01 Aralık 2009 00:00

Küresel ısınma kedilere de yaramadı

KÜRESEL ısınmanın etkileri birer birer ortaya çıkıyor. Renkli gözleriyle ünlü Van Kedileri’nin bu yüzden üreme sorunu yaşadığı ortaya çıktı.

Paylaş

KÜRESEL ısınmanın etkileri birer birer ortaya çıkıyor. Renkli gözleriyle ünlü Van Kedileri’nin bu yüzden üreme sorunu yaşadığı ortaya çıktı.
Van YYÜ Kedi Evi’nde koruma altına alınan dünyaca ünlü Van Kedileri’ne küresel ısınma darbe vurdu. En iyi ırkın elde edilmesi ve neslinin çoğaltılması için yapılan çalışmalara rağmen, küresel ısınma sonucu doğal koşulların değişmesi kedilerin hormon dengesini bozunca, doğumlar da hızla düştü. Doğumların ışıkla, güneşle, sıcak-soğukla ilgili olduğunu belirten YYÜ Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Zahid Ağaoğlu, geçen yılki yavru sayısını vermezken, doğum oranının düşmesinin en büyük nedeninin ise küresel ısınma olduğunu açıkladı.
KEDİLERİN ÜREMESİ AZALDI
Doğum sayısının dişilerin yumurtlamasıyla orantılı olduğunu belirten Prof.Dr. Ağaoğlu, bu sorunu çözmek için bir dizi çalışma yürüttüklerine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Doğurganlık güneş ışığı, ısısıyla doğru orantılıdır. Meteorolojik etkiler Van Kedileri’nin doğurganlıkları üzerine büyük etki yapıyor. Küresel ısınmadan kaynaklı güneş ışınlarının anormal oluşu, havaların dengesizliği, soğuk ve sıcak gibi etkiler, kedilerde hormonal dengeyi bozunca dişilerin yumurtlamasını da olumsuz etkiledi. Doğum sayılarında azalma oldu. Biz bu sorunu çözmek için bilimsel çalışmalar yaptık. Bunun yanında olumsuz çevre faktörlerini de ortadan kaldırmak için büyük çaba içindeyiz. Kedilerin dengesini bozan güneş ışınlarının önünü kesmek için çatı sistemi, kedilerin kışın daha iyi ısınmaları için kalorifer sistemini değiştirip en iyi havalandırmayı sağlamak için çalışma yaptık. Ayrıca mineral düzeylerini yükseltmek için aşılar yapıyoruz. En önemlisi de hamilelik döneminde kedilerin bağışıklık sistemini güçlendirmek için aşı yapıyoruz. Bu aşılarımızı da Fransa ve İsviçre’den ithal ediyoruz. Bu yıl aldığımız tedbirler çerçevesinde 40 Van Kedisi yavrusu elde etmeyi bekliyoruz.” (VAN)
ÖNCEKİ HABER

Rüzgar Enerjisi Konferansı İstanbul’da yapılacak

SONRAKİ HABER

İzmir Kadifekale’de arkeolojik kazılar yeniden başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...