01 Aralık 2009 00:00

Eski gerilla yeni devlet başkanı oldu

LATİN Amerika ülkelerinden Uruguay’da yapılan devlet başkanlığı seçimini, eski bir gerilla lideri olan Jose Mujica (Pepe) kazandı.

Paylaş

LATİN Amerika ülkelerinden Uruguay’da yapılan devlet başkanlığı seçimini, eski bir gerilla lideri olan Jose Mujica (Pepe) kazandı. İlk turda Geniş Cephe’nin yüzde 48 oy alması ve mutlak çoğunluk sağlayamaması nedeniyle ikinci tura kalan seçimlerde Geniş Cephe’nin adayı José Mujica oyların yüzde 51’ini alarak başkanlığa seçildi. Mujica’nın rakibi sağcı aday Luis Lacalle ise resmi sonuçların açıklanmasından önce yenilgiyi kabul etti. Mujica’nın görevine 1 Mart 2010 tarihinde başlaması bekleniyor.
Muhalifleri 74 yaşındaki Mujica’nın Uruguay’ı “radikal sosyalist bir devlet haline getireceğini” iddia ediyor. Mujica ise Uruguay’da iktidardaki merkez sol koalisyonun politikalarını devam ettireceğinin işaretlerini veriyor.
‘BAŞKANLIK GEÇİCİ, HALK KALICI’
3 milyon 350 bin nüfusa sahip ülkede Geniş Cephe’nin destekçileri, Mujica’nın zaferini kutlamak için Montevideo’da toplandılar. Burada halka seslenen Mujica, Uruguaylılar’ın sorunlarına sırtını dönmeyeceğini ve kara günlerinde yanlarında olacağını söyledi. Başkanlık görevinin geçici olduğunu, kalıcı olanın halk olduğunu vurgulayan Mujica, “İktidarın yukarıda bir yerlerde olduğuna inanan ve iktidarın büyük kitlelerin yüreklerinde olduğunu anlamayanlar var” dedi. Programatik konuşmalar yapmanın zamanı olmadığını belirten Mujica, halka teşekkür etti.
CHAVEZ: BİR ZAFER DAHA
Mujica’nın galibiyetini kutlayan Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, bunun, “Latin Amerika solu adına bir başka zafer olduğunu” söyledi. Sağdan kendisine yöneltilen “Chávez’in çizgisine girme” eleştirisini reddeden Mujica ise, Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva’ya benzemeye çalışacağını söylemişti.
(DIŞ HABERLER)

JOSE MUJICA KİMDİR

Küba devriminden etkilenen silahlı örgüt Tupamaros’un kurucularından biri olan Mujica, askeri hükümet tarafından 1970’li yıllarda tutuklandıktan sonra 14 yıl hapiste kalmış, tek kişilik bir hücrede tutulmuştu. Jose Mujica iki yıl süreyle bir kuyuya hapsedildi.
Mujica, hapisteki yıllarının silahlı mücadeleye dair fikirlerini değiştirdiğini söylüyor.
Hapisten çıktıktan sonra siyasi uzlaşma için mücadele veren Mujica, Tupamaros hareketini, koalisyon hükümetine taşıdı. 2005’ten beri ülkede yine Geniş Cephe’den seçilmiş olan Tabaré Vazquez başkanlık görevini yürütüyordu. Vazquez’in başkanlığı sırasında ülke üç sene yüzde 7 ekonomik büyüme oranı yakalamış, işsizlik ülke tarihinin en düşük seviyesine inmişti. José Mujica, Tabaré Vazquez’in politikalarına devam edeceğini açıkladı. Mujica, Vazquez’in Ekonomi Bakanı Danilo Astori’yi bu görevde tutacağını şimdiden ilan etti. Astori, ekonomi bakanlığı döneminde Wall Street tarafından “övgüye değer” bulunmuştu.
ÖNCEKİ HABER

İran Meclisi, UAEK ile işbirliğinin azaltılmasını istedi

SONRAKİ HABER

Darbecilerden göstermelik seçim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...