02 Aralık 2009 00:00

Veliler çevresel riskleri bilmiyor

SAKARYA’da yapılan bir anket çalışması, velilerin çok önemli bazı çevresel riskleri yeterince bilmediklerini ve sağlık açısından fazla tehdit edici bulmadıklarını ortaya koydu.

Paylaş

SAKARYA’da yapılan bir anket çalışması, velilerin çok önemli bazı çevresel riskleri yeterince bilmediklerini ve sağlık açısından fazla tehdit edici bulmadıklarını ortaya koydu.
Sakarya Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nursan Çınar tarafından ‘Ebeveynlerin Sağlığa Zararlı Çevresel Etkenler Hakkındaki Bilgi ve Algıları’ konulu bir anket çalışması yapıldı. Çalışmaya gönüllü katılan 362 veliye, ailelerin karakteristik özellikleri ve sağlığa zararlı çevresel riskler hakkındaki bilgilerini belirlemeye yönelik sorular yöneltildi.
Velilerin yüzde 98.6’sı sigara içmenin solunum sistemi hastalıkları için bir risk faktörü olduğunu, yüzde 94.5’i de güneş ışınlarına maruz kalmanın deri kanseri için risk oluşturduğu konusunda bilgi sahibi olduklarını söyledi. “Bina içi radon gazına maruz kalmak, akciğer kanseri için bir risk faktörü müdür” sorusuna velilerin yüzde 43.9’u fikrinin olmadığı cevabını verdi.
Anket sonuçlarını “Uluslararası 2. Ulusal Akdeniz Pediatri Hemşireliği” Kongresi’nde bildiri olarak sunan Doç. Dr. Nursan Çınar, çalışmanın amacının ebeveynlerin sağlığa zararlı çevresel etkenler hakkındaki bilgi ve algılarını değerlendirmek olduğunu vurguladı.
Anketle, çocukların sağlığının korunması ve geliştirilmesi ile ilgili önemli sorumluluk ve rolleri olan ebeveynlerin, çevresel risklerden bazıları hakkında bilgili olduklarının görüldüğüne dikkat çeken Çınar, “Ancak anket çalışması, velilerin çok önemli bazı çevresel riskleri yeterince bilmediklerini ve sağlık acısından fazla tehdit edici bulmadıklarını belirledi. Velilerin sigaradan sonra en önemli ikinci akciğer kanseri nedeni olarak kabul edilen radon gazı hakkında fazla bilgi sahibi olmadıklarını gözlemledik” diye konuştu. (SAKARYA)
ÖNCEKİ HABER

İşkence gören kadının yeniden eşine teslim edildi

SONRAKİ HABER

Et ve Balık Kurumu’ndan 35 bin besiciye çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...