02 Aralık 2009 00:00

Medyanın gözü minareden başkasını görmüyor

Bayram boyunca manşetler gