01 Aralık 2009 00:00

Dijital çipli kimlik dönemi

İÇİŞLERİ Bakanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında şu ana kadar 14 bin kişiye dijital çipli TC kimlik kartı verildi. Pilot uygulama yıl sonunda tamamlanıyor

Paylaş

İÇİŞLERİ Bakanlığı tarafından başlatılan proje kapsamında şu ana kadar 14 bin kişiye dijital çipli TC kimlik kartı verildi. Pilot uygulama yıl sonunda tamamlanıyor.
İçişleri Bakanlığı, Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı’na göre yürütülen projeyle sağlık, sosyal güvenlik ve pek çok kamu hizmetinde kullanılmak üzere çipli bir kimlik kartı oluşturmayı hedefliyor. Projenin pilot uygulaması Bolu Valiliği Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğü’nde devam ediyor.
Üç aşamada yürütülecek projenin birinci aşamasında kimlik kartı ve kart okuyucularının test çalışmaları yapıldı. Pilot uygulamanın ikinci aşamasında ise Bolu merkez ilçesinde yerleşik 14 bin kişiye TC kimlik kartı verildi. Pilot ve genel uygulamada biyometrik veri olarak “parmak izi” kullanılması öngörülüyor ve TÜBİTAK-UEKAE tarafından geliştirilen milli işletim sistemine sahip çip bulunuyor. Kimlik kartı ile sağlanan hizmetlerde, hizmetin özelliğine göre görsel ve elektronik olmak üzere farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yöntemleri kullanılıyor.
ÖDENEK 2 BİN TL
Proje için 2010 yılı bütçe ödeneği, 2 bin TL civarında. Yeni kimlik kartı ile işlem yaptırmak isteyenlere 6 haneden oluşan bir şifre veriliyor. İşlemler sırasında şifrenin 3 kez yanlış tuşlanması durumunda kart bloke oluyor ve kullanılamıyor. Kart sahibi yenisini çıkartmak zorunda kalıyor.
Kartta fotoğraf, ad ve soyadı, cinsiyet, doğum tarihi, geçerlilik tarihi, seri no ve TC kimlik numarası bilgileri yer alıyor. Kartın arka kısmına ise anne-baba adı, önceki soyadı, doğum yeri, kan grubu, dini ve medeni haline dair bilgiler yazılıyor. Parmak izi bulunan kartı, sadece sahibi kullanacak.
BİR DİĞER PROJE: ARŞİVLEME
Fişlemeyi kolaylaştıracak ve önünü açacak bir proje daha yolda. Dijital Arşiv Projesi ile genel müdürlük ve il, ilçe nüfus müdürlüklerine gelen nüfus belgeleri, elektronik ortamda arşivlenecek. Projeyle kağıt halinde arşivlenen belgelerin bir süre sonra zarar görmesinin önüne geçilmesi ve bilgi ve belgelere hızlı ulaşım sağlanması amaçlanıyor. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Savunma kitaplaştırıldı

SONRAKİ HABER

Böyle küslük görülmedi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...