29 Kasım 2009 00:00

CHP bölgeye açılabilir mi?

Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in “Dersim Katliamı” açıklamasıyla zor günler geçiren CHP, özellikle “tabela partisi” ...

Paylaş

Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in “Dersim Katliamı” açıklamasıyla zor günler geçiren CHP, özellikle “tabela partisi” konumunda olduğu Doğu ve Güneydoğu’daki bazı illerde ‘önemli değişikliklere ve yeniliklere’ hazırlanıyor. Doğu ve Güneydoğu kadroları bölgenin ‘saygın’ isimlerinin partiye katılımlarıyla güçlendirilirken, CHP lideri Baykal bölgedeki illere daha sık gitmeyi planlıyor.
KURULTAY RÜZGARLARI
CHP’de kurultay rüzgarı erken esmeye başladı. Merkez Yönetim Kurulu (MYK) kararı doğrultusunda Olağan Kurultay süreci geçen ekim ayında başlatıldı. Süreç içinde delegelik seçimleri, ilçe, il kongreleri yapıldıktan sonra 2010 yılının mayıs ayı sonunda veya haziran ayı başında Büyük Kurultay Ankara’da toplanacak. 2011 genel seçimleri öncesinde yapılacak olan büyük kurultaya çok önem veren CHP, yeni yönetimi ve parti programında yaptığı yeniliklerle seçmenin karşısına çıkacak. Partideki en radikal değişiklikler ise Doğu ve Güneydoğu konusunda olacak.
‘YENİLENME’ KURULTAYI!
Buna göre, CHP yönetimine Doğu ve Güneydoğu’dan gelecek yeni isimler takviye edilecek. Yönetime girecek isimlerde yolsuzluğa karışmamış olması en önemli ön şart olarak aranacak. Bu süreçte Doğu ve Güneydoğu’daki illerini daha sık ziyaret edecek olan CHP Genel Başkanı Baykal, parti vitrinine taşıyacağı kişileri de bizzat kendisi belirleyecek.
CHP GERÇEKTEN DEĞİŞİR Mİ?
CHP’nin bu hamlelerinin ne kadar gerçekçi ve sonuç verici olduğunu zaman gösterecek. Ancak Öymen’in Dersim çıkışının arkasında duran ve Kürt sorunu karşısında gerici tutumuyla MHP ile yarışan CHP’nin bölgede ciddi bir çekim gücü olması pek mümkün gözükmüyor. Buna CHP Tunceli İl Örgütü’nü görevden alarak yerine DYP kökenli isimleri atayan Baykal’ın kadroları seçecek olması ve diğer faktörler eklenince bu değerlendirme daha da güç kazanıyor. Ayrıca Baykal’ın bölgede açılabilmesi için açılım tartışmaları sırasında daha sert ifadelerle dile getirdiği bölünme paronayasını ve kırmızı çizgilerini aşması gerekiyor.
TEKİN İSTANBUL’DA
Bu arada, yerel seçimden sonra parti vitrinine taşınacağı iddia edilen CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin görevine İstanbul’da devam edecek. Tekin, aralık ayında yapılması öngörülen İstanbul il kongresinde yeniden aday olacak ve yönetim kadrosunu yeni isimlerle güçlendirecek. (İstanbul/EVRENSEL)

DENiZ BAYKAL YiNE RAKiPSiZ!
CHP’de son dönemde partinin yükselişe geçtiği değerlendirmeleri yapılırken, 2011 genel seçimleri öncesinde gidilecek kurultayın da parti için öneminin çok büyük olduğu belirtiliyor. Yıllardır partinin başında olan ve büyük tepkilere rağmen parti başında kalmayı sürdüren Baykal’ın koltuğunu koruması bekleniyor. Baykal’ın partinin taban ve yönetiminde ‘Büyük oranda kabul gördüğü!’, bu nedenle de çok rahat bir kurultay geçireceği ifade ediliyor.
ÖNCEKİ HABER

Siyasiler tatlı yediler ama tatlı konuşmadılar

SONRAKİ HABER

İlk sığınma evi; Hatuniye Dergahı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...