kitabı

SONRAKİ HABER

‘Buğdayın özü’nden sapmayacağız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...