29 Kasım 2009 00:00

Hastalanınca işten atıldı

Çalışma yaşamındaki kuralsızlık her geçen gün artarken, bu kuralsızlık çalışanların yaşamını da olumsuz yönde etkiliyor.

Paylaş

Çalışma yaşamındaki kuralsızlık her geçen gün artarken, bu kuralsızlık çalışanların yaşamını da olumsuz yönde etkiliyor. Çiğili Organize Sanayi Bölgesinde fabrikaların genelinde bu kuralsızlık hakim. Çiğili'de ekonomik krizi fırsata çeviren patronlar, işçileri işten atmakla tehdit ederek her koşulda çalışmalarını sağlıyor. Esen Plastik fabrikasında çalışan Seçkin Sonay da bu kuralsızlık yüzünden artık "aplastik anemi" hastası. Yüksek basınçlı boruların yapıştırılmasında kullanılan ve çok miktarda Tolüen maddesi içeren "Tangit" adlı yapıştırıcıyla çalışmak zorunda bırakılan Sonay, hasta olmasının ardından ise işten atıldı.
'YA ÇALIŞACAKSIN YA DA İŞTEN ATILIRSIN'
Ağustos 2008'de mekanik teknisyeni olarak fabrikada işe başlayan Sonay için başlangıçta her şey çok iyiymiş. Makinelerin bakım, onarım ve geliştirilmesiyle uğraşan Sonay'ın durumu, PVC atık su borularının yapıştırıldığı 2. bir soğuk su kuyusuna ihtiyaç duyulduktan sonra değişmiş. Kendi işi olmamasına rağmen 4 metre derinliğinde, 35 m2 alanda, 40 cm girişi olan ve havalandırması bulunmayan kuyularda çalışmaya zorlanan 27 yaşındaki Sonay, yeni olduğu için bu işin kendisine zorla verildiğini belirtiyor. Yüksek basınçlı boruların yapıştırılmasında kullanılan ve çok miktarda Tolüen maddesi içeren "Tangit" adlı yapıştırıcıyla daracık kuyuda çalışmak zorunda bırakılan Sonay, 1 ay bu kuyularda çalıştıktan sonra sürekli bu yapıştırıcının yaydığı ağır kokuyu solumaktan dolayı kendini halsiz hissetmeye başladığını, gözlerinde sararmalar olduğunu ve kalbinde sıkışma hissettiğini aktarıyor. Bu durumu fabrika yetkililerine ilettiğinde ise 'Ya çalışırsın, ya da işten çıkarsın' cevabını alan Sonay, işsiz kalmamak için çalışmak zorunda kaldığını ifade ediyor.
APLASTİK ANEMİ HASTASI OLDU
Bu kuyularda günde 12 saat çalışan Sonay, rahatsızlıklarının sürmesi üzerine Demirköprü Sağlık Ocağı'na başvurmuş. Buradan derhal bir hematoloji uzmanına gözükmesi cevabını alan Sonay'a Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde yapılan ilk tetkiklerde lösemi tanısı konmuş. Bir süre tedavi gören Sonay'ın daha sonra ise Aplastik Anemi hastalığına yakalandığı anlaşılmış. Kapalı alanda Tangit adı verilen maddeyi uzun süre solumasından kaynaklı karaciğerine yapışan kimyasallar nedeniyle bu hastalığa yakalanan Sonay, çalışırken maske istediğinde ise kendisine yalnızca toz maskesi temin edildiğini belirtiyor. Kendisinde teşhis edilen hastalığı, fabrika yetkililerine anlattığında ise 'Hastalığın burada çalışmandan kaynaklandığını nereden biliyorsun?' cevabını alan Sonay, hastalığa fabrikada yakalandığını da doktor raporuyla ispatladığını aktarıyor. Aplastik Anemi hastalığının ya genetik olarak oluşan, ya da sonradan gelişme ihtimali olduğunu söyleyen Dokuz Eylül Üniversitesi Hematoloji Uzmanı Uz. Dr. Selda Kahraman ise hastalığın genetik olması durumunda Sonay'ın cildindeki koyulaşmanın gerçekleşmeyeceği ve bu yüzden hastalığın sonradan edinildiği dile getiriyor.
RAPORLUYKEN İŞTEN ÇIKARILDI
Şu an immünoterapi adlı tedavinin ilk safhasında bulunan Sonay, 25 Ağustosta-24 Kasım tarihlerinde raporlu olmasına rağmen işten atıldı. 20 Kasım tarihinde sağlık sebepleri dolayısıyla işe devam edemediği gerekçesiyle işten çıkarıldığını öğrenen Sonay, patronu tazminat dava edeceğini ifade etti. Trombosit kaybı sebebiyle sol gözünde yüzde 40 görme kaybı oluşan ve 5 ay boyunca yemek yiyemediği için bebek mamasıyla beslenmek zorunda kalan Sonay, hastalığın seyrine göre ilik nakli ve kök hücre tedavisi uygulanacağını belirtti. (İzmir/EVRENSEL)

5 ADET İLAÇ 1.200 TL.
Geçtiğimiz Haziran ayında evlenecek olan Seçkin Sonay, rahatsızlığı sebebiyle düğününü ertelemek zorunda kalmış. Psikolojik olarak zor günler geçiren Sonay, nişanlısı ne zaman evlenebileceklerini sordukça ağladığını ve geceleri kabuslar gördüğünü aktarıyor. İşten çıkarıldıktan sonra 6 ay daha masraflarının sigorta tarafından karşılanacağını ifade eden Sonay, 6 ay sonrasında ne yapacaklarını bilemediklerini dile getiriyor. Endikasyon dışı bir ilaç olan Neupogen adlı ilaç için 1,5 ay boyunca Sağlık Bakanlığı'ndan izin çıkmasını beklediklerini aktaran Sonay, 5 adedi yaklaşık 1.200 TL. olan ilaç masraflarını sonrasında nasıl karşılayacaklarını ise bilmediğini belirtiyor.
ÖNCEKİ HABER

Yeni teşvik sistemi de boş çıktı

SONRAKİ HABER

NOT

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa