28 Kasım 2009 00:00

Laf değil, icraat istiyorlar

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevilerin Ankara Sıhhıye’de, Sivas’ta Madımak önünde...

Paylaş

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Alevilerin Ankara Sıhhıye’de, Sivas’ta Madımak önünde, İstanbul’da Kadıköy’de alanları doldurmasını, “uyuyan devin uyanması” olarak nitelendirirken, bu uyanışın siyasi partilerin iştahını kabartıp, Alevilere yönlendirdiğini ifade etti. Gümüş, Meclis’teki partilere, “laf değil, icraat istediklerini” hatırlattı.
AKP ALEVİLER İÇİN İKİYÜZLÜLÜĞÜN PARTİSİ
Başbakan Erdoğan’ın Sivas Madımak Katliamı’na ilişkin sözlerine vurgu yapan Gümüş, “1993’de Madımak’ta 12 yaşındaki Koray’ı bile yakan katilleri ‘ağabeyilerinin’ savunduğunu bilmesek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Alevi aşkına neredeyse inanacağız!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken, 1994 yılında bir gece sabaha karşı saat üçte Kararacahmet Dergahı’nı yıkmaya çalıştığını bilmesek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ali aşkına neredeyse inanacağız!” dedi.
Meclisteki çoğunluklarına, inanç özgürlüğü ve demokrasi konusunda mangalda kül bırakmayan konuşmalarına rağmen, cemevlerinin inanç merkezi olması için de zorunlu din derslerinin kaldırılması için de laf dışında kıllarını bile kıpırdatmadıklarını hatırlatan Gümüş, “Diyanet’in bütçesinin trilyonlarla ölçüldüğü bir ülkede yaşamasak, yolsuzluğa, rüşvete milyonlarca doların gittiğini bilmesek, ‘Madımak Oteli’nin kamulaştırılması için elimizde yeterli ödenek yok’ diyen Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın Alevi dostluğuna neredeyse inanacağız!” diye konuştu.
‘KATLİAMLARIN KANI DAHA KURUMADI’
Gümüş MHP’ye de “Katliamların kanı daha kurumadı” hatırlatması yaptı. “1978’de Maraş’ta evlerinin önüne üç hilalli bayraklar çizildikten sonra katledilen onlarca kardeşimizin acısını bilmesek neredeyse MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Alevi dostluğu ile yanıp tutuştuğuna inanacağız!” dedi. 1979’da Sivas’ta, 1980 Çorum’da yapılan saldırıları, katliam girişimlerini, Ankara’da Piyangotepe’de, Balgat’ta öldürülenleri, oruç tutmadığı için Yeşilırmak’a atılan Alevi öğrencileri, Erzurum’da, Sivas’ta, Sakarya’da onlarca kişinin Alevi, solcu yada Kürt oldukları için saldırıya uğradıklarını, linç edilmeye çalışıldıklarını hatırlatan Gümüş, “Bunları bilmesek, inanç deyince yalnızca Sünniliği, ulus deyince yalnızca Türkçülüğü anlayanların MHP olduğunu bilmesek, MHP’nin Alevi dostu olduğuna neredeyse inanacağız!” dedi.
‘DERSİM ALEVİDİR, KÜRTTÜR, ZAZADIR’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in sözlerinin ardından, “her toplumun tarihinde yaşanmış acı olaylar vardır. Izdıraplar vardır. Bu ızdırapları üzüntüyle anıyoruz” diyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a da atıfta bulunan Gümüş, “Dersim katliamı gerçeği bütün detaylarıyla ortaya çıkmamış olsa Baykal’a neredeyse inanacaklarını!” ifade etti.
Dersim’in neredeyse yüzde yüzü Alevi olan bir bölge olduğu ve 1921’de Koçgiri’de, 1937’de ve 1938’de Dersim’de katledilenlerin Aleviler olduğunun da altını çizen Gümüş, Deniz Baykal’ın “Dersim’de yaşananlar bir mezhebe ya da etnik kimliğe dönük değildir” sözlerine de tepki gösterdi.
BAYKAL MADIMAK ÖNÜNE KARANFİL BİLE BIRAKMADI
“CHP’ye karşı linç kampanyasına fırsat vermeyeceğiz” diyen Deniz Baykal’ın, Dersim Katliamı’nı kınamadığını, acıları bile paylaşmaktan kaçındığını belirten Gümüş, “sorunları şiddetle değil barışla çözeceğiz” bile diyemediğinin altını çizdi. Gümüş, Madımak katliamı için haklı olarak AKP’yi eleştiren ve AKP’lilere Madımak katliamı için özür borçlu olduklarını hatırlatan CHP’lilere, “Genel Başkanlarının katliamdan bu yana 16 yıl içinde bir kez bile Madımak Oteli önüne gidip bir karanfil bile bırakmadığını” hatırlatttı.
“Gerçeklerle yüzleşilmeden Türkiye demokratikleşemez!” diyen Gümüş; istisnasız bütün Alevi örgütlerinin, “Cemevleri’nin inanç merkezi olarak kabul edilmesini, zorunlu din dersi uygulamasının kaldırılmasını, Alevi köylerine cami yapılmasının durdurulmasını ve Madımak Oteli’nin kamulaştırılarak müze yapılmasını istediğini” hatırlattı.
PARTİLERİN SAMİMİYET SINAVI
Meclis’teki partilerin “Alevileri çok sevdiklerini” açıkladıklarını belirten Gümüş, görünüşte “Meclis’te Alevi taleplerine karşı bir tek muhalefet yok. O halde buyrun icraatınızı görelim! Gösterin ‘samimiyetinizi’! Yanıltın bizi, yanıltın bütün Alevileri! Elinizi tutan yok!” diye seslendi.
Dersim Katliamı İçin Vicdan Mahkemesi kurulmasını isteyen Gümüş, bunun “toplumsal barışın, uzlaşmanın, kardeşliğin ve eşitliğin önemli bir adımı da olacağını” dile getirdi.
Siyasi partilerin samimiyet testinin bu tür adımlardan geçtiğini vurgulayan Gümüş,”Örneğin, MYK’sında birden çok Dersim’liyi barındıran CHP, Onur Öymen’i görevden almadan, katliamı açıktan kınamadan, bunun Alevilere yönelik bir zulüm olduğunu açıklamadan, vicdanlarda yer bulabilir mi? “ diye sordu. Samimiyetin kriteri olarak Dersim’in adının iadesini de gösteren Gümüş, “Evet, laf değil, icraat istiyoruz!” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Açık görüş bugün başlıyor

SONRAKİ HABER

Ekmek istiyoruz gül de!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...