01 Aralık 2009 00:00

Türkiye’nin ekseni ABD

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çantasında önemli dosyalarla 2 yıl sonra yine Amerika yolunda.

Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan çantasında önemli dosyalarla 2 yıl sonra yine Amerika yolunda. Başbakan Erdoğan, 5 Aralık’ta yola çıkacak; ABD Başkanı Barack Obama ile masaya 7 Aralık’ta oturacak.
Obama’nın ‘dört gözle beklediği’ görüşmeler sırasında Kuzey Irak’tan ‘terör sorununa’, Kıbrıs’tan Ermenisten’a, Afganistan’dan Irak’a kadar pek çok görüşme başlığı masaya yatırılacak. Bu görüşmelerin nasıl şekilleneceğini ise ABD’deki Newsweek dergisine konuşan Davutoğlu, şöyle vurguluyor; Amerikan dış politikasının en önemli 10 maddesi ile Türk dış politikasının en önemli 10 maddesi aynı.
NATO VURGUSU
Newsweek dergisine konuşan Davutoğlu, Türk dış politikasına ilişkin önemli mesajlar verdi. Newsweek de Davutoğlu hakkında bir makale yayımladı ve “Bu ismi çok daha fazla duymaya hazır olun” yorumunu yaptı. Dışişleri Bakanı, Türkiye’nin stratejik önceliğinin NATO üyeliğini sürdürmek ve AB ile müzakere süreci olduğunu belirtti. Dışişleri Bakanı, ‘10 yıl sonra Türkiye’yi ve kendinizi nerede görüyorsunuz?’ sorusunu ise “AB’nin bir üyesi olmuş, NATO’daki etkin rolünü muhafaza eden bir ülke görüyorum” diyerek yanıtladı.
IRAK RİSK VE AVANTAJ
Başbakanın Amerika ziyareti öncesi, ABD ile ilişkilerin Bush döneminden daha iyi olduğunu belirten Davutoğlu, ABD dış politikasının en önemli 10 maddesi ile Türk dış politikasının en önemli 10 maddesinin aynı olduğunu vurguladı.
Irak savaşının Türkiye için büyük riskler de yarattığını ifade eden Davutoğlu, bu tip uluslararası meselelerin, risk ve avantajları aynı anda getirdiğine dikkati çekti.
NEWSWEEK’TEN ÖVGÜ
Bu arada dergi, son sayısında Davutoğlu hakkında bir makale yayımladı. Newsweek, yazısında, “Ahmet Davutoğlu’nun adını çok daha fazla duymaya hazır olun. Türkiye’nin Dışişleri Bakanı olan eski üniversite profesörü, Türkiye ile Ermenistan arasında önceden hayal edilemeyen yakınlaşma ve Suriye ile yeni sıcak ilişkiler de dahil olmak üzere, Ankara’nın yeni diplomatik açılımının arkasındaki kişi” ifadesini kullandı.
EKSEN: ABD
Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı olmasıyla Türkiye’nin dış politika ekseninin değişmeye başladığı görüşleri, son dönemlerin gözde tartışma konulardın biri. Türkiye’nin dış politikasında, Ortadoğu’ya art arda yapılan hamlelerle yaşanan hareketlilik, Batı’dan Doğu’ya doğru bir kayış yaşandığı yönünde değerlendirmeleri de beraberinde getirdi. Dikkat çeken bu ‘dönüşe’ ilişkin bir aktör dikkat çekiyor: ABD
DÖRT GÖZLE BEKLİYOR
Bu kadar hareketli günlerin yaşandığı bir dönemde Obama ve Erdoğan görüşmesi gündeme geldi. Obama ve Başbakan 7 Aralık’ta ABD’de görüşecek. Masada ise önemli konular olacak bu görüşme öncesi resmi bir açıklama yapan Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs “Başkan Obama, iki ülkeyi ilgilendiren bir dizi stratejik konuda Erdoğan ile görüş alışverişinde bulunmayı dört gözle bekliyor” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ABD İLE NASIL BİR ‘ORTAKLIK’

ABD-Türkiye ilişkileri 1990’lı yıllarda daha da gelişmiş ve dönemin ABD Başkanı Clinton iki ülke arasındaki ilişkileri ‘stratejik ortaklık’ olarak tanımlanmıştır. ABD’nin Irak’a işgali sonrasında Türkiye kamuoyunda ABD karşıtlığı artsa da hükümetler ve ABD arasındaki ilişkiler sürdü. 2008 yılında Barack Obama’nın başkanlığa gelmesi ile birlikte ABD dış politikası yaşanan değişimin bir yansıması olarak ABD-Türkiye ilişkilerinde ‘model ortaklık’ kavramı gündeme geldi. Obama bu kavramı 6 Nisan’da TBMM’de yaptığı konuşmada gündeme getirdi. Obama model ortaklık kavramı ile Türkiye’ye Ortadoğu’da arabulucu ve öncü rolü biçti. Bu rol elbette Davutoğlu’nun da belirttiği gibi ABD’nin çıkarları çerçevesinde olacaktı.
ÖNCEKİ HABER

AKP darbe planını ABD’ye şikayetle yetindi

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...