01 Aralık 2009 00:00

Derbiler para basıyor

Dört büyükler derbilerde sahada yenilse de, ekonomik olarak hep kazanıyorlar. Türkiye’de dört büyük kulübün kasasına 12 derbide bilet satışından (kombine hariç) 17 milyon TL girdiği hesaplanıyor.

Paylaş

Dört büyükler derbilerde sahada yenilse de, ekonomik olarak hep kazanıyorlar. Türkiye’de dört büyük kulübün kasasına 12 derbide bilet satışından (kombine hariç) 17 milyon TL girdiği hesaplanıyor. Derbilerde taraftar mağazaları toplam 6.5 milyon TL’lik satış yapıyor.
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (İSMMMO) ‘Derbi Ekonomisi’ araştırmasına göre derbiler, sportif sonuçları kadar futbol ekonomisinin de sürükleyici gücü olmasıyla dikkat çekiyor. Türkiye’de yıllık 1 milyar TL’yi (500 milyon avro) bulan futbol ekonomisinin yüzde 2.5’u yalnızca derbilerdeki bilet ve taraftar mağazası satışlarından oluşuyor.
İSMMMO’nun araştırmasına göre, süper ligde ‘dört büyükler’ olarak anılan Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzon’un birbirleriyle yaptığı derbi maçlarında taraftarın heyecanı doruğa çıkıyor. Taraftar derbi günlerinde futbol konuşmakla kalmıyor aynı zamanda futbol için de harcıyor. Araştırmaya göre dört büyük kulüp, kombine biletleri hariç derbi günü bilet satışlarından 17 milyon TL gelir elde ediyor.
MAÇ GELİRLERİ
Derbi ekonomisinin lokomotifini maç gelirleri oluşturuyor. Derbi günleri dört büyüklerin stadları yüzde 100 doluluğa ulaşıyor. Rakip takıma yerlerin yüzde 5’i tahsis edilirken, bilet gelirlerin tamamı derbinin sahasında oynandığı takımın kasasına giriyor.
Fenerbahçe, kendi sahasında oynadığı derbilerde, 52 bin kişilik Şükrü Saraçoğlu Stadı’nın biletlerinin yarısını satışa sunuyor. Bu biletlerin satışından da (kombineler hariç) 2.5 milyon TL’lik gelir elde ettiği tahmin ediliyor. Beşiktaş, kendi stadında oynadığı derbi maçlarında 32 bin kişilik İnönü Stadyumu’nu dolduruyor. 2009-2010 sezonunda bu biletlerin 16 bini kombine olarak satılırken, sponsor firmalara da 4 bin bilet ayrılmış durumda. Kulüp yönetiminden alınan bilgiye göre, derbilerde Beşiktaş’ın kasasına maç bileti gelirlerinden 2 milyon TL giriyor.
Galatasaray kombineler dışında 10 bin bilet satıyor. Kulüp yönetimi derbilerde kasalarına 750 bin TL girdiğini açıklıyor.
Trabzonspor’un maçlarını oynadığı 23 bin kişilik Avni Aker Stadyumu’nun 12 bin bileti sezon başında kombine olarak satılmış. Kalan 11 bin bilet derbilerde satışa çıkıyor. Kulüp yönetimi, derbilerde bilet satışından ortalama 400 bin TL gelir elde edildiğini belirtiyor.
Her takımın kendi sahasında 3 derbi maçı oynadığı düşünüldüğünde dört büyük kulübün yalnızca derbi maçlarından bilet (kombineler hariç) hasılatı olarak kasalarına yaklaşık 17 milyon TL giriyor.
BÜYÜK STAD PEŞİNDELER
Fenerbahçe’nin gelirlerine yetişmek için diğer kulüpler de stad yaptırmak istiyor. Galatasaray için 52 bin kişilik yeni Seyrantepe Stad projesi hayata geçmeyi bekliyor. Beşiktaş’ta İnönü Stadı’nı yıkarak yerine yeni bir stad yaptırmak istiyor.
Trabzonspor’da Akyazı stad projesi gündemde. Devletin yapacağı stadın yatırım tutarı deniz doldurulacağı için 20 milyon… Trabzonspor, kendi bütçesinden 5.5 milyon TL harcadı bile…
(EKONOMİ SERVİSİ)

TARAFTAR DERBİLERDE 5 KAT FAZLA HARCIYOR

Derbiler taraftarı, takımının lisanslı ürünlerini alması için de ateşliyor. Harcamalar derbilerde diğer zamanların 5 katına çıkıyor. Derbinin sonucunda takımın kazanması halinde maç sonu satışlarla birlikte harcamalar 10 katına kadar çıkabiliyor. Trabzon’da ayrıca ağırlıklı olarak yazlık turistlerin geldiği dönemlerde TS Clup mağazalarının günlük satışlarının toplam 100 bin TL’yi gördüğü de oluyor.
Türkiye’de dört büyük kulübün taraftar mağazalarının cirosu yıllık 80 milyon dolara ulaşırken; derbilerde taraftarların bu mağazalardan toplam 6.5 milyon TL’lik alışveriş yaptığı hesaplanıyor.
Dört büyükler, taraftar mağazalarında derbilerin yarattığı rüzgardan maçlar sonrasında da yararlanmak istiyor ve bunun içinde özellikle kazanan taraftar için özel ürünler de çıkartıyor. Fener-Galatasaray derbisinden sonra Feneriumlar, özel derbi tişörtlerini taraftara sundu. Süper ligde ezeli rakibi Galatasaray’ı 3-1 yenen Fenerbahçe, Feneriumlar’a ilham verdi ve çıkartılan özel tişörtlerin üstünde “Bu filmin sonu yok” yazıldı.

EVDE OTURAN DA HARCIYOR
Derbilerde, stadlara gitmeyip evde oturanlar da harcıyor. 25 Ekim’de FB-GS derbisinde maçı evde izleyenler, yemeksepeti.com’dan 21 bin pizza siparişi vererek rekor kırdı. Ondan önceki derbilerde 18 bin pizza siparişi verilmişti. Lig TV’nin ve İddia’nın da derbi ekonomisinin rüzgarından yararlandığı belirtiliyor. Halen Türkiye’de 2.3 milyon Digitürk abonesi bulunuyor. Bunların sadece 800 bini Lig TV abonesi…
ÖNCEKİ HABER

YENİ DÜNYA

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...