27 Kasım 2009 00:00

Tüm yurtta grev coşkusu

Grevli, toplusözleşmeli sendika hakkı başta olmak üzere talepleri için bir günlük uyarı grevi yapan kamu emekçileri, yurt genelinde sokaklara çıktı.

Paylaş

Grevli, toplusözleşmeli sendika hakkı başta olmak üzere talepleri için bir günlük uyarı grevi yapan kamu emekçileri, yurt genelinde sokaklara çıktı.
Türkiye’nin hemen hemen bütün illerinde greve çıkarak AKP Hükümeti’nin taleplerini karşılamasını isteyen kamu emekçileri, uyarılarının dikkate alınmaması durumunda eylemlere devam edeceklerini haykırdılar.
ANTALYA’DA
İKİ AYRI EYLEM
Antalya’da KESK ve Kamu-Sen ayrı alanlarda eylem yaptılar. KESK’e bağlı sendikaların Antalya şubeleri, SES binası önünde toplandılar. Polisin engelleme girişimlerine rağmen SES binası önünde toplanmayı başarabilen kamu emekçileri, buradan Yavuz Özcan Parkı’na yürüdüler.
KESK Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez yaptığı açıklamada, AKP iktidarının 25 Kasım grevini iyi değerlendirmesi gerektiğini belirtti.
Aynı saatlerde Kamu-Sen’e üye kamu emekçileri de Kışlahan Meydanı’nda basın açıklaması yaptılar. Açıklamayı okuyan Kamu-Sen Antalya Temsilcisi Bünyamin Seçme, yaptıkları eylemin, kamu görevlileri kadar vatandaşların da yaşam memnuniyetini artırmak için olduğunu söyledi.
Yalova’da sokağa 500 kamu emekçisi katıldı. Eğitim Sen binası önünde toplanan kamu emekçileri, Cumhuriyet Parkı’nda basın açıklaması yaptılar.
Antakya merkezde okullar ve hastane önlerine “Bu işyerinde grev var” pankartları asılarak, sabahın erken saatlerinde grev başladı. Antakya Nimet Fahri Öksüz Lisesi kapısına pankart asıldıktan sonra davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Eğitim Sen Şube Başkanı Servet Kavukoğlu ve Eğitim Sen Yönetim Kurulu üyeleri de halaylara katılarak, okulun önünü tam bir grev şenliğine dönüştürdü.
AKP’YE
YUMURTA
Kamu emekçilerinin yurt genelinde gerçekleştirdikleri uyarı grevi, Mersin’de de coşkulu geçti.
İşyerlerinde yüzde yüze varan bir katılımla gerçekleşen grevde, toplusözleşme hakkı talebi ön plana çıktı. AKP Hükümeti’nin protesto edildiği eylemde, AKP il binasına yumurta atıldı.
Kamu-Sen’e bağlı sendikalar devlet hastanesinde toplanırken, KESK’e bağlı sendikalar tren istasyonunda bir araya geldi. Tren istasyonunda bir araya gelen binlerce kişi, sloganlarla AKP il binasına doğru yürüyüşe geçti. AKP önünde yapılan eylemde konuşan Eğitim-Sen Şube Başkanı ve KESK Dönem Sözcüsü Ahmet Antmen, “Yıllarca emek örgütlerini görmezden geldiniz. Emekçilerden sakındığınız kaynakları sermayeye peşkeş çektiniz. Attığını her adımda emekçilere saldırdınız” dedi. Kamu-Sen İl Temsilcisi Hüseyin Ateş ve Kamu-Sen’e bağlı sendikaların şube başkanlarının da destek verdiği eylemde, AKP il binasına yumurta atıldı.
ADIYAMAN’DA
İŞÇİ DESTEĞİ
25 Kasım grevine Adıyaman’da katılım yüksek oldu. Eğitim Sen binasında toplanan kamu emekçileri, davul zurna eşliğinde halaylar çekerek slogan attı.
Demokrasi Parkı’na yürüyen kamu emekçileri, yolu da trafiğe kapattılar.
Demokrasi Parkı önünde toplanan yaklaşık bin kişi adına basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü İmam Tümen okudu.
Petrol-İş Adıyaman Şubesi üyeleri de sabah erken saatlerde 1 saatlik iş bırakarak kamu emekçilerinin grevine destek verdiler.
Kamu emekçilerinin grevi, Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde de hayatı felç etti. İlçede Eğitim Sen, Eğitim-İş ve Türk Eğitim-Sen üyeleri, Cumhuriyet Meydanı’nda davullar ve zurnalarla halaylar çektiler.
Aydın’da Eğitim Sen önünde buluşan emekçilere polis önce izin vermedi, daha sonra kitlenin artmasıyla izin verildi.
Basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Şube Başkanı Orhan Aygün, “İktidar, emekçilerin bu uyarısını dikkate almaz ve hak gasplarına devam ederek sermaye yanlısı politikalarını sürdürürse, bilmelidir ki, emekçiler için daha geniş ve kapsamlı bir mücadele dönemini başlatmış olacaktır” diye konuştu.
Nazilli’de ise kamu emekçileri, saat 13.30’da alanlara çıktı. Gençlerin de yoğun destek verdiği eyleme, yüzlerce kişi katıldı.
İstanbul’un Silivri ilçesinde de iş bırakma eylemi coşkulu geçti. Silivri Lisesi önünde toplanan eğitim emekçileri, davul zurna eşliğinde sloganlar atarak eyleme başladı. Buradan Uğur Mumcu Meydanı’na yürüyen emekçiler, halktan ve öğrencilerden de büyük destek gördü.
HALAYLARLA GREV
Denizli Vergi Dairesi önünde bir araya gelen kamu emekçilerinin eylemine çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü destek verdi. Eylemde yapılan konuşmalarda ise grevli sendikal mücadelenin devam edeceği belirtildi.
KESK ve Kamu-Sen’in eylemine en yoğun katılımın olduğu illerden biri de Bursa oldu. Kent meydanında önce Kamu-Sen üyeleri bir araya gelerek halay çekti; ardından ise KESK Bursa Şubeler Platformu üyeleri, AKP karşıtı slogan ve pankartlarla alana geldi. KESK’liler buradan Şehreküstü Meydanı’na kadar yürüdü. KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Süleyman Ayyılmaz, uyarının dikkate alınmaması halinde daha geniş kapsamlı bir mücadele dönemini başlatacaklarını ifade etti.
Balıkesir’de sabah saatlerinde toplanan yaklaşık 500 kamu emekçisi, sloganlar eşliğinde Milli Kuvvetler Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Polisin kamu emekçilerinin yürüyüşünü engellemek istemesi üzerine kısa süreli arbede yaşandı. Emekçilerin ısrarlı tutumu sonucu polis, barikatı kaldırarak yürüyüşe izin verdi. Ali Hikmet Paşa Meydanı’na kadar yürüyen kamu emekçileri adına bir konuşma yapan Eğitim Sen Balıkesir Şube Başkanı Sibel Öztürk Tarakçı, Türkiye’nin her yerinde hizmet ve üretimden gelen güçlerini kullandıklarını söyledi.
Kamu emekçileri, Çanakkale’de de alanlardaydı. KESK ve Kamu-Sen üyelerinin eylemine öğrenciler de destek verdi. Eylem için Merkez İlköğretim Okulu önünde toplanan sendika üyesi memurlar, Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü. Kamu emekçileri Mardin’de de grevli, sendikalı toplusözleşme hakkı için sokaklara çıktı.
HALK DESTEK VERDİ
Burhaniye'de oldukça coşkulu ve yoğun geçen 25 Kasım uyarı grevine katılım bazı işyerlerinde yüzde 100 olurken, diğer işyerlerinde de katılım yüksek oldu.
Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan eylemlerde kamu emekçilerinin talepleri dile getirildi.
İlk olarak Kamu-Sen alana çıkarak tepkisini gösterirken ardından da Birleşik Kamu Sendikaları Konfederasyonu üyeleri alana çıktı.
Son olarak ise KESK üyeleri Cumhuriyet Meydanı'nda açıklama yaptılar. Eğitim Sen Burhaniye Temsilcisi Volkan Macar, tüm çalışanlara grevli toplusözleşmeli sendika hakkı için, IMF ve dünya bankası politikalarına son verilmesi için herkese güvenli bir gelecek ve iş güvencesi için greve çıktıklarını söyledi.
Kamu emekçilerinin Tekirdağ'da yaptığı eyleme halk destek verdi. Çorlu-Saray-Çerkezköy-Malkara-Hayrabolu ilçelerinde saat 11.00'da basın açıklamaları yapıldı. İl merkezinde ise saat 13.00 bir araya geldi kamu emekçileri. Tuğlalı Parkına yürüyen kamu emekçilerine vatandaşlar pencerelerden alkışlarla destek verdi.
(HABER MERKEZİ)

