27 Kasım 2009 00:00

Kadınlar şiddete karşı yürüdü

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde erkek ve devlet şiddetine karşı sokaktaydı.

Paylaş

Kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’nde erkek ve devlet şiddetine karşı sokaktaydı. Kadına yönelik her türlü şiddetin ve cinayetlerin her geçen gün artığına dikkat çekilen eylemlerde, kadın dayanışmasını yükseltme çağrısı yapıldı.
İstanbul Taksim Meydanı’nda ve Mis Sokak’ta açtıkları serginin başında gün boyu şiddete karşı mücadele çağrısı yapan kadınlar, akşam saatlerinde Galatasaray Lisesi önünde eylem yaptılar.
“Emeğimiz bedenimiz canımız için erkek egemenliğine kapitalizme hayır” yazılı bir pankart açan kadınlar, “Şiddete tacize tecavüze son”, “Bağır herkes duysun erkek şiddeti son bulsun”, “Gözaltında tacize tecavüze son”, “Erkek vuruyor devlet koruyor”, “Dayağın çıktığı cenneti istemiyoruz” sloganlarını attılar. Eylemde Kürtçe ve Türkçe okunan basın metninde, “Kadına yönelik şiddetin, erkek egemen kapitalist devlet sisteminin son bulması için tüm kadınları kadın dayanışmasına çağırıyoruz” denildi. Açıklamanın ardından kadınlar şarkılar söyleyerek İstiklal Caddesi boyunca yürüdü.
MEŞALELERLE YÜRÜDÜLER
İzmir Kadın Platformu üyeleri de, Karşıyaka Vapur İskelesi önünde bir araya gelerek “Şiddet sürüyor, kadınlar direniyor” pankartı açtılar. Ellerinde meşalelerle Karşıyaka PTT binasına yürüyen kadınlar adına konuşan Aycan Tekin, “Gerçek rakamların daha fazla olduğunu bildiğimiz halde, resmi rakamları esas alırsak, 36 milyonluk kadın nüfusunun 18 milyonu şiddete uğruyor” dedi. Tekin, erkek egemen sistem tarafından oluşturulan hukukun da kadına şiddet uygulayanları koruduğunu ifade etti.
Bursa’da da kadınlar meşalelerle yürüdüler. Fomara’da toplanıp Heykel’e kadar sloganlarla yürüyen kadınlar, eşit, adil ve şiddetsiz bir ortamda yaşamak isteklerini dile getirdiler. Açıklamayı okuyan Pınar Aydoğan, kadınların işe girişlerinde ve işyerlerinde karşılaştıkları her türlü ayrımcı uygulamaya son verilmesini istedi.
Van’da da Mavi Plaza önünde bir araya gelen KESK’li kadınlar, meşalelerle Sanat Sokağı’na yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte, “Biz kadınız kimsenin namusu değiliz, namusumuz özgürlüğümüzdür” pankartı açıldı.
ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI
Hatay’da Ulus Alanı’nda bir araya gelen kadınlar düzenledikleri basın açıklamasının ardından Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve Arapça türküler söylediler, kadına yönelik şiddeti anlatan skeçler oynadılar.
Mersin Kadın Platformu üyeleri, Akdeniz Belediyesi önünden Taşbina’ya kadar yürüdüler. Def, arbane ve davul eşliğinde halay çeken kadınlara çevredeki kadınlar da alkışlarla destek verdi. Eylemde tüm kadınlara şiddete, tecavüze ve her türlü baskıya karşı örgütlenme çağrısı yapıldı.
Hakkari SES Şubesi tarafından belediye önünde yapılan basın açıklamasına da çok sayıda kadın katıldı. SES Yöneticisi Nurhayat Altan, “Bir yandan yeni SSGSS gibi düzenlemelerle kadınlar daha fazla yoksulluğa ve erkek egemenliğine mahkum edilirken, diğer yandan ev içindeki şiddeti engelleyecek mekanizmalar işletilmemektedir” dedi. Davul zurna eşliğinde halaylar çeken kadınlar, Bulvar Caddesi’ni bir süre trafiğe kapattılar.
Adıyaman Kadın Platformu tarafından 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele günü dolayısıyla bir söyleşi düzenlendi. KESK Toplantı Salonunda yapılan söyleşiye Sosyolog Nuran Duman, Diyarbakır SELİS Kadın Derneği’nden Harika Peker ve İHD Adıyaman Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Osman Süzen konuşmacı olarak katıldılar.

BİR CEYLAN’DI BARIŞ...

Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan Adana Kadın Platformu üyeleri, “Bir ülke, bir halk, bir Ceylan’dı barış, affetmeyeceğiz” pankartı açarak, meşaleleri ve tencereli yürüyüş düzenledi. Kültür Sokağı girişine kadar yürüyen kadınlar adına açıklama yapan Çiğdem Özbilgili, “Bu 25 Kasım’da Ceylan’ın o kocaman açılmış gözleriyle barışa bakıyoruz. Barışı daha çok istiyoruz. O nedenle savaşın şiddetini yaşamaya hayır diyoruz” dedi. Özbilgili, talepleri için dayanışmaya ve örgütlenmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
ÖNCEKİ HABER

Domuz gribinden ölenlerin sayısı 161’e ulaştı

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...