29 Kasım 2009 00:00

NATO hattı Sapanca’yı tehdit ediyor

SAKARYA’nın Sapanca ilçesinden geçen NATO’ya ait akaryakıt boru hattı ile çevresinden geçen ...

Paylaş

SAKARYA’nın Sapanca ilçesinden geçen NATO’ya ait akaryakıt boru hattı ile çevresinden geçen karayolları dünyada suyu içilebilir nadir göller arasında bulunan Sapanca Gölü’ne tehdit ediyor. Son yıllarda gölde yaşanan kirlilik sebebiyle 12 balık türü yok oldu.
Önceki gün Sapanca’nın Yüzevler mevkiinde hattın kayrak yerinde yırtılma sebebiyle göle Sarp Deresi akıntısıyla tonlarca akaryakıt karışması ve olayın tesadüfen öğrenilmesi gölün ne denli büyük bir tehlike altında olduğunu ortaya koydu. Akaryakıt, göl yüzeyindeki 2 bin metre kare alanı etkiledi. Sızıntı tesadüfen fark edilmeseydi gölün suyu uzun süre içilemeyecek ve 500 bin kişi susuz kalacaktı.
Sakarya’nın şu anda alternatifsiz içme suyu kaynağı olan Sapanca Gölü her iki kıyısından geçen karayollarının oluşturduğu kirlilik yanı sıra NATO’ya ait boru hattı tehdidi ile karşı karşıya bulunuyor. Gölün kenarından geçen TEM otoyolu ve diğer karayollarında araçların bıraktığı yağ, yakıt atıkları, lastik parçaları yağmurla birlikte göle karışıyor.
HESAP VERECEKLER
Akaryakıt sızıntısının ADASU’nun rutin kontrolleri sırasında tesadüfen ortaya çıkarıldığını, eğer çıkarılmasaydı tehlikenin boyutlarının çok daha kötü olacağını dile getiren Sakarya Büyükşehir Belediyesi Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU) Genel Müdürü Rüstem Keleş, boru hattını işleten yetkililerin sızıntının kendilerine haber vermemesini büyük bir sorumsuzluk olarak değerlendirdi. Olayın peşini bırakmayacaklarını ve yargıya taşıyacaklarını kaydeden Keleş, “Bizi bilgilendirmeyen bütün yetkililer hukuk önünde hesap verecek. Çünkü bu göl 500 bin kişinin içme suyunu karşılıyor” ifadesini kullandı.
Öte yandan göldeki kirlilik, kontrolsüz aşırı su çekimi sebebiyle 12 balık türü yok oldu. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin yaptığı bir araştırmaya göle gölde 12 balık türünün nesli tükendi. Artık Sapanca’da yılan, Ankara çamur, çapak, inci, beyaz inci, noktalı inci, kocaağız(akbalık), havuz, Kafkas kaya, tatlı su levreği, deniz alası, dağ alası baluk türü gölde tamamen yok oldu. Gölde kalan tuna ve yayın balığı da yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. (SAKARYA)
ÖNCEKİ HABER

Adalet arayışı 28. haftada

SONRAKİ HABER

15 günde bir hastalanın!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...