27 Kasım 2009 00:00

BM destekli orduya ‘başarısızlık’ suçlaması

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) tarafından hazırlanan raporda, örgütün Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusunda desteklediği askeri operasyonun “başarısızlıkla” sonuçlandığı belirtildi.

Paylaş

BİRLEŞMİŞ Milletler (BM) tarafından hazırlanan raporda, örgütün Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusunda desteklediği askeri operasyonun “başarısızlıkla” sonuçlandığı belirtildi.
BM’nin görevlendirdiği uzmanların son derece sert ve eleştirel bir dille yazdıkları raporda, operasyonun ülkede insani krize yol açtığı da bildirildi. Raporda yüz binlerce sivilin evlerini terk etmesine neden olan operasyonun, toplu tecavüzleri ve cinayetleri de yeniden tetiklediği aktarılıyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusunun zengin mineral kaynaklarının yağmalandığı ve suçluların cezasız kaldıkları da, raporda vurgulanan noktalar arasında bulunuyor.
Uzmanlar Grubu, bu raporu, ülkede silah ambargosunun ihlal edildiğine yönelik iddiaları soruşturmak için hazırlamıştı. BM uzmanları, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde isyancılara silah aktarımının sürdüğünü ve yeni savaşçıların isyancılara katıldıklarını da söylüyor. Uzmanlar, liderlerinin bazılarının Ruanda’da soykırıma da karıştıkları isyancıların bu noktada; Burundi, Uganda, Tanzanya ve bazı Avrupa ülkelerindeki bağlantılarından faydalandıklarını vurguluyor.
BM, KENDİDİ SAVUNDU
Birleşmiş Milletler yetkilileri ise ülkede ilerleme sağladıklarını iddia etti. BM yetkilileri, “barışgücü” askerlerinin pek de disiplinli olmayan hükümet birliklerini desteklememesi halinde, ülkede insani durumun çok daha kötüleşeceğini öne sürdü.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde farklı etnik ve siyasi gruplar arasında beş yıl süren iç savaş 2002’de sona ermişti. Ülkede, iç savaş sırasında dört milyon kişi hayatını kaybetmişti. Barış anlaşmasını takiben yaklaşık 17 bin BM askeri Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görev yapmaya başlamış ancak ülkede çatışmalar bir türlü tam anlamıyla son bulmamıştı.
ÖNCEKİ HABER

Yerleşimler dur(m)uyor

SONRAKİ HABER

İki farklı iklim zirvesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...