28 Kasım 2009 00:00

TUTKLULARDAN ‘YENİ ÖLÜMLER OLABİLİR’ UYARISI

Cezaevlerindeki birçok tutuklu ve hükümlünün ağır sağlık sorunları devam ediyor.

Paylaş

Cezaevlerindeki birçok tutuklu ve hükümlünün ağır sağlık sorunları devam ediyor. Tutuklu ve hükümlüler, giderek ağırlaşan sorunlarına ilişkin herkesin duyarlı olması çağrısında bulundu. Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan hükümlü Mahmut Yamalak, cezaevinin sorunlarına ilişkin bir mektup gönderdi. Yamalak, onlarca tutuklu ve hükümlünün ölüm sınırında olduğuna dikkat çekerek, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde de sağlık sorunlarının ağırlaştığına işaret etti. Yamalak, cezaevinde doktorun bulunmadığını belirterek, “Doktor yoksa, diğer sorunlar nasıl giderilecek? Haftada iki gün, o da belli saatlerde dışarıdan bir doktor getiriliyor. Ücreti Adalet Bakanlığı tarafından ödenen bu doktorlar, herhangi bir hastayı izleme şansına sahip değiller. Zaten birçoğu tutuklu ve hükümlülerle diyaloga girmekten korkuyorlar. Uzaktan, gardiyandan bilgi alarak hastalık hakkında bilgi sahibi oluyorlar. İlaçları bile artık kutuyla değil taneyle veriyorlar. Bu uygulama ile tutuklulara ilaçlar satılıyor” dedi.
‘HASTA TUTUKLULAR ÖLÜME TERK EDİLİYOR’
Cezaevinde acil rahatsızlananlara müdahale edecek kimsenin bulunmadığını aktaran Yamalak, ciddi bir kalp krizi veya acil müdahale gerektiren rahatsızlıkların bürokratik işlemlerden sonra hastanelere bildirildiğini ifade etti. Yamalak, acil hastalık durumlarda tutukluların ölüme terk edildiğine vurgu yaparak, “Böylesi durumlarda hastanın bu bürokratik işlemleri atlattıktan, sevk arabası bulduktan ve hastaneye ulaşabildikten sonra hâlâ hayattaysa tedavi şansı olabiliyor. Cezaevinde sevkler yapılmıyor ve geciktiriliyor. Aylardır hastaneye sevk olmayı bekleyen tutsaklar var. Araba, şoför, ödenek yokluğu gibi gerekçelerle hastaneye sevkler yapılmadıkça hastaların ve hastalıkların sayısı artıyor” diye konuştu.
Cezaevinden hastaneye sevk edilenleri ise ayrı sorunlar beklediğini kaydeden Yamalak, hastaların kelepçeleri açılmadan muayene olduklarını ve muayene odasında askerlerin de bulunduğunu vurguladı. (Ankara/DİHA)
ÖNCEKİ HABER

Dev kayalar yuvarlandı

SONRAKİ HABER

İkizdere için ‘ÇED gerekli değil’ kararına durdurma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...