30 Kasım 2009 00:00

Erdoğan’ın çantasında ne var?

DEMOKRATİK açılım çalışmaları devam ederken, Başbakan 2 yıl sonra yine Amerika yolunda. Çantasındaki en kritik dosya ise yine ‘terörle mücadele’.

Paylaş

DEMOKRATİK açılım çalışmaları devam ederken, Başbakan 2 yıl sonra yine Amerika yolunda. Çantasındaki en kritik dosya ise yine ‘terörle mücadele’. Başbakan Erdoğan, 5 Aralık’ta yola çıkacak; ABD Başkanı Barack Obama ile masaya 7 Aralık’ta oturacak.
PKK İLE MÜCADELE!
Türkiye, Amerika’dan “Irak’tan çekilmeden Kuzey Irak’taki terör varlığının bitirilmesi” için destek ve Kandil’de konuşlanan örgütün hareket alanının daraltılmasını isteyecek
FBI Başkanı Robert Müller’e de iletilen, “Örgüt üyelerini teslim edin” talebi de yinelenecek.
MODEL ORTAKLIK
Türkiye’nin bir diğer beklentisi de ikili ilişkiler. Türkiye, Obama’nın 6 Nisan’da TBMM’de söylediği “model ortaklık” tanımının altının doldurulmasını isteyecek; neler yapılabilir bunu konuşacak.
KIBRIS SORUNU
Başbakan Erdoğan’ın Washington temaslarında kritik dosyalardan biri de Kıbrıs. Türkiye bir kez daha “Çözüm için zaman daralıyor” diyecek. Çözüm için aralık sonunu hedefleyen Ankara’nın yeni hedefi artık Nisan 2010.
ABD’DEN DESTEK İSTEYECEK
Türkiye bu tarihten, yani kuzeydeki cumhurbaşkanlığı seçiminden önce, inisiyatif için ABD’den destek bekleyecek. Türkiye’nin beklentileri arasında Amerika’nın özel bir Kıbrıs temsilcisi ataması da var.
İRAN’IN NÜKLEER FAALİYETLERİ
7 Aralık’taki görüşmede Washington yönetiminin sorunlu alanlar listesinin başında ise İran gelecek. Gündemdeki başlık Batı’nın tüm önerilerini reddeden ve son olarak da nükleer silahsızlanma anlaşmasından çekilebileceğini söyleyen İran’a uygulanacak yaptırımlar.
ABD’nin, Türkiye’den bu konuda net tavır görmek istediğini yinelemesi bekleniyor.
AFGANİSTAN’DA DESTEK!
Afganistan’da daha fazla destek talebi, gerilen İsrail - Türkiye ilişkilerinde tansiyonun düşürülmesi, özellikle Nabucco gibi enerji projelerinde gelinen aşama gibi konular da Başbakan Erdoğan ile Obama görüşmesinde masada olacak. (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Ergenekon bağları ve ‘derin Mehmet!’

SONRAKİ HABER

Amiraller ‘Kafes’e girer mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa