29 Kasım 2009 00:00

Gereken yapılacak mı?

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bir toplu mezarda kemikleri bulunan 8 kişiyi en son gören tanık, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı’na ifade verdi.

Paylaş

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde bir toplu mezarda kemikleri bulunan 8 kişiyi en son gören tanık, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı’na ifade verdi. Tanık R.A. ifadesinde, gözaltına alındıktan sonra Bolu Komando Tugayı’nın kullandığı Lice Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’na (YİBO) getirildiklerini belirterek, okulun işkencehane olarak kullandığını belirtti.
R.A; Ali, Ekrem, Ramazan Bulut ile Hasan ve Mehmet Selim Örhan’ın da YİBO’da işkence gördükten sonra, PKK’lilerin kullandığı kıyafetler giydirilip kırsal bir alanda infaz edildiğini bu kez savcıya anlattı.
8 KÖYLÜ NASIL KAYBEDİLDİ?
Emekli Tümgeneral Yavuz Ertürk komutasındaki Bolu Dağ Komando Tugayı ve Lice Jandarma Komutanlığı ile köy korucuları, 13 Mayıs 199’te Lice’ye bağlı Entax (Kabakaya) köyü Cêmarê (Esenli) mezrasına baskın düzenledi. Baskında 80 hanelik mezra ateşe verildi. Yapılan kimlik kontrolünün ardından, çok sayıda köylü gözaltına alındı. Gözaltına alınan köylülerin 8’inden, bir daha haber alınamadı.
Ailelerin olayı takip etmesinin ardından 8 kişinin kurşuna dizilip öldürüldüğü ve yakılarak bilinmeyen bir yere gömüldükleri ortaya çıktı.
Bunun üzerine İHD’nin girişimleri sonucu Kulp’a bağlı Bağcılar köyü yakınlarındaki Düzpelit mezrası mevkiinde, 2003’te bir toplu mezar bulundu ve 8 kişiye ait kemikler ortaya çıktı.
Kemik ve elbise örnekleri, DNA testi için İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildi. 2006’da çıkan DNA testi sonuçlarına göre kemiklerin kaybolan Bulut ailesinin 5 ferdinden 3’ü olan Ali Bulut, Ekrem Bulut ve Ramazan Bulut ile Örhan ailesinin 2 ferdi Hasan ve Mehmet Selim Örhan’a ait olduğu tespit edildi.
RÜTBE TAKILMIYORDU
Konunun basına yansıması sonrası olaya tanıklık eden R.A, İHD Diyarbakır Şubesi’ne giderek, kemikleri bulunan kişileri en son kendisinin gördüğünü belirtti. İHD tarafından kemiklerle ilgili soruşturmayı yürüten Diyarbakır’daki Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı’na yönlendirilen R.A, askerin köy baskını ve yaşanan gözaltı sürecini tekrar anlattı.
Gözaltında 10 kişi olduklarını söyleyen R. A, öldürenlere ‘gerilla’ elbiseleri giydirilerek, dağa götürüldüğünü söyledi. İfadesinde, o dönem görev yapan askerlerin rütbe takmadıklarını da söyleyen R.A., “O tarihte herhangi bir asker rütbe takmıyordu ve yanımızda isimleriyle hitap etmiyorlardı” dedi. (DiyarbakırDİHA)
Ersin Çelik
ÖNCEKİ HABER

KILIÇ SAMANDAĞ’I ZİYARET ETTİ

SONRAKİ HABER

Çamaşırhaneler kadınların yüzünü güldürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...