30 Kasım 2009 00:00

Kışlada şüpheli ölüm

Horuz ailesi, 21 yaşındaki oğulları Sedat Horuz’un intihar ettiğine inanmıyor. Aile, olaydan 5 saat önce telefonla konuştuklarını ve sesinin iyi olduğuna dikkat çekiyor.

Paylaş

Şırnak 6. Kolordu Komutanlığı’nda görevli Piyade Er Sedat Horuz, “ateşli silahla yaralanma” sonucu hayatını kaybetti. “Oğlunuz intihar etti” denilen aile, bayrama evlat acısıyla girdi. Diyarbakır Askeri Savcılığı tarafından yapılan otopsinin ardından cenazesi Adana Askeri Hastanesi’ne getirilen Sedat Horuz’un babası Zemci Horuz, kendilerine otopsi sonucunun verilmediğine dikkat çekti. Cenaze dün toprağa verilirken, baba “Oğlumla telefonla her zaman görüşüyordum. Beş ay sonra terhis olacaktı. Maddi manevi hiçbir sorunu yoktu. Bu işin peşini bırakmayacağız” dedi.
GEREKÇELER...
Kışlalarda yaşanan şüpheli ölümler listelerde “Askeri zayiat” olarak yer alıyor. Ailelere ise “Kaza kurşunu”, “Silahla intihar”, “Elektrik ve yıldırım çarpması”, “Yüksekten düşme”, “Birlik içinde trafik kazası”, “Eğitim sırasında mühimmat patlaması” gibi gerekçeler sunuluyor.
Adana’ya 3 ay önce ‘intihar etti’ denilerek gelen bir asker cenazesinin ardından, bayramın ilk günü de 21 yaşındaki Sedat Horuz’un intihar haberi geldi. Askerliğini Şırnak’ta yapan Horuz’un ailesi, bayramın birinci gününde oğluyla bayramlaşmayı beklerken, çocuklarının intihar ettiği haberiyle yasa boğuldu. Horuz ailesinin Dumlupınar Mahallesi’ndeki evine götürülen cenaze, daha sonra Küçükoba Mezarlığı’nda toprağa verildi.
‘İNTİHAR ETTİĞİNE İNANMIYORUZ’
Çocuklarının kesinlikle intihar edecek biri olmadığını söyleyen Horuz ailesi, komutandan gelen “Çocuğunuz silahla intihar etti” haberine tepki gösterdi. Aile, durumun aydınlatılması için her türlü girişimde bulunacaklarını ve dava açacaklarını belirtiyor.
Oğlunun bir ay önce abisinin düğünü için izne geldiğini söyleyen baba Zemci Horuz, “Oğlumuz hayat doluydu. İntihar ettiğine inanmıyoruz. Komutanları ‘psikolojisi bozuktu’ diyorlar. Madem bir rahatsızlığı vardı niye bize bildirilmedi? Niye doktora götürülmedi? İntihar ettiğine inanmıyoruz” diye tepki gösterdi. Oğluyla sık sık telefonda görüştüğünü belirten Horuz, terhisine 5 ay kaldığını dile getirdi.
‘VATAN SAĞ OLSUN DEMEYECEĞİZ’
Dün bir araya gelen Sedat Horuz’un arkadaşları, ailesi, akrabaları, komşuları ve Alevi derneklerinin Adana şubeleri, Sedat Horuz’u anarak şüpheli ölümün araştırılmasını istediler. Tatlı ikramından sonra yapılan basın açıklamasına, 3 ay önce “İntihar etti” denilen Volkan Kamalak’ın babası Hayri Kamalak da katıldı. Şüpheli ölümlerin arttığına dikkat çeken Kamalak, “Artık ‘vatan sağ olsun’ demeyeceğiz” dedi.
Pir Sultan Abdal Derneği Adana Şube Başkanı Metin Çelik, “Birçok şüpheli intihar var. Bunlar açığa çıkartılmalı. Acılı aileler bu acıyı içine gömmekle, sindirmekle kalmamalıdır. Biz bu acıların son bulmasını, barış ve kardeşlik ortamının sağlanmasını istiyoruz” dedi.


OLAY ÖRTBAS MI EDİLİYOR?
Horuz ailesinin avukatı Kemal Derin ise olayın Diyarbakır Askeri Savcılığı tarafından soruşturulduğunu, kendilerinin de bayramdan sonra Diyarbakır’a gideceklerini söyledi. Ailenin şüphe etmekte haklı olduğunu söyleyen Derin, şöyle konuştu: “Otopsi yapılmış, ama sonucu cenazeyle birlikte bize gelmedi. Gerekli girişimlerde bulunduk. Daha sonra eve gönderileceği söyleniyor. Olay bürokratik engellerle örtbas edilmek isteniyor endişesi taşıyoruz.” Raporda ‘Ateşli silahla yaralanma sonucu ölüm’ yazdığını hatırlatan Derin, “Aile ölümün intihar olduğuna inanmıyor. Gerekli başvurumuzu yapacağız. Aile olaydan 5 saat önce kendisiyle konuşmuş, sesi gayet iyi geliyormuş” dedi.


3 YILDA 100’E YAKIN ÖLÜM
Yapılan açıklamalar aileleri ve kamuoyunu ikna etmekten oldukça uzakken, kışlada çeşitli nedenlerle ölenlerin sayısı binlerle ifade ediliyor. 2007 yılında kışlada ölen asker sayısı 23 iken, 2008 yılında 28 asker kışlalarda yaşamını yitirdi. Bu sayı 2009’un ilk 10 ayında 37’ye yükseldi. Resmi kayıtlara göre, 1991 ile 2001 yılları arasında 1248 asker intihar girişiminde bulundu, bunların 815’i yaşamını yitirdi. 2007-2009 yılları arasında benzer nedenlerle ölüm sayısı da 100’e yakın.
(Adana/EVRENSEL)
Halil İmrek
ÖNCEKİ HABER

Yine soba patlaması

SONRAKİ HABER

Uzer işçisinden Başbakan’a mektup

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...