02 Aralık 2009 00:00

HUKUK KÖŞESİ

SORU: Yaklaşık 13.5 yıldır aynı işyerinde çalışmaktayım. Sendikalı olmama rağmen ücret zamlarım ve tüm ek ödeneklerim, sendika sözleşmesinde ne hak edilmişse aynen bana da yansıtıldı...

Paylaş

SORU: Yaklaşık 13.5 yıldır aynı işyerinde çalışmaktayım. Sendikalı olmama rağmen ücret zamlarım ve tüm ek ödeneklerim, sendika sözleşmesinde ne hak edilmişse aynen bana da yansıtıldı. Bugün bize artık, ‘Sizi memur kapsamına alıyoruz’ diyerek; bugüne kadar sendikalıymışız gibi aldığımız tüm haklarımızı bizim rızamız olmadan kaldırıp, brüt ücretimiz ne ise o rakamdan memur olarak çalışmaya devam edeceğimiz belirtildi. Yaptığımız işte de bir değişiklik söz konusu değil.
Ayrıca bu değişiklikle ilgili bilgi 20.11.2009’da verilip, 1 Kasım 2009’dan itibaren diye belirtilmiş. Yaklaşık olarak yıllık 850TL civarında ek gelirlerimiz ortadan kalmış olacak, 6 ayda bir zam alırken (sendika sözleşmesine göre) şimdi yılda bir kez olacak (kriz nedeniyle 2 yıldır bu da verilmiyormuş).
Bizim rızamız olmadan gelirimizi düşürebilirler mi? (Brüt maaş aynı, yılda 1 kez yıllık ücretli izin parası, yılda 2 kez bayram parası, yılda 1 kez öğrenci yardımı, her ay yakacak yardımı, fazla mesai, 2 kez ayakkabı parası vb. gelirler.) İşimizi de kaybetmeden nasıl itiraz etmeliyiz? Hukuksal haklarımız için zamanaşımı var mıdır? Saygılarımla.

CEVAP: Bir işçinin rızası olmadan ücretinden indirim yapmak söz konusu değildir. İşveren, eğer iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik yapmak istiyorsa, bu durumu ancak işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. İşçi tarafından bu değişiklik bildirimine altı işgünü içinde yazılı olarak onay verilmez ise bu değişiklikler işçiyi bağlamaz. Ancak, böyle bir onay vermiş iseniz bu durumda bu değişikliği kabul ettiğiniz anlamına gelecektir.
Eğer böyle bir onay belgesi vermemiş iseniz, bu durumda, ücret indirimini kabul etmediğinizi ve sizin yazılı rızanız alınmadan böyle bir değişiklik yapılamayacağını bildirir bir ihtarname gönderebilirsiniz. Haklar açısından bir zamanaşımı vardır ve bu ücret alacakları için beş yıldır.
DEVRİM AVCI
ÖNCEKİ HABER

Hükümete ‘açılım’ uyarısı

SONRAKİ HABER

Domuz gribinin vatandaşa faturası 572 TL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...