28 Kasım 2009 00:00

İstanbul’a dinci vakıf üniversitesi

MİLLİ Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda kabul edilen yasa tasarısıyla dini etkinlikleri ile bilinen İlim Yayma Vakfı tarafından İstanbul’da bir vakıf üniversitesi kurulacak.

Paylaş

MİLLİ Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda kabul edilen yasa tasarısıyla dini etkinlikleri ile bilinen İlim Yayma Vakfı tarafından İstanbul’da bir vakıf üniversitesi kurulacak.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi adıyla kurulacak üniversitenin kurulmasını öngören yasa tasarısı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda önceki gün kabul edildi.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı hakkında komisyona bilgi verirken, üniversite sayısının bugün itibarıyla 94`ü devlet, 45`i vakıf olmak üzere 139`a ulaştığını, yeni kurulacak İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ile birlikte vakıf üniversitelerinin sayısının 46`ya çıkacağını söyledi. Çubukçu 2008-2009 öğretim yılında yaklaşık yüzde 94`ünün devlet, yüzde 6`sının ise vakıf üniversitelerinde öğrenim gördüğünü ifade etti.
Komisyonda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çubukçu, vakıf üniversitesi kurulması için 15 milyon liralık mal varlığı olması gerektiğini, yeni kurulacak üniversite için İlim Yayma Vakfı’nın 35 milyon liralık aktif kaynağa sahip olduğunu söyledi.
MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERE BAĞLILIK
Yaptığı dini etkinliklerle bilinen İlim Yayma Vakfı 1972 yılında kurulurken, 1974 yılında Bakanlar Kurulu kararnamesiyle “kamu yararına çalışan vakıflardan” addedildi. Amacını “yurt içinde ve yurt dışında ilmin yayılmasını teşvik etmek gayesiyle” çeşitli faaliyetler yapmak olarak ifade eden vakfın, İstanbul’da “İbnü’l Emin Mahmut Kemal İnal Yurdu” adıyla bir öğrenci yurdu da bulunuyor. Vakfın internet sitesinde yurt ile ilgili verilen bilgilerde şu sözlere yer veriliyor: “Felsefesi, millî ve mânevî değerlerine bağlı seçkin bireyler yetiştirmek olan yurdumuz bu konuda elini ziyadesi ile taşın altına sokmaktadır.” (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

SEÇİME NE GEREK VARDI?

SONRAKİ HABER

‘Gerçek Gündem’i başka!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa