30 Kasım 2009 00:00

Amiraller ‘Kafes’e girer mi?

Kafes operasyonuna ilişkin her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Art arda belgeler ortaya çıkarken kimi askerlerin ifadelerine başvurulurken bunlardan bir kısmı da tutuklandı.

Paylaş

Kafes operasyonuna ilişkin her gün yeni bir gelişme yaşanıyor. Art arda belgeler ortaya çıkarken kimi askerlerin ifadelerine başvurulurken bunlardan bir kısmı da tutuklandı. Ancak Kafes’in açılabilmesi için şimdi adı geçen amirallerin ifade vermeleri soruşturmanın seyri açısından büyük önem taşıyor.
AMİRALLERE DOKUNULMADI?
Ancak bugüne kadar bu konuda herhangi bir adım atılmadı. Basında ‘amiraller ifade verdi’ gibi haberler yer alsa da savcılar bu haberleri yalanladı. ‘Kafes Planı’na ilişkin ortaya çıkan 41 kişilik listede ‘Danışma Kurulu’nda yer alan ve yapılanmanın beyni olduğu iddia edilen Koramiral Kadir Sağdıç ve Tuğamiral M. Fatih İlgar ile Emekli Koramiral A. Feyyaz Ögütçü’ün isimleri öne çıkıyor.
ÖĞÜTÇÜ DİKKAT ÇEKİYOR
Kafes Operasyonu Eylem Planı’nda adı komuta listesinde en üstte yer alan Emekli Koramiral Ali Feyyaz Öğütçü hakkında çok sayıda iddia bulunuyor. Karargah Evleri’nde yönetici olduğu iddia edilen Öğütçü, Koç Müzesi’ndeki denizaltında bulunan bombaların ‘imha’ emrini vermesiyle gündeme gelmişti.
Feyyaz Öğütçü’nün adına ‘İrticayla Mücadele’ adı altında 2000 yılından beri yürütüldüğü ortaya çıkan İnternet andıçlarında da rastlanıyor.
SES KAYDI YAYINLANDI
Ağustos ayındaki Yüksek Askeri Şûra’da Öğütçü’nün yerine Kuzey Deniz Saha Komutanlığı’na getirilen Koramiral Kadir Sağdıç ise Kafes Planı’nda adı geçen ve halen görevde olan en yüksek rütbeli subay.
Sağdıç, geçen aylarda Youtube’a düşen kendisine ait olduğu iddia edilen ses kaydında ordunun her 20-25 yılda bir, siyasilerin yozlaşmasına karşın ülkeye müdahale etmesi gerektiği sözleriyle gündeme gelmişti.
KAFES’İN ŞİFRELERİ 4 AY ÖNCE ÇÖZÜLDÜ
Kafes Planı’nı ortaya çıkaran süreç Emekli Albay Göktaş’ın gözaltına alınmasıyla başladı. Şifreler ise 4 ay önce çözüldü.. Üçü amiral 41 subayın isminin yer aldığı ‘Kafes Planı’na ilişkin belgenin 7 ay önce ele geçtiği öğrenildi. 12 Ocak 2009’da Ergenekon soruşturması kapsamında Avukat Hüseyin Buzoğlu ve Emekli Albay Mustafa Levent Göktaş gözaltına alındı. Avukat Buzoğlu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Göktaş ise tutuklandı. Şüphelilerden ele geçirilen krokilerle Poyrazköy cephaneliği ortaya çıkarıldı. 25 Nisan 2009’da Dnz. Yarbay Ercan Kireçtepe, Dnz. Binbaşı Emre Onat ve Emekli Binbaşı Levent Bektaş tutuklandı.
ŞİFRE TEMMUZ’DA ÇÖZÜLDÜ
28 Mayıs 2009’da da mektupta ismi geçen kişilerin ev ve iş yerlerinde arama yapıldı. Tutuklanan emekli Binbaşı Levent Bektaş’tan elde edildiği iddia edilen şifreli iki adet CD’nin çözümlenmesine çalışıldı. CD’lerden elde edilen bilgiler ışığında ise Ermeni cemaatlerine yönelik suikast ve bombalama planlarını barındıran “Kafes Eylem Planı” çözüldü. Planlarda, 41 askerin isminin yer aldığı ‘kafes eylem planı’ asker listesi de ele geçti. İfade veren 41 kişiden 10 kişi tutuklanırken, 31 kişi serbest bırakıldı.


ADLi TIP KAFES’TEKi iMZA GERÇEK!
Kafes Eylem Planı’nda imzası bulunduğu ileri sürülen Yarbay Ercan Kireçtepe’ye ait belge ile ilgili Adli Tıp, raporunu tamamladı.Savcılığa gönderilen raporla imzanın Kireçtepe’ye ait olduğu kesinlik kazandı.
Deniz Piyade Kurmay Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlanan İrticayla Mücadele Eylem Planı’ndaki ıslak imza tartışmaları Ergenekon savcılarını, Kafes Operasyonu Eylem Planı’yla ilgili temkinli davranmaya itti. Poyrazköy soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli Binbaşı Levent Bektaş’tan ele geçirilen CD’de şifrelenmiş bir şekilde bulunan Eylem Planı’nın altında imzası olan Deniz Yarbay Ercan Kireçtepe için Adli Tıp Kurumu’na başvuruldu.
ADLİ TIP ONAYLADI
Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı raporda plandaki imzanın Ercan Kireçtepe’ye ait olduğu belirtildi. Kireçtepe’nin daha önce ifadeleri sırasında alınan imzaları ile planın altındaki imzayı karşılaştıran Adli Tıp uzmanları imzaların bire bir aynı olduğu yönünde rapor verdi. Savcıların önümüzdeki günlerde Kireçtepe ve Bektaş’ın tekrar ifadelerine başvuracağı öğrenildi.
RAKEL DİNK BELGESİ
Öte yandan, Poyrazköy tutuklusu Emekli Binbaşı Levent Bektaş’ta ele geçen “2006 ADALAR ABONE LİSTESİ. xls” isimli Exel dosyası incelendiğinde Kınalı, Büyük, Burgaz ve Heybeli adıyla 4 sayfa bulundu. Kınalı sayfasında Agos Gazetesi önünde silahlı saldırıyla öldürülen Hrant Dink’in eşi Rakel Dink’in adı ve adresi de olduğu 187 kişinin ve 2 gazete bayiinin isim ve adreslerinin ayrıntılı bir şekilde not edildiği görüldü.
ÇİÇEK’İN ISLAK İMZA TARTIŞMASI
İrticayla Mücadele Eylem Planı’nın fotokopisi haziran ayında ele geçirildiğinde Adli Tıp, emniyet ve jandarma belgedeki imzanın Çiçek’e ait olduğuna ilişkin rapor verdi. Yine aynı yönde rapor veren TÜBİTAK da, ek olarak belgedeki imzada bir oynamanın olmadığı tespitinde de bulunmuştu. Genelkurmay, fotokopi olmasını gerekçe göstererek ıslak imzasız belgenin kağıt parçası olduğu yönünde açıklama yapmıştı. Ancak belgenin aslının bir subay tarafından gönderilmesi üzerine belgedeki ıslak imza Adli Tıp Kurumu’na gönderilmiş ve imzanın Çiçek’e ait olduğu tespit edilmişti.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan’ın çantasında ne var?

SONRAKİ HABER

DSHP ile DSP kapışıyor: O benim kuşum!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa