28 Kasım 2009 00:00

İkizdere için ‘ÇED gerekli değil’ kararına durdurma

Rize İdare Mahkemesi’nin İkizdere’de kurulmak istenen Selin-2 Regülatörü için verilen “ÇED gerekli değildir” kararı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Paylaş

Rize İdare Mahkemesi’nin İkizdere’de kurulmak istenen Selin-2 Regülatörü için verilen “ÇED gerekli değildir” kararı ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi bir firmanın İkizdere Vadisi üzerinde yapılacak “Selin-2 Regülatörü” ve HES projesi ile ilgili üretim lisansı aldığını anımsatarak, projeye Çevre ve Orman Bakanlığı’nın da “ÇED gerekli değildir” raporu verdiğini söyledi. Projenin vadiye çok önemli zararlar vereceğini ve derelere yeterli su sağlamayacağını belirten Ekşi, projenin durdurulması ve “ÇED olumlu” kararının iptali için İkizdere Derneği, Dereköy Muhtarı Rahmi Ekşi ile birçok kişinin Rize İdare Mahkemesi’ne başvurduğunu belirtti.
Son dönemde alınan mahkeme kararları ile haklı olduklarının ortaya çıktığını kaydeden Ekşi, “Yapılan çalışmaların çevreye etkileri hesap edilmemişti. Dolayısıyla uluslararası sözleşmelere aykırı karar alınmıştı. Yapılacak proje, sucul canlılar ve karasal hayvan varlığı üzerinde telafisi güç zararlar doğuracaktı. Alınan karar, bu telafisi güç zararları bertaraf etmiş oldu. Bundan sonraki süreçte, sıcak su rezervi barındıran bu bölgede, yeni ÇED kararlarının nasıl verileceğini merakla bekliyor olacağız” dedi.
Ekşi öte yandan, Dereköy HES projesi için bölgeye bir süre önce gelen bilirkişilerin hazırladığı raporun da sonuçlandığını belirterek, “Savunduğumuz ilkeler ve bilimsel gerçekler bu rapor ile yeniden dile getirilmiş oldu. Raporun ardından, şimdi Rize İdare Mahkemesi’nin bu proje hakkındaki kararını bekleyeceğiz” dedi. (RİZE)
ÖNCEKİ HABER

TUTKLULARDAN ‘YENİ ÖLÜMLER OLABİLİR’ UYARISI

SONRAKİ HABER

Açık görüş bugün başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...