İlçelerde de iş bırakıldı
25 Kasım eylemi dolayısıyla İzmir’in Bergama, Torbalı ve Selçuk ilçelerinde de iş bırakan kamu emekçileri, meydanlarda toplandı.
Bergama Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan, öğrenciden emeklisine, kamu emekçisinden işçisine çok sayıda kişi, coşkulu bir şekilde attıkları sloganlarla taleplerini dile getirdi. Genel-İş 4 No’lu Şube üyesi işçilerin alana gelişi alkışlarla karşılandı. Meydanda yapılan açıklamada konuşan bir öğrenci velisi, eğitimde yaşadıkları sorunlara dikkat çekti. Kamu-Sen ve Eğitim Sen adına da birer konuşma yapıldı.
Torbalı’da iş bırakan Eğitim Sen üyesi kamu emekçileri, sendikada birlikte kahvaltı yaptılar. Ardından Torbalı Devlet Hastanesi önünde sağlık emekçileri tarafından yapılan basın açıklamasına katıldılar. Öğle saatlerinden itibaren İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan Eğitim Sen, SES ve BES üyesi kamu emekçileri, Belediye Meydanı’na yürüdü.
Selçuk’ta da Eğitim Sen, Tüm Sel-Sen ve SES, ortak bir açıklama yaptı. Selçuk Meydanı’nda yapılan açıklamaya, Belediye-İş, Alevi Kültür Derneği, TÜKO-DER, emekli öğretmenler ve halktan da destek geldi. (İzmir/EVRENSEL)

Evren:Grevimiz emekçilere nefes aldırdı

KAMU Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, 25 Kasım greviyle Türkiye emekçilerinin ve ezilenlerinin nefes aldığını belirterek, kamu işyerlerinde greve yüzde 90’lara varan katılım gerçekleştiğini dile getirdi.
Evren, KESK ve Türkiye Kamu-Sen’in birlikte örgütlediği 25 Kasım greviyle ilgili yazılı bir değerlendirme yaptı.
“Tüm Türkiye’de özgür, eşit ve daha adil bir hayat için hayatı bir gün durdurduk” diyen Evren, ülke genelinde yaşanan grevin, kararlılık ve mücadele sonucunda başarıyla yapıldığını kaydetti.
Grevin emek mücadelesinde önemli bir dönüm noktası olduğunu belirten Evren, “Türkiye’nin emekçileri, ezilenleri, işsizleri, yoksulları, 25 Kasım greviyle derin bir nefes almıştır” dedi.
Evren ayrıca, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in kamu emekçilerini hedefleyen açıklamaları “talihsiz” olarak niteleyerek, greve katılan kamu emekçilerinin meşru haklarını kullandıklarını ifade etti. Grevin başarıyla geçmesi için günlerce emek sarf eden kamu emekçilerini kutladığını sözlerine ekleyen Evren, grevle dayanışma içinde olan herkese teşekkür etti. Evren, “25 Kasım grevi, bayramı bir gün önce getirmiştir, Türkiye’nin bayramı kutlu olsun!” diyerek, bayramı da kutladı. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

‘AKP Hükümeti bu grevi hak etti’

SONRAKİ HABER

Bayramda da sisli hava devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...