28 Kasım 2009 00:00

Bir kez daha aynı görüntüler

Ülkenin dört bir yanı, bu yıl da geçtiğimiz yıllardan farklı olmayan kurban görüntülerine sahne olud.

Paylaş

Ülkenin dört bir yanı, bu yıl da geçtiğimiz yıllardan farklı olmayan kurban görüntülerine sahne olud.
Samsun’da kesileceğini anlayan boğa, sahibinin elinden kurtularak kaçtı. Kesim alanında tur atan boğayı yakalamak için çevredeki vatandaşlar seferber oldu.
Dakikalarca kaçan boğanın peşinden koşup yakalamaya çalışan vatandaşlar, iplerle barikat kurdu. İplerin üzerinden atlayarak kaçmayı başaran boğa, köşeye sıkıştırılarak yakalanabildi. Azgın boğa, ağaca bağlanarak kaçması önlendi.
İlkadım İlçesi Karasamsun mahallesinde Belediye tarafından kurban satış ve kesim merkezi olarak belirlenen alana kurbanı ile gelen bir kişi, kurbanlık boğasını elinden kaçırdı. Kaçarak kaçmaya çalışan boğa, sahibini dakikalarca uğraştırdı. Sıkıştırılmaya çalışılan boğa, kesim yapan vatandaşlara doğru koşunca ortalık karıştı. Boğayı yakalamak için iplerle barikat kuran hayvanın sahipleri, başarılı olamayınca azgın boğayı köşeye sıkıştırmaya çalıştı. Uzun süren kovalamacanın ardından sıkıştırılan boğa, yakalanarak ağaca bağlandı.
ŞANLIURFA’DA BOĞA PANİĞİ
Şanlıurfa’da, kesilmek istenirken sahibinin elinden kaçan boğalar, onları yakalamak isteyenleri uzun süre uğraştırırken, kent içinde de panik yaşanmasına neden oldu. Bir boğa, onu yakaladıktan sonra kesmeye hazırlanan kasabı altına alıp ezdikten sonra, duvarları yıkarak kaçtı. Birçok kişiyi sokaklarda peşinden koşturan yaralı boğa, küçük bir parkta çok sayıda kişinin aynı anda müdahalesi ile boğazına kement atılmasıyla yakalandı.
HEP AYNI
İstanbul Beyoğlu Belediyesi’nin kurban kesim merkezinden kaçan küçük danayı yakalamaya çalışanlar zor anlar yaşadı. Kurbanlığın sahipleri danayı sakinleştirmek yerine sopa kullanınca dananın hışmından kurtulamadılar.
Kendini yakalamak isteyenleri peşinden sürükleyen dana altına aldığı bir kişiye ise zor anlar yaşattı. Sahibinin yaralanmasına neden olan kurbanlık uzun uğraşların ardından sakinleştirildi.
SAHİBİNDEN KAÇAN İNEĞE OTOMOBİL ÇARPTI
Kurban Bayramı’nın ilk gününde sahibinin elinden kaçarak otoyola giren kurbanlık inek, bir otomobilin çarpması sonucu ölmek üzereyken, yoldan geçen vatandaşlar tarafından kesildi.
Kurban Bayramı’nın ilk gününde kurbanlarını kesmek isteyen birçok vatandaş çeşitli talihsizlikler yaşadı. Kimileri kendini keserek hastanenin yolunu tutarken, bazıları ise aldıkları kurbanlıkları elinden kaçırdı.
Vatandaşlarca kesilen kurbanlık inek, dakikalarca yolda bekletilmesine rağmen sahipleri gelmedi. Sahiplerinin gelmeyeceğini anlayan vatandaşlar, sahiplerine verilmek üzere polise teslim etti.
KAÇAN BOĞA SAHİBİNİ HASTANELİK ETTİ
Antalya’da kesilmek için eve götürülürken kaçan kurbanlık boğa sahibini hastanelik etti.
Yeşilırmak Caddesi’nden kamyonetin kasasından ipini kopararak kaçan boğa, araçların arasına girerek trafiği birbirine kattı. Sahipleri tarafından uzun süre kovalanan boğa, yorulunca Sakarya Parkı’nda bir ağacın altına yattı. Bu arada boğayı yakalamak için çare arayan vatandaşlar zabıta ve polisi aradı.
Polisin kendilerini belediyeye yönlendirdiğini ifade eden kurbanlık sahiplerinden Serhat Bozoğlan, “Biz de zabıtayı aradık. Ancak zabıta bize bu konuda yardımcı olamayacaklarını, kendi başımızın çaresine bakmamız gerektiğini söyledi.” dedi.
Bunun üzerine boğayı yakalamak için çalışmalara başlayan Bozoğlan ve arkadaşları, uzun süren kovalamacaya rağmen kurbanlık hayvanı yakalayamadı.
Parkın içinde köşeye sıkıştırılan boğa, iple yakalanacağı sırada reklam panolarının altından tekrar yola çıktı. Kovalanan hayvan arabaların arasından geçerek Teomanpaşa Mahallesi’nde bir evin giriş kapısında sıkıştırıldı.
Boğanın önene geçen sahipleri bir süre müdahale etmeden bekledi. Hayvanı burada da tutamayacaklarını anlayan vatandaşlar, önünü arabayla kapattı. Burada 4-5 kişi tarafından zorla tutulan boğa, bu sırada diğer ortaklardan Cuma Bozoğlan’a kafasıyla vurarak yaraladı. Bozoğlan, olay yerine çağrılan 112 Acil Servis ambulansıyla hastaneye kaldırdı. Uzun süren çalışmaların ardından hayvan yakalanarak kesildi.
(HABER MERKEZİ)

Acemi kasaplar iş başında!

KURBAN bayramının birinci günü sabahın erken saatlerinde başlayan kurban kesimlerinde kurban yerine kendini kesen acemi kasaplar hastanelerin acil servislerine koştu.
Sakarya’da Kurban Bayramı’nın ilk gününde 17 acemi kasap kurban yerine kendini kesti. İl genelinde kurban kesmek isterken kazayla kendilerini kesen acemi kasaplar, çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.
KENDİLERİNİ KESTİLER
Bursa’da kurban kesimi esnasında yaralanan onlarca kişi, kent merkezindeki 5 ayrı hastanede tedavi altına alındı. Her yıl olduğu gibi bu sene de yine acemi kasaplar iş başındaydı. Bursa’da Kurban Bayramı’nın ilk gününde yine bildik manzaralar yaşanmaya devam etti. Onlarca acemi kasap kurban yerine kendini kesti. Yetkililer, acil servislere müracaat eden bu kişilerin büyük çoğunluğunun taburcu edildiğini, durumu ağır olan bazı vatandaşların ise tedavilerinin devam ettiğini açıkladılar.
İKİNCİ RAUNDU DANA ALDI
Gaziantep’te acemi kasaplar, kurban keserken kendi el ve kollarını da kesti. Soluğu şehirdeki çeşitli devlet hastanelerinde alan vatandaşlar, ilk müdahalenin ardından evlerine gönderildi.
Aldığı kurbanı tuttuğu kasaba kestirmek isteyen Hüseyin Kara isimli vatandaş da danadan yediği tekme sonucu kör olma tehlikesi atlattı. Tuttuğu kasaba yardım etmek isteyen Kara, dananın ayağındaki ipin kopması sonucu gözüne yediği tekme sonucu bayıldı. Yakınları tarafından Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’ne getirilen Hüseyin Kara, yapılan müdahalenin ardından evine gönderildi.
İlk raundu kendisinin aldığını belirten Kara, ikinci raundu da dananın aldığını söyledi.
Koyun keserken bacağını yaralayan Hasan Doğan da akrabaları tarafından hastaneye getirildi.
KALP KRİZİ GEÇİRDİ
Konya’da da 100’ün üzerinde acemi kasap, kurban yerine kendini kesti. Kurban kesilirken, yaşlı bir adam da kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.
Yaklaşık 100 kişi el, parmak ve ayaklarındaki kesikler nedeniyle Konya Numune ve Selçuk Üniversitesi Merak Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvurdu.
Öte yandan kurbanı kesilirken yaşlı bir adam da kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Oğullarıyla birlikte hayvan pazarından kurbanı alan Musa Verim (76) Karatay ilçesindeki evinin bahçesine getirdi. Burada kurban kesilirken fenalaşan yaşlı adam, hemen ambulansla Konya Numune Hastanesi’ne kaldırıldı. Doktorların tüm müdahalesine rağmen Verim kurtarılamadı.

Kurban pazarına akın var!

KURBAN Bayramı’nın birinci gününde vatandaşlar, Diyarbakır Hayvan Pazarı’na akın etti.
Bayrama kadar kurbanlık almayan ve kurbanlık fiyatlarının düşmesini bekleyen vatandaşlar, hayvan pazarına geldi. Kurbanlık için kendi bütçelerine uygun hayvan arayan vatandaşlar, hayvan sahipleri ile sıkı pazarlığa girdi.
Eller sıkılarak dakikalarca süren pazarlıklarda kimi zaman iki tarafın da yüzü güldü. Küçükbaş hayvanların 350-500 TL, büyük baş hayvanların ise 2 bin TL’den satıldığı pazarda, kimi vatandaşlar fiyatların yüksekliğinden, kimi mal sahipleri de satışların olmamasından yakındı.
Pazarda alınan kurbanlık hayvanlar kesim yerine götürülürken ya da araca bindirilirken zor anlar yaşandı.
KURBAN PAZARLARINA GİDEN YOLLAR TIKANDI
Ankara’da kurbanlık pazarlarına giden yollar tıkandı. Kilometrelerce araç kuyruğu oluşunca sürücüler ters yöne geçmeyi tercih etti.
Ankara İvedik, Ovacık ve Mamak kurban pazar ve kesim yerlerine giden bütün yollar tıkandı. Trafik polisleri, trafik yoğunluğunu azaltmak için yoğun çaba sarf etti. Vatandaşlar, tekrar trafiğe takılmamak için kurbanı aldıkları yerde kesmeyi tercih etti. Ankara-Samsun yolu üzerinde uzun araç kuyrukları oluştu.
(DİYARBAKIR-ANKARA)

Tosun kuyuya düştü

ATAŞEHİR’de sahibi tarafından kesime götürülen kurbanlık tosun, belediye tarafından açılan 2 metrelik kuyuya düştü.
Kurbanlık tosun, itfaiye vinciyle kuyudan çıkartıldı.
HALAT BAĞLAYARAK ÇIKARILDI
İlginç olay, Ataşehir Yenisahra Hayvan Pazarı’nda meydana geldi. Satıcı tarafından yeni sahibine teslim edilen kurbanlık tosun, kaçmaya çalışırken belediyenin kurban atıklarının atılması için açtığı kuyuya düştü.
Vatandaşlar tarafından kuyudan çıkartılamayan tosunun kurtarılması için itfaiye ekiplerinden yardım istendi.
Bir süre sonra olay yerine gelen kurtarma ekiplerinden bir görevli, beline halat bağlayarak tosunun düştüğü çukura indi.
Halatlarla bağlanan yaklaşık 350 kg ağırlığındaki kurbanlık tosun, vinç yardımıyla yukarıya çekilerek kurtarıldı.
Tosun daha sonra sahibine teslim edildi.
(İSTANBUL)

Kurbanlık yerine vatandaşı kesti

RİZE’de kılınan bayram namazından sonra kurbanlarını kesmek isteyen çok sayıda vatandaş yaralandı.
Her bayramda olduğu gibi yine alışılagelmiş manzaralara rastlanan kesimlerde, kendini yaralayanlar acil servislere akın ederken, Murat Emiroğlu (35) adlı vatandaş kestikleri kurbanın değil, kurbanı kesen kasabın gazabına uğradığını belirtti.
Emiroğlu, kurban kesme konusunda deneyimi olmadıkları için tuttukları kasap tarafından elinin kesildiğini söyledi. Aldıkları kurbanlık hayvanı yere yatırma esnasında kasabın tuttuğu bıçağın eline vurması sonucu yaralandığını belirten Murat Emiroğlu, “Kestiğimiz tosun yerine az daha biz kurbanlık oluyoruz.” dedi.
Kesim esnasında vucüdunun çeşitli yerlerinden yaralanan, kurbanlıkların boynuz darbelerine mazur kalan çok sayıda kişi ayakta yapılan tedavilerinin ardından taburcu edildi. (RİZE)

Artvin’in koçları Ankara’nın suyunu beğenmedi

Rasim Yılmaz

ARTVİN Ardanuç, Güleş, Geçitli ve Bulanık köylerinden Ankara’ya kurbanlık getiren üreticiler, Ankara’dan memnun kalmadılar.
ÇARESİZLİKTEN İÇTİLER!
Gölbaşı kurban satış merkezinde büyük ve küçükbaş hayvanlarını satışa sunan Ardanuçlu hayvan üreticileri, ilk geldiklerinde küçükbaş hayvanların iki gün süre ile belediyenin tankerlerle dağıttığı suyu beğenmeyerek içmediklerini söylediler.
Üreticiler, zamanla çaresiz kalan hayvanların beğenmese de Ankara suyunu içmek zorunda kaldıklarını anlattılar.
Gölbaşı Belediyesi’nin çadır başı 750 lira kira almasından da şikayet eden üreticiler, belediyenin boş tarlayı kiralamanın dışında, ışıklandırma ve su dahil hiçbir hizmet sunmadığından yakındılar.
FİYATLARIN YÜKSELİĞİ TARTIŞILIYOR
Kurban satış merkezinin Gölbaşı’nn 10 kilometre dışında olmasının da ihtiyaçlarını karşılamalarında güçlük yarattığını belirten üreticiler, bu seneki kurban fiyatlarının yüksek olmasından da yakındılar.
Hayvan üreticileri, fiyatların yüksekliği nedeniyle satışlarda zorluk yaşadıklarını belirtirken, fiyatların yüksekliğinin de kendilerinden değil, girdi fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklandığını söylediler.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Kunduz’da ikinci istifa geldi

SONRAKİ HABER

HAYAT YAZILARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa