02 Aralık 2009 00:00

Yandaşlara kıyak

Elektrik dağıtım bölgesi ihalelerinde yaşanan oyunlar ve yandaş sermayeye yapılan kıyaklar, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından bir bir ortaya çıkartılıyor.

Paylaş

Elektrik dağıtım bölgesi ihalelerinde yaşanan oyunlar ve yandaş sermayeye yapılan kıyaklar, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) tarafından bir bir ortaya çıkartılıyor. EMO tarafından hazırlanan “Fener Işığında Gölge Oyunları” adlı rapor da bu ilişkileri ortaya çıkaran çarpıcı noktalara vurgu yapıyor. Rapora göre; elektrik dağıtım bölgelerindeki ihalelerde, “yandaş sermaye yapılanması” kollanırken, Aydem’e ortak edilen Küre İletişim ile Akedaş’a hülle yöntemiyle sokulmak istenen Asel Şirketi’nin Deniz Feneri eV davası sanıkları Aykut Zahid Akman ve Kanal 7’yle bağlantıları da gözler önüne seriliyor.
EMO’nun raporuna göre, Aydın-Denizli-Muğla elektrik dağıtım bölgesi, 17 yıl önceki ihaleye dayanılarak 15 Ağustos 2008 tarihinde devredildi. Ancak, 8 Mayıs 2008 tarihli Rekabet Kurulu’nun kararının ardından şirkete yeni ortaklar girdi, ancak Ticaret Sicil Gazetesi’nde hisse devrine ilişkin ilana rastlanmadı.
SERMAYE ARTIŞI İLE ORTAYA ÇIKAN GERÇEK
Rekabet Kurulu kararı sonrasında Aydem’e yeni ortak olarak giren Küre İletişim Grubu’nun izine, ancak 26 Haziran 2008 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde sermaye artışı sırasında rastlandı. Aynı tarihte yayımlanan şirketin ikinci bir ilanında da Aydem’in ilk ortaklığında bulunan Emin Erdoğan’dan boşalan Yönetim Kurulu üyeliğine Küre İletişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi temsilen Ali Murat Korkmaz’ın atandığı duyuruldu.
Sermaye artışı yapıldığı görülen ilanla şirket ana sözleşmesinde değişikliğe gidildi. Küre İletişim, Aydem’e yüzde 9 ortaklık payı ile ortak oldu. Böylece, yüzde 10 ve üzerinde gerçekleştirilen pay devirlerinde onayının alınması gereken Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), yüzde 9 ortaklık payı ile devre dışı bırakılmış oldu.
DENİZ FENERİ EV DAVASI VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİ
Aydem’e ortak yapılan Küre İletişim, tesadüfen ortaklığa dahil olmuş bir şirket değil. Aksine elektrik dağıtımındaki yandaş sermaye yapılanmasının bir parçası olarak dikkat çekiyor. Küre İletişim ile Akedaş Elektrik Dağıtım şirketine ortak yapılmak istenen Asel şirketinin sahiplerinin ortak başka şirketleri bulunuyor. Bu zincirleme ortaklık yapısı ise Deniz Feneri eV davası sanıklarına ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ticari ilişkilere kadar uzanıyor. Bu ticari ilişkilerde kilit ismin Kasım Aykut olduğu, Aykut’la birlikte işin içine Kanal 7 ve Türkiye Deniz Feneri’nin de dahil olduğu belirtiliyor.
Raporda, Küre İletişim’in sahiplerinin ortak olduğu Akes şirketiyle, Akedaş’a ortak edilmek istenilen Asel’in ortaklarından olan Kasım Aykut’un, Zekeriya Karaman, Mustafa Çelik, İsmail Karahan ve Ahmet Hüküm ile birlikte Yeni Pasifik İnşaat Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş’de ortaklıkları bulunduğu belgeleriyle yer alıyor.
Aydem’e ortak yapılan Küre iletişimin sahiplik yapısı 28 Ekim 2005 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’ne göre yüzde 70’le Ali Murat Korkmaz, yüzde 27’yle Nüket Korkmaz’a ait. Şirkette Dursun Güleryüz, Aydın Boyar ve Tevfik Yusuf Urfalı’nın da yüzde 1’er ortaklık payı var.
Bu ortaklık yapısında, Akedaş’a ortak yapılmak istenilen Asel şirketinin ve Deniz Feneri Davası sanıklarıyla bağlantının zincirleri daha net ortaya çıkıyor. Küre İletişim şirketinin büyük ortakları Ali Murat Korkmaz, Nüket Korkmaz ile küçük ortak Dursun Güleryüz’ün, daha sonra Enera Altyapı adını alacak Arz Gayrimenkul’de kilit isim Kasım Aykut’la ortak oldukları görülüyor. Şirket ortakları arasında Esat Ertaç Erbesler de bulunuyor. Şirketin diğer ortakları Sakarya Bolu Elektrik Dağıtım A.Ş. ile Akes.
(Ankara/EVRENSEL)

