29 Kasım 2009 00:00

Krize çözüm bulmayanlar zamlarla belimizi büküyor

Hükümet yetkilileri her ne kadar yalanlasa da yeni yılla birlikte doğalgaza en az yüzde 50 zam yapılacağı belli oldu. Bunun belgeleri de gazetelerde yer aldı.

Paylaş

Hükümet yetkilileri her ne kadar yalanlasa da yeni yılla birlikte doğalgaza en az yüzde 50 zam yapılacağı belli oldu. Bunun belgeleri de gazetelerde yer aldı.
Art arda gelen zamlara tepkili olan İçmeler Mahallesi halkı, zaten ödeyemedikleri doğalgaz faturalarına ayrıca zam gelmesinin kabul edilemez olduğunu söylüyor. Kriz nedeniyle derin yoksulluk yaşayan mahalleliler, birleşip mücadele etmek gerektiğini söylüyorlar.
Dört çocuk annesi Emine Ateşoğlu, eşinin bir firmada şoför olarak çalıştığını söyledi. Kriz başladığından bu yana eşinin ücretine hiç zam yapılmamış. Buna karşılık giderlerin sürekli arttığına dikkat çeken Ateşoğlu, doğalgaz zammına tepki göstererek şunları söyledi: “Bizlere sürekli zamları reva görenler kendileri sefa sürüyor. Doğalgaz faturalarının bu halini ödeyemezken zamlı halini nasıl ödeyelim? Ne yapacağımızı şaşırdık. Zamlar geri çekilmeli.”
ÇOCUKLAR HASTA OLDU
Doğalgazı yakmadıkları için çocuklarının hasta olduğunu söyleyen Ateşoğlu “Bu memlekette sesimizin duyulması için ille de seçim mi olması lazım? Önümüzdeki dönem yine seçim olacak yine gelip oy dilenecekler. O zaman gereken cevabı vereceğini” diye konuştu.
İki çocuk annesi olan Zeynep Tural da aynı dertten şikayetçi. Kış geldiğinden bu yana doğalgaz yakmadıkları için çocuklarının hastalandığını dile getiren Tural, “Ama doktora götürecek para bulamıyoruz” dedi. Böyle giderse eve soba kuracaklarını dile getiren Tural, “Bu sefer de kömürü nereden bulacağız?” diye sordu.
FATURA ÖDEYEMİYORLAR
Tersanede kaynakçı oyan eşinin kriz nedeniyle 7 aydır işsiz olduğunu söyleyen Tural, üç aydır kiralarını, elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödeyemediklerine dikkat çekti. Tural, “Çocukları okula göndermekte zorlanıyoruz. Krize çözüm bulmayanlar şimdi de zamlarla belimizi büküyorlar” diye konuştu. İmza kampanyası ya da daha farklı eylemlerin yapılması gerektiğini ifade eden Zeynep Tural sözlerini şöyle bitirdi: “Susup doğalgaz zammının gelmesini beklersek krizin faturasını ödediğimiz gibi bu faturaları da ödemek zorunda kalacağız.”
DOĞALGAZ KESİLDİ
Faika Güler de tersanede çalışan eşinin yaklaşık 3 aydır ücret alamadığını anlattı. “Daha önceden de durumumuz çok parlak değildi” diyen Güler, şimdi ise durumun daha da kötüleştiğini vurguladı. Güler, çocuğunu okuldan almak zorunda kalacağını dile getirdi. Evlerinde doğalgaz olduğunu kaydeden Güler, ödeyemedikleri faturalardan dolayı doğalgazın kesildiğini belirtti. Yapılmak istenen zamma tepki gösteren Güler, “Bizler sustukça bize her şeyi reva görüyorlar. Krizin faturasını en ağır biçimde biz işçiler ve emekçiler ödedik. Hâlâ ödemeye devam ediyoruz. Susmamamız gerekiyor. Birlikte mücadele etmeliyiz” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

SADAKA İSTEMİYORUZ!
RAMAZAN Karakaş uzun zamandır işsiz. Evde 7 kişi yaşıyorlar. Evleri doğalgazlı ve faturaları ödeyemedikleri için ısınamıyorlar. “İş yok para yok kriz hepimizi mağdur etti” diyen Karakaş seçim döneminde verilen sözleri hatırlatarak şöyle devam etti: “Biz sadaka istemiyoruz. ya bize iş versinler ya da sosyal yardım. İkisi de yok. Var olan tek şey zam.” Doğalgaza yapılmak istenen zamma tepki gösteren Karakaş, halkı zamlara karşı çıkmaya çağırdı.
Tersanede kaynakçı olarak çalışan ve krizle birlikte işsiz kalan Mustafa Çalışkan, zamma tepki gösterdi: “Bizleri yönetmek içi kapımızı çalan Meclis’teki ağalar gelsin bizim nasıl yaşadığımızı görsünler. Bize her türlü sefaleti reva görenler şimdi soğukta ölmeyi ya da dilenciliği reva görüyorlar:” Çalışkan, bu yaşananların karşısında halkın sokağa çıkması gerektiğini söyledi.
Adile Doğan
ÖNCEKİ HABER

Çocuklardan Başbakan’a mektup

SONRAKİ HABER

Adalet arayışı 28. haftada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...