27 Kasım 2009 00:00

Domuz gribinden ölenlerin sayısı 161’e ulaştı

SAĞLIK Bakanlığı, domuz gribinden hayatını kaybedenlerin sayısının 161’e ulaştığını açıkladı.

Paylaş

SAĞLIK Bakanlığı, domuz gribinden hayatını kaybedenlerin sayısının 161’e ulaştığını açıkladı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, domuz gribi nedeniyle hastanelerde yatan hasta sayısının 243 olduğu, bunlardan 70 hastanın takip ve tedavisinin yoğun bakımlarda sürdürüldüğü belirtildi. Bu hastalardan 32’sinin ise solunum destek cihazına bağlı olarak takip edildiği ifade edilen açıklamada, hayatını kaybedenlerden 92 kişide kronik hastalık tespit edildiğine işaret edildi.
Hastalıktan korunmanın en etkili yolu aşılanma olduğu vurgulanan açıklamaya şöyle devam edildi: “Halen sağlık kuruluşlarımızda kronik hastalığı bulunan ve 6 ay- 24 yaş arasındaki vatandaşlarımızın aşılanmalarına devam edilmektedir. Aşının koruyucu etkisi 10-14 gün sonra ortaya çıktığından vatandaşlarımızın kişisel korunma önlemlerine hassasiyet göstermeleri önem arz etmektedir.”
DOMUZ GRİBİNİN BELİRTİLERİ
Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda Pandemik (H1N1) 2009 Gribi Klinik Vaka Yönetimi şemasını yeniden düzenledi. Buna göre, domuz gribi hastalarında en fazla ateş, öksürük, boğaz, baş, kas ve yaygın vücut ağrısı, halsizlik, bulantı, kusma ve ishal görülüyor.
Sağlık kurumlarına başvuranların yüzde 1’inde hastaneye yatış, yatanların yüzde 10-30’unda yoğun bakım, yoğun bakımdakilerin de yüzde 20’sinde solunum cihazına ihtiyaç duyuluyor.
Nefes darlığı ve solunum güçlüğü olmaksızın 38 derece ve üzerinde ateş, kuru öksürük, boğaz, baş ve kas ağrısı, burun akıntısı, kırıklık, özellikle çocuklarda aşırı sıvı kaybı bulunmaksızın ishal veya kusma gibi bulgular ortaya çıkması halinde, hastalık hafif ve orta seyirli kabul edilecek.
Ağır solunum problemi, aşırı sıvı kaybı, şok, anormal kan basıncı, bilinç değişikliği, hastalığın hızlı ilerlemesi ve normalden uzun sürmesi gibi durumlarda da vaka ağır kabul edilecek. Hastaneye yatırılmasına gerek olmayan hastalara evde korunma ve tedaviye yönelik önerilerde bulunulacak.
ALINCAK ÖNLEMLER
Karaciğerde yağ birikimi ve beyin içi basınçta aşırı yükselmeyle kendini gösteren “Reye Sendromu” gelişme riski nedeniyle 19 yaşın altındakilerin aspirin kullanmaması, bunun yerine parasetamol alınması, belirtileri azalana ya da kaybolana kadar hastanın iyi havalandırılabilen ayrı bir odada kalması, mümkünse ayrı bir tuvalet kullanması, evdeki diğer kişilerle aynı sofrada yemek yememesi, hastanın bakımının tek bir kişi tarafından üstlenilmesi, ağır hastalık için risk grubunda olanların bu görevi üstlenmemesi gibi öneriler getirildi.
Hastaların kullandığı yemek kapları, havlu, çamaşır ve çarşaf gibi eşyaların ayrı yıkanmasına gerek olmadığı, yemek kaplarının bulaşık makinesinde ya da elde su ve sabunla yıkanabileceği bildirildi. Hastanın kullandığı tuvalet ve banyonun temizliğinin deterjanlarla günlük yapılması da önerildi. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Ankara Sanayi Kongresi’ne hazırlanıyor

SONRAKİ HABER

Kadınlar şiddete karşı yürüdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...