YENİ PASİFİK ENERJİ OLDU HAYAT GÖRSEL YAYINCILIK

28 Şubat 2008’de Pasifik Enerji olarak iş hayatına başlayan şirket Yeni Pasifik Enerji olarak değiştirdiği isminden sonra, Görsel Yayıncılık A.Ş. ismiyle üçüncü ismini aldı.
Ticaret Sicil Gazetesi’nde hiç hisse devrine ilişkin kayda rastlanmamasına rağmen, burada şirketin başlangıçtaki ortaklarının ve Aykut Zahid Akman’ın ortadan yok olduğu, yalnızca ilk başta ortak görünen sonra izi kaybolan Kasım Aykut’un kaldığı, buna karşılık Zekeriya Karaman. Mustafa Çelik, İsmail Karahan ve Ahmet Hüküm’ün ortak olduğu görüldü. Kanal 7’nin yeni sahibi olan Hayat Görsel’deki bu ortaklık ise Deniz Feneri eV davası sonrasında tartışmalı olan Yeni Dünya İletişim’in bölünmesi operasyonuyla ilişkili. Kanal 7’nin eski sahibi olan Yeni Dünya İletişim şirketi bölünerek, televizyon işletme birimine ait aktifleri Hayat Görsel şirketine (14 milyon 196 bin 793 TL) ayni sermaye olarak konulmuş ve bunun karşılığında Yeni Dünya İletişim ortakları Hayat Görsel şirketinde hisse sahibi oldu. Buna ilişkin ilanlar 7 Ocak 2009 ve 10 Mart 2009 tarihli Ticaret Sicil gazetelerinde yayımlandı.

SÖZLEŞME ŞİRKET LEHİNE DEĞİŞTİRİLDİ
Raporda, Küre İletişim Grubu’nun ve Ali Murat Korkmaz’ın ortak olduğu Sakarya Bolu Elektrik Dağıtım A.Ş. yer aldı. Rapora göre, 24 Kasım 1996’daki ihale sonucunda SBD Sakarya-Bolu Elektrik Dağıtım A.Ş ile 7 Ocak 1999’da Enerji Bakanlığı arasında imtiyaz sözleşmesi imzalandı. Bu sözleşme 4 Eylül 2000’de uluslararası tahkimin uygulamaya geçirilmesinin ardından özel hukuk sözleşmesi olarak değiştirildi. Danıştay, “İhale yapılırken kamu yararı değerlendirilmedi” gerekçesiyle, Bakanlar Kurulu’nun kararını iptal etti. Böylece devletin sağladığı olanakla imtiyaz sözleşmesini özel hukuk sözleşmesine çevirerek tahkim olanağına kavuşan şirket, ICC’de Türkiye aleyhine dava açmış ve hakem heyeti kararıyla Türkiye devleti şirkete tazminat ödedi. SBD, 20 Mart 2004 tarihli hakem heyeti kararıyla faiziyle birlikte 30.1 milyon dolar tazminata mahkum ettiren şirket olarak tanınmaktadır.
ÖNCEKİ HABER

Yeni ‘çek kanunu’ hakkında bilgi verildi

SONRAKİ HABER

Gürsu Belediyesi’nde Yolsuzluk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...