27 Kasım 2009 00:00

Sınavlar tehlikede

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Danıştay’ın, YÖK’ün, üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini durdurmasının belirsizliğe neden olduğunu söyledi.

Paylaş

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Danıştay’ın, YÖK’ün, üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini durdurmasının belirsizliğe neden olduğunu söyledi. Sistemin nasıl uygulanacağının 20 Aralık’tan önce belli olması gerektiğini söyleyen Yarımağan, “Yoksa sınav takvimimiz aksar” dedi.
Yarımağan, kararlarda yer alan 3. maddede, ‘adayların yerleştirme puanlarının hesaplanmasında Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı’nın (AOBP) 0,15 katsayısı ile çarpılacağı’, 4. maddede ‘adaylardan öğretmen lisesi veya meslek lisesi mezunu olanların kendi alanlarındaki programları tercih etmeleri halinde AOBP’nın 0,06 ek katsayı ile çarpımı sonucunda bulunan değerin, 3. maddeye göre hesaplanan yerleştirme puanına ekleneceği’, 5. maddede de ‘meslek lisesi mezunu adayların ek puanla girebildikleri kendi alanlarındaki her program için bir Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) puanı türünün yanı sıra bir de Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puan türü belirleneceği, meslek lisesi mezunu olup olmadığına bakılmaksızın adayların bu programlara yerleştirilmesinde bu iki türden puanların büyük olanının esas alınacağı’ hükümlerinin bulunduğunu belirterek, “Şimdi bu üç maddenin yerine yeni şeylerin gelmesi lazım. Aslında sadece belki 3. maddeyle ilgiliydi yapılmak istenen. Diğer ikisinin yürütmesi niye durdurulmuş bilemiyorum” dedi.
YÖK’ün karara itiraz edeceğini söyleyen Yarımağan, “Bunların sonuçlanıp bu seneki sistemin nasıl uygulanacağının belirginleşmesi ve bunun 20 Aralık’tan önce olması lazım. Yoksa takvimimiz aksar” diye konuştu.
BELİRSİZLİK ELEŞTİRİSİ
“Sınav tarihleri mi değişebilir” sorusu üzerine, Yarımağan şunları kaydetti: “Tabii. Sınavlar için bizim öngördüğümüz takvimde başvurular 11 Ocak 2010’da başlıyor.
Birinci aşama sınavı 11 Nisan 2010’da yapılacak, ikinci aşama sınavlarının takvimi belli. Bu takvimin yürüyebilmesi için sınav kılavuzu baskısının 20 Aralık’ta başlaması lazım. Bunun başlayabilmesi için de belirsizliklerin ortadan kalkması lazım. Bir itiraz varsa itirazın sonuçlanması, yürütmesi durdurulanların yerine uygulanacak olan kararların alınması lazım. Ortada bir belirsizlik var ve bu belirsizlik bizi son derece endişelendiriyor.” (HABER MERKEZİ)

TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR
Danıştay 8. Dairesi’nin, YÖK’ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini oybirliği ile durdurmasının yankıları sürüyor. Dairenin kararında, Milli Eğitim sisteminin yönlendirmeye ilişkin kuralları ile 2547 sayılı Yasa’nın 45. maddesinde yer alan kurallar yürürlükte ve uygulanıyor iken, bu kuralların uygulanmasını bertaraf edecek şekilde alınan dava konusu kararın, eğitim sisteminin örgütleniş biçimindeki bütünlüğü bozacak nitelik taşıdığı ve uygulamada karşılaşılan sorunların giderilmesi amacının dışına çıkıldığının görüldüğü vurgulandı.
Kararda, “Bu durumda, dava konusu kararın 3, 4. ve 5. maddelerinin, dayanağı yasa hükümlerine aykırı olduğu gibi eğitim sisteminin, hukuka uygun oldukları istikrar kazanmış yargı kararları ile de ortaya konulmuş olan amaç ve ilkelerine, hukuka ve hakkaniyete uygun değildir. Dava konusu kararın uygulanması halinde, telafisi güç ve imkansız zararlar oluşacağı da açıktır” denildi.
Davalı YÖK’ün bu karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

HUKUK AKILLARINA GELDİ
AK Parti Grup Başkan Vekili Bekir Bozdağ, Danıştay 8. Dairesi’nin üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının yürütmesini durdurmasını, “Hukuk tarihi bunları yazacak. Hukuka, Anayasa’ya, hakkaniyete uygun olmayan bir karar” diye yorumladı.
Gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine Bozdağ, “Burada hukuka, Anayasa’ya, hakkaniyete uygun olmayan bir karar söz konusudur” diye konuştu.
Bozdağ, “Bir baronun başvurması, hukuksuzluğu hukuki hale getirmez. Mahkemenin Anayasa ve yasalara aykırı bir karar vermiş olması halinde bu kararın kendisi, onu hukuki hale getirmez, haksızlığı ortadan kaldırmaz. İşin doğrusu, mahkemeler haksızlığı önlemek içindir; hakkı, hukuku, adaleti ayakta tutmak içindir. Ama maalesef Danıştay’ın verdiği bu kararla; ayakta tutulmak yerine, hak, hukuk ve adaletin uygulanması engellenmiştir” dedi.
ÖNCEKİ HABER

Sivas katliamı sanığı Fransa’da

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRCE

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...