01 Aralık 2009 00:00

Bir tek doktora eğitimlerini yapamıyorlar

Doktoralarını tamamlamaya çalışan asistan öğrencilere doktora eğitimleri süresince, güvencesiz...

Paylaş

Doktoralarını tamamlamaya çalışan asistan öğrencilere doktora eğitimleri süresince, güvencesiz, bilimsel araştırmalardan uzak, görevleri içinde yer almayan işler yaptırılıyor.
“Hocam istediği bir şekilde rahatlıkla beni okuldan atabilir. Atmasa bile tezimi bitirmekte bana zorluk çıkartabilir. Ben ne yaparsam yapayım o tez bitmeyecek ve yaklaşık 11 sene süren eğitimim tamamen boşa gitmiş olacak. Yani bir işçinin işten çıkartılması gibi değil, bu titri artık hiçbir şekilde kazanamama korkusu” diyen Çapa Diş Hekimliği Fakültesi’nde doktorasını tamamlamaya çalışan asistan öğrenci, tüm bu nedenlerden dolayı yüzünü göstermeyip, ismini vermek istemiyor. Bizde doktora eğitimi süresince yaşadıklarını anlatırken kendisinden asistan öğrenci diye bahsedeceğiz.
AMAÇ HASTANEYE DÖNER SERMAYE
Doktora programları, ALES, ÜDS ve mülakat sınavı sonuç puanı ve not ortalamasına göre doktora tezi yaparak mezun olunan bir süreç. Avrupa’da bu 3 ya da 4 seneyi kapsıyorken, Türkiye’de 5-6 seneye kadar uzayabiliyor. Asistan öğrenci, bu sürenin neden uzadığını şöyle açıklıyor: “Türkiye’de de 3-4 yıl olması planlanmışken, hocaların bizden biraz daha yararlanabilmesi için, daha doğrusu bizi biraz daha kullanabilmeleri için 5-6 yıla kadar uzuyor.”
Diş hekimliği fakültesindeki doktora öğrencisi, hasta bakmak için değil, ameliyat, tedavi ile ilgili yeni teknikleri öğrenmek ya da bir konu hakkında uzmanlığını yapabilmek, kendini teorisyen olarak da geliştirebilmek için bu stajı yapıyor. Fakat doktora öğrencisinin anlattıklarına bakılırsa durum farklı: “Çünkü bizim araştırma yapmamız demek, hasta baktığımız koltuklardan biri kullanmamız, okulda daha az hasta bakılması sonuçta dönerin düşmesi demek. Bizim doktora programı içerisinde yaptığımız işlemin yüzde 70’i hastaneye para kazandırmak amaçlı. Diş taşı temizlikleri, basit dolgular gibi, normal bir hekimin de yapabileceği işlemler.”
HOCALARIN AYAK İŞLERİ
Daha önceki yıllarda doktora öğrencilerinin geçici kadrolarda çalışabildiğini söyleyen asistan öğrenci, artık kadrolu olmak gibi bir umutlarının olmadığını vurguluyor. Asistan öğrenci, “Yani ben oraya 9.00-16.00 geliyorum. Bize birkaç kat dışında doktoralarımız verilmiyor. Yarı zamanlı gelen hocaların hiç gelmediği oluyor. Onların hastalarına bakmamızı, onlar için çalışıp para kazanmamızı istiyorlar. Bazı hocalar bununla da kalmıyor. Bazıları hastane dışı işleri de yaptırıyorlar. Faturalarını ödetmek, ailesinden birini havaalanında karşılamak gibi, muayenehanesine malzeme götürmek gibi birçok şey” diyor.
TEK TALEBİ DOKTORA ÖĞRENİMİ ALABİLMEK
Tek isteklerinin doktora öğrenimi yapabilmek olduğunu söyleyen asistan öğrenci, “Doktora öğretimi boyunca ne maaş ne başka bir şey istiyoruz, en azından doktora öğrenimi alabilelim. Araştırma yapabilmemiz için karnımızın tok olması gerekiyor. En azından baktığımız hastaların karşılığında yaşayabileceğimiz kadar bir para. Dünyadaki diğer devletlerde yapılan doktora öğrenimine benzer bir eğitim görmek isteğimiz” diyor. (İstanbul/EVRENSEL)

5 YIL ÜCRETSİZ ÇALIŞIYORLAR
Doktora öğrencileri için en zor durum ise 5 yıl boyunca hiçbir ücret almadan çalışıyor olmaları. Öğrenciler güvencesiz oldukları gibi dışarıda çalışmaları da yasak. Asistan öğrenci, “Bu konuda bizi en azından sıkmıyorlar. Mesela doktora eğitimi dışında, bazı arkadaşlar haftada 2-3 gün, saat: akşam 4’ten sonra nöbetlere kalıyor. Cerrahi bölümlerde olanlar ameliyatlara giriyor. Protez bölümünde olanlar farklı işleri yapıyorlar. Ben haftanın 2-3 günü uyumayıp, dışarıda nöbet tutarak geçinmeye çalışıyorum” diyor.
Sevim Kahraman
ÖNCEKİ HABER

Bayram dönüşünde trafik çilesi

SONRAKİ HABER

CHP’den GDO tepkisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...