02 Aralık 2009 00:00

Minare yasağı Avrupa’nın gündeminde

İsviçre’de yapılan halk oylamasına katılanların yüzde 57.5’inin minareli camiye hayır demesi üzerine...

Paylaş

İsviçre’de yapılan halk oylamasına katılanların yüzde 57.5’inin minareli camiye hayır demesi üzerine, Avrupa çapında geniş bir tartışma başladı. Başta Almanya olmak üzere, pek çok ülkede minareli camiye karşı kampanyalar yürüterek, güç toplamaya çalışan ırkçı örgütler, benzer kararın diğer Avrupa ülkelerinde de alınması için harekete geçti. Göçmenlere karşı yasalar çıkaran, açıklamalar yapan muhafazakar partilerin çoğu da karar gerekçesiyle Avrupa’nın İslamlaşma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ileri sürerek, yerli halklar arasında özellikle İslam ülkelerinden gelen göçmenlere karşı önyargıları körüklüyorlar.
SADECE 4 MİNARELİ CAMİ VAR
İsviçre’de yabancı düşmanı Halk Partisi’nin (SVP) öncülüğünde başlatılan kampanya, Pazar günü referandumla sonuçlanmıştı. Referanduma katılanların yüzde 57.5’i, ülkede minareli cami yapılmasının yasaklanmasını istedi. Buna göre, İsviçre Anayasası’na yasağı öngören bir maddenin eklenmesi gerekiyor. Ancak, hukukçular bu kararın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden döneceğini ve hayat bulmayacağını belirtiyorlar.
Ancak, Avrupa çapında geniş tartışmalara yol açan İsviçre’de, büyük bir korku ve endişeye yol açacak tarzda çok sayıda minareli cami bulunmuyor. Yapılan açıklamalara göre ülke genelinde sadece 4 minareli cami bulunuyor. Yani bir kaşık suda koparılan fırtına anlamına gelen oylama ile asıl olarak ülkedeki Hıristiyan ve Müslümanlar arasındaki önyargılar körükleniyor ve bu siyasi ranta dönüştürülüyor.
Oylamanın öncülüğünü yapan SVP, yıllardır ülkedeki göçmenlere ve minarelere karşı propaganda yaparak, oyunu artırıyor.
İsviçre’deki oylama sırasında özellikle Alman kantonlar, minareye karşı oy kullandığı dikkat çekiyor. 26 kantonun 22’si hayır oyu verdi. Fransız kantonları ise minareden yana oy verdi.
Sonuç, pek çok İsviçreliyi ise üzdü. Facebook’da daha önce “Minarelerin yasaklanmasından utanıyorum” adlı gruba 15 bin kişi üye olurken, karardan hemen sonra grubun üye sayısı 50 bine çıktı.
Oylamaya karşı çıkan partiler ve sendikacılar ise konunun yüzeysel bir şekilde ele alındığını, bu yüzden de ırkçıların başarı elde ettiğine dikkat çekiliyor.
Kararın ayrıca İşviçre’nin dış ticareti açısından olumsuz sonuçlara yol açacağı şimdiden dile getiriliyor. İsviçre’nin dış ticaretinin yüzde 15’i İslam ülkeleriyle.
Bu yüzden işveren örgütleri oylamadan hemen sonra temkinli açıklamalarda bulunarak, oylamanın ülkenin çıkarlarına verme ihtimali bulunduğuna işaret etti.
KORKULAR KÖRÜKLENİYOR
İsviçre’de yayılan oylamanın sonucu en çok da komşu ülke Almanya’da tartışmaya yol açtı. Zaman zaman İslam ülkelerinden gelen göçmenleri açık bir şekilde hedefe koyarak oy toplama derdine düşen Başbakan Angela Merkel’in partisi CDU, bu kez “İslamlaşma” uyarısında bulundu. Partinin etkili isimlerinden Wolfgang Bosbach yaptığı açıklamada, “Oylamanın sonucunu ciddiye alalım. Çünkü Almanya’da da İslamlaşta korkusu çok fazla” dedi. Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizière ise yaptığı açıklamada, federal hükümet olarak bölgelere bir öneride bulunmayacaklarını, minareli caminin tamamen yerel yönetimlerin yetki alanında olduğunu ifade etti.
Kilise temsilcileri ise minarelerin camilerin vazgeçilmez parçası olduğunu belirterek, her inancın özgür olması gerektiğini savundu. Almanya’da resmi verilere göre 206 minareli cami var. 120 minareli caminin yapımı ise planlanmış durumda. En son 7 Kasım günü Köln’de iki minareli büyük camiin temeli atılmıştı. Fransa ve İngiltere ise İsviçre’deki oylamanın sonucunu “İnanç özgürlüğüne saldırı” olarak değerlendirdi.

MİNARE YASAĞINA TEPKİLER...

İSVİÇRE DIŞİŞLERİ BAKANI: KAYGI VERİCİ
İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey, hükümetinin hafta sonundaki referandumda camilere minare yasağına destek çıkmasından büyük kaygı duyduğunu söyledi. Calmy-Rey,
farklı kültür ve dinlerin bir arada yaşamasına konulan sınırlamaların aynı zamanda İsviçre’nin güvenliğini de tehlikeye attığını söyledi. Provokasyon riskinin aşırılığı alevlendirdiğini söyleyen Rey, minare yasağının sadece yeni minareleri kapsadığını vurgulayarak, İsviçreli Müslümanların toplumla iyi kaynaştıklarını ifade etti.

TÜRKİYE: HAYAL KIRIKLIĞI
Dışişleri Bakanlığı, İsviçre’de minare yapımının yasaklanması girişiminin onaylanmasının “hayal kırıklığı” yarattığı, bu çerçevede İsviçre’nin, gelenekleriyle bağdaşmayan bu durumu düzeltici adımlar atmasının, Türkiye’nin yanı sıra uluslararası kamuoyunca da beklendiği belirtildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Bu karar, temel insani değerler ve
özgürlüklere aykırı talihsiz bir gelişmedir. Çok kültürlülük, hoşgörü ve insan haklarına saygı gibi değerler toplumsal huzur ve barış açısından da önem taşımaktadır” denildi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER: AYRIMCILIK
BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, yasağın ayrımcılık olduğunu belirtti. Yasağın, İsviçre’nin insan haklarıyla ilgili yükümlülükleri konusunda
uluslararası hukukla çelişebileceğini söyleyen Pillay, referanduma götüren
“yabancı düşmanlığını kışkırtan kampanyaları” ve bunun “derinden bölücü”neticesini kınadığını kaydetti.

SOL PARTİ: KIŞKIRTMALARIN ÜRÜNÜ
Almanya Sol Parti Federal Grubu Göç ve Uyum Politikası Sözcüsü Sevim Dağdelen ise yaptığı açıklamada, “İsviçre’de sağcı-muhafazakar partilerin Müslüman göçmenlere karşı sürdürdüğü kampanya hedefine ulaştı. Ama Almanya’da da göçmenlere karşı ortam yaratma ve kışkırtma çabaları da başarıyla yürütülüyor. Çünkü demokratik kurumlar da sahnelenen oyunlara ortak oluyor. Sosyal ve siyasal nedenlere sahip sorunlar, kültürler ve dinler arası çatışma olarak gösteriliyor. İslam inancı, “uyum alanındaki eksikliklerin kaynağı” olarak gösteriliyor ve buna bağlı olarak Müslümanların Almanya’ya göçünün engellenmesi veya ülkelerine geri gönderilmeleri talepleri öne sürülüyor. Oysa toplumdaki çatışmaların kaynağı din ve kültürler arasındaki farklılıklarda değil, yoksul ve zengin arasındaki farklarda yatmaktadır” dedi.
ÖNCEKİ HABER

İngiltere’den Afganistan’a ek asker

SONRAKİ HABER

UFUK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...