02 Aralık 2009 00:00

İlk Kürtçe bölüm Mardin’de

BAKANLAR Kurulu, Mardin Artuklu Üniversitesi’ne bağlı olarak “Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü” kurulması kararını onayladı.

Paylaş

BAKANLAR Kurulu, Mardin Artuklu Üniversitesi’ne bağlı olarak “Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü” kurulması kararını onayladı. Kararın ardından üniversitede Kürtçe, Arapça, Farsça ve Süryanice çalışma yapılacak. Kürtçe’nin üniversitelere de yer almasının yöntemi olarak Kürtçe Enstitüsü yerine ‘Türkiye’de Yaşayan Diller” tanımının seçilmesi eleştirilere neden olmuştu.
YAŞAYAN DİLLER!..
Açılım çerçevesinde gündeme gelen Türkçe’den başka diller üzerinde akademik çalışma için de düzenleme tamamlandı. Bakanlar Kurulu, Mardin Artuklu Üniversitesi’ne bağlı olarak “Türkiye’de Yaşayan Diller enstitüsü” kurulması kararını onayladı.
Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde “Kürt Dili ve Edebiyatı” ve “Kürdoloji Enstitüsü” kurulması talepleri, 2008 Kasım’ından bu yana gündeme getiriliyordu.
KÜRT DİLİ VE EDEBİYATINA İZİN YOK!
Üniversitenin bu yöndeki taleplerini de inceleyen Yükseköğretim Kurumu (YÖK), “Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü” ya da “Anabilim Dalı” adıyla lisans programı açılmasına izin vermemişti. “Kürdoloji Enstitüsü” talebi ise “Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü” olarak değiştirildi ve onaylandı. Enstitüde Arapça, Farsça, Süryanice’nin yanı sıra Kürtçe üzerinde de akademik çalışmalar yapılacak. Enstitünün Şubat 2010’dan itibaren 30 yüksek lisans ve doktora öğrencisiyle faaliyete geçmesi planlanıyor. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan-Obama görüşmesinin gündemi yoğun

SONRAKİ HABER

Gül’den sükunet çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...