28 Kasım 2009 00:00

Kunduz’da ikinci istifa geldi

Almanya Çalışma Bakanı Franz Josef Jung görevinden istifa etti. Daha önce savunma bakanlığı görevinde bulunan Jung...

Paylaş

Almanya Çalışma Bakanı Franz Josef Jung görevinden istifa etti. Daha önce savunma bakanlığı görevinde bulunan Jung, Almanya'nın başkenti Berlin'de yaptığı açıklamada, iyice düşündükten sonra Başbakan Angela Merkel'i, Çalışma Bakanlığı görevini bırakmak istediği yönünde bilgilendirdiğini belirtti.
Jung, savunma bakanı olduğu dönemde, Afganistan'da 4 Eylül'de NATO tarafından düzenlenen ve çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği hava saldırısının aydınlatılması sürecinde iç bilgilendirme konusunda yaşanan aksaklıklarla ilgili siyasi sorumluluğu kendi üzerine aldığını kaydetti.
Hava saldırısıyla ilgili kamuoyunu ve Federal Meclisi kendi bilgisi çerçevesinde her zaman doğru şekilde bilgilendirdiğini belirten Jung, Çalışma Bakanlığı görevinden istifa etme kararını, Alman ordusuna zarar vermemek ve orduyu haksız saldırılardan korumak istediği için aldığını belirtti.
4 Eylül günü Afganistan’ın Kunduz kenti yakınlarında iki tankerin Taliban güçleri tarafından kaçırıldığını gerekçe gösteren bölgedeki Alman albay Georg Klein, NATO uçaklarına bombalama emri vermişti.
En son resmi rakamlara göre bu bambalama sırasında 142 kişi öldü ve bunların 36’sinin bölgedeki sivil vatandaşlar olduğu kesinleştiği halde, Jung olaydan hemen sonra sivil insanların ölmediğini ileri sürmüştü. Hem de bölgedeki Alman generaller, bakanlığa gönderdikleri raporlarda ölenlerin arasında sivillerin olabileceğini belirtmesine rağmen.
Bild gazetesi tarafından yayınlanan bir videoda da bombalama emri veren albay Klein, bölgedeki sivilleri dikkate almadığını açık bir şekilde ortaya koydu. Yine Alman basınında yer alan haberlere göre, olaydan hemen sonra Afganistan’daki askerlerin komuta edildiği Potsdam’daki merkeze de olay sırasında ölen ve yaralanan sivillerin olduğu haber verildi.
Savunma Bakanlığı’na da bu bilgiler olduğu gibi aktarıldığı halde o dönem savunma bakanlığı koltuğunda oturan Jung, bilinçli olarak sivillerin olmadığını söyleyerek kamuoyuna açık bir şekilde yayan söyleyerek, tepkileri hafifletmleye çalışmıştı. Ancak dün ortaya çıkan yeni belgeler, Jung’un yalan söylediğini biraz daha perçinledi. Spiegel Online’de yer alan bir habere göre, Jung’un 8 Eylül’de, yanı bombalamadan 4 gün sonra, olayla ilgili mecliste konuşma yaparken alıntılar yaptığı raporda sivillerin de öldüğü bilgisinin yer aldığı ancak bunu atladığı belirtildi. Bombalamayla ilgili olarak Afganistan’daki Alman komutanların hazırladığı dosyanın 100 sayfa, 1 CD ve 1 DVD’den oluştuğu kaydedildi.
KÖLN

İŞGAL DAHA FAZLA SORGULANACAK

Almanya’da savunma eski bakanının sivillerin öldürülmesi konusunda açık bir şekilde yayan söylemesi, zaten işgal karşıtlığının bir hayli yüksek olduğu Almanya’da, bu yöndeki görüşlerin daha fazla güçlenmesine vesile oluyor. Tartışmanın tam da Afganistan’da bulunan 4 bin 500 Alman askerinin görev süresinin uzatılması öncesine denk gelmesi önemli.
Bakanlar Kurulu geçen hafta askerlerin görev süresinin uzatılmasına karar vermişti. Bu karar Aralık ayının ikinci haftasında mecliste oylamaya sunulacak. Son gelişmelerle birlikte daha fazla milletvekilinin karşı oy vermesi bekleniyor. Meclisteki partilerden bir tek Sol Parti, Afganistan’da bulunan Alman askerlerinin derhal geri çekilmesini istiyor.
Almanya’daki savaş karşıtları güçler de 22 Kasım’dan bu yana askerlerin çekilmesi için halk arasında bir referandum yapıyor. Çeşitli anketlere göre Almanya’da halkın yüzde 70’inden fazlası Afganistan’a gönderilen askerlerin geri çekilmesini istiyor.

GENEL KURMAY BAŞKANI İSTİFA ETMİŞTİ

Alman askerlerinin bölgede sivillerin ölümüne yol açması, başakanın bilinçli olarak kamuoyuna yalan söylesinin ortaya çıkması üzerine yeni Savunma Bakanı Theodor zu Guttenberg, Genel Kurmay Başkanı Wolfgang Schneiderhan ve Savunma Bakanlığı Müsteşarı Peter Wichert’in istifa ettiklerini açıkladı. Zu Guttenberug’in kararı Almanya’da adeta “Afganistan bombası” etkisi yarattı.
Bakan, özellikle Afganistan’dan gelen bilgi ve gelgelerin olayla ilgili soruşturma açan savcılıktan saklanmasına tepki gösterdi.
Muhalefet partileri SPD, Yeşiller ve Sol Parti ise, yaptıkları açıklamalarda halen Çalışma Bakanlığı koltuğunda oturan Savunma eski Bakanı Jung’un hem meclisi hem de kamuoyuna yalan söylediği için derhal istifa etmesini istedi.
Yücel Özdemir
ÖNCEKİ HABER

Dubai rüyası kabus oldu

SONRAKİ HABER

Bir kez daha aynı görüntüler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...