02 Aralık 2009 00:00

Hükümetten köye dönüş projesi!

YILLARDAN beri bölgede devam eden savaş nedeniyle devlet tarafından köyleri zorla boşaltılan binlerce aile, göç ettikleri yerlerde...

Paylaş

YILLARDAN beri bölgede devam eden savaş nedeniyle devlet tarafından köyleri zorla boşaltılan binlerce aile, göç ettikleri yerlerde ekonomik ve sosyal açıdan birçok sorunla boğuşurken, köyleri ‘terör’ gerekçesiyle boşaltan devlet, şimdi de geri dönüşler için bir proje hazırlıyor. Hükümet yaklaşık 18 milyon TL ayırdığı projeyle mağduriyeti gidereceğini belirtirken, göçlere en fazla neden olan korucu baskısına ilişkin ise herhangi bir adım atılmıyor.
İçişleri Bakanlığı, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde köylerini zorla terkeden ailelerin geri dönmesi için 2010 yılında 18 milyon 671 bin TL harcayacak. Adıyaman, Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Hakkari, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van illeri olmak üzere toplam 14 ilde uygulanmaya başlanan Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP), köye geri dönüşü teşvik etmeye çalışırken, öte yandan korucu baskısı nedeniyle köylerden şehirlere göç devam ediyor. En son Van’ın Başkale ilçesi Esenyamaç (Xaşkan) köyünde korucuların karıştığı olayda 4 kişi ölmüştü.
KORUCULUK GÖÇE ZORLUYOR
Van Göç-Der Yöneticisi Mehmet Selim Özcaner, koruculuk sisteminin, uygulanmaya başladığı yıllardan itibaren göçlerde büyük etkisi olduğunu ve en son Başkale’nin Esenyamaç köyünde yaşanan olay nedeniyle de bu köyden göçlerin beklendiğini söyledi. Göçü önlemek ve geri dönüşü sağlamak amacıyla proje oluşturan hükümet, göçün yaşanmasındaki en büyük neden olan korucu baskısını hâlâ görmezden geliyor. Bu gün bölgede hala binlerce köy korucusu görev başında.
GÖÇTE ‘GÜVENLİK GÜÇLERİNİN’ ROLÜ
Öte yandan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Ruhi Köse’nin denetiminde Göç ve Yoksulluk Çalışma Grubu’nun hazırladığı Van Göç ve Yoksulluk Raporu’nda, anket uygulanan 320 aileden 179’unun, yani yüzde 56’sının ‘güvenlik güçlerinin’ baskısı, 19’unun, yani yüzde 5.9’unun PKK baskısı, 29 ailenin ise kendi istekleriyle göç ettiği belirtiliyor.
Umut Yeğin
ÖNCEKİ HABER

Beytüşşebap infazında soru işaretleri artıyor

SONRAKİ HABER

Hükümete ‘açılım’ uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...