30 Kasım 2009 00:00

Bayramiç’te tedirginlik sürüyor

ÇANAKKALE’nin Bayramiç ilçesinde Kürtlere yönelik linç girişiminin ardından ilçede tedirginlik hali sürüyor. Linç girişimi yapmak isteyenlere karşı soruşturma açılmazken...

Paylaş

ÇANAKKALE’nin Bayramiç ilçesinde Kürtlere yönelik linç girişiminin ardından ilçede tedirginlik hali sürüyor. Linç girişimi yapmak isteyenlere karşı soruşturma açılmazken, saldırıya uğrayanlar hakkında savcılık soruşturma başlattı.
İlçe merkezinde yaşanan bir kavgayı seyretmek için olay yerinde bulunan Timur Özkan, Ceyhun Görmüş ve Tamer Demir isimli üç Kürt vatandaşın polisler tarafından gözaltına alınması ile başlayan kavga linç girişimine dönüştü.
GÖZALTINDA DAYAK
Askerlik arkadaşıyla bir kafeteryada oturup sohbet ederken dışarıdan gürültülerin geldiğini fark eden Tamer Demir, otogarın önünde iki grubun kavga ettiğini görüp olay yerine yaklaşınca meydanda bulunan kalabalığın bir anda kendi üzerine saldırdıklarını belirtti. Gözaltına alınmasının ardından nezarette de dayak yediğini söyleyen Demir, olayların bu noktaya gelmesinin tek sorumlusunun polisler olduğunu belirtti. Demir, “Beni arabanın içinde saldırganlara dövdürmeleri, bunu yapanların cesaret alıp saldırıları linçe vardırmalarına sebep oldu” dedi. Demir hastaneye götürülmek yerine, bir doktorun karakola getirildiğini ve doktorun muayene etmeden sadece darp aldığı yerleri yazıp gittiğini söyledi. Demir saldırı ile ilgili kendi yaptıkları suç duyurularının ise işleme konulmadığını belirtti. O gece arkadaşı ile çarşıda gezerken otogarın önünde kavgayı gördüklerini ve kavgayı izlerken bir anda kendisine de saldırdıklarını belirten Timur Özkan ise, “Pis Kürtler” diye hakarete uğrayıp, tartaklandıklarını belirtti. Polislerce gözaltına alındığı esnada karakolun önünde biriken kalabalığın Kürtlerin yoğunlukta bulunduğu Harmanlı Mahallesi’ne yönelmesi üzerine polislerin kalabalığa hiç bir uyarıda bulunmadığını söyledi.
MEZARLIĞA GİDEMEDİLER
Çarşıda yaşanan gerginlikten haberi olmayan ve evi saldırıya uğrayan Yazgül Çatırak ise, çocukları ve geliniyle yan odaya geçinceye kadar evlerinin camından içeriye yağmur gibi taşların atılmaya başladığını belirtti.
Saldırıyı polis ve jandarmaya haber verdiklerini, ancak kimsenin gelmediğini söyleyen Çatırak, “Polis ertesi gün geldi. “Ölen, kalan var mı?” diye sorup gitti. Herhangi bir ölüm olmadan linç girişiminde bulunanlara karşı engellemede bulunmayan polisler, 3 bin kişinin saldırısından sonra gelip kanıt istediler. Bu kadar cam çerçeve inmiş aşağı, onlar hâlâ kanıt peşinde” diye konuştu. Evi saldırıya uğrayan Neşe Uğurlu da, çarşıdan eve dönerken sokakta kendisine küfür etmeye başladıklarını ve korkuyla eve zor girdiğini söyledi. Kürt oldukları için sürekli saldırılara maruz kaldıklarını belirten Uğurlu “Her tartışmada Kürtlüğümüze küfür ediyorlar” dedi.
Evi saldırıya uğrayan Terecan Uğurlu, saldırı sırasında üç çocuğunu alarak kayınpederinin evine saklandığını söyledi. 21 yıldır Bayramiç’de yaşadığını söyledi. Her an benzer saldırılara maruz kalabilecekleri korkusuyla bayrama nasıl girdiklerini bile bilmediklerini dile getiren Uğurlu, “Yeniden bir saldırıyla karşı karşıya kalmaktan çekindiğimiz için evlerimizden dışarı çıkmaya korkuyoruz. Bayram olmasına rağmen mezarlığa bile gitmeye çekindik” dedi. Uğurlu saldırıda zarar gören evlerini kendilerinin onardığını söyledi.
(ÇanakkaleDİHA)
ÖNCEKİ HABER

ROJEV

SONRAKİ HABER

AKP’nin açılımı yeterli değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...