29 Kasım 2009 00:00

15 günde bir hastalanın!

Karabük’ün Yenice ilçesine bağlı Şirinköy’de yaşayanlar köylerine 15 günde bir doktor gelmesi sebebiyle “Biz de 15 günde bir mi hasta olmak zorundayız” diye tepki gösteriyor.

Paylaş

Karabük’ün Yenice ilçesine bağlı Şirinköy’de yaşayanlar köylerine 15 günde bir doktor gelmesi sebebiyle “Biz de 15 günde bir mi hasta olmak zorundayız” diye tepki gösteriyor.
Karabük’ün Yenice ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Şirinköylüler sağlık yönünden dertli. 1994 yılında köylerinde açılan sağlıkevi 2008 yılında aile hekimliğine geçilmesi nedeniyle kapandı. Bir yıldır kapalı olan sağlık evleri nedeniyle zor günler yaşayan köy sakinleri, hasta olmamak için büyük çaba sarf ediyor! Cihanbey, Değirmenyanı ve Şirinköy’e hitap eden sağlıkevi ayrıca 2 bin 76 kişiye de hitap ediyor.
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM BÖYLE BİR ŞEY
Köy sakinleri, köylerine 15 günde bir doktor geldiğini belirterek, “Köyde yaşayanların büyük çoğunluğu emekli ve hasta insanlar. Hatta içimizde sürekli hastalığı olanlar var. Aniden rahatsızlandığımız takdirde araba tutup ya Yenice’ye veya Karabük’teki doktorlara gitmek zorunda kalıyoruz. Yenice’ye araba tutup gidip gelmemiz ise 60 lira. Bir emekli maaşı ile geçinmeye çalışanlar için iyi para. Ayrıca gece aniden rahatsızlandığımızda ise durum daha vahim oluyor. Eskiden sağlık evimizde doktor vardı hemen müdahale ediyordu, ilaç yazıyordu. Geçen bir arkadaşın torunu ateşlendi ve akşam çocuğun kollarına soğuk sulu bezler koyarak ateşini düşürmeye çalıştık. Biz doktor istiyoruz. 15 günde bir doktor geliyor, biz 15 günde bir mi hasta olmak zorundayız? Doktor geldiğinde 3 köyün vatandaşları sağlıkevinin önünde toplanıyor, çoğu da muayene olamadan geri dönmek zorunda kalıyor. Çünkü doktor saat 10.00’da geliyor, saat 16.00 oldu mu gidiyor” diyorlar.
BÖYLE SİSTEM AFRİKA’DA YOK
Şirinköy Muhtarı Yakup Bostancı ise böyle bir sistemin Afrika’da bile olmadığını belirterek, “Bir kişi ani bir rahatsızlık geçirse 30 -35 km uzaklıktaki Yenice’ye nasıl yetiştireceğiz? Ayrıca köyümüzde ağır işçi denilen orman işçileri de var. Onlara bir şey olsa ilk müdahaleyi kim yapacak?” diye sordu. Birkaç ay önce kalp krizi geçiren bir kişiyi Yenice’ye götürdüklerini anlatan Muhtar Bostancı, “Ama tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Belki köyümüzde bir doktor olsaydı ilk müdahaleyi yapıp kurtulma ihtimali olabilirdi” dedi.
AKP tepkilere rağmen aile hekimliğinde ısrar ediyor.

ÖNCEKİ HABER

NATO hattı Sapanca’yı tehdit ediyor

SONRAKİ HABER

Tarihi odaları, çuvallar ayakta tutuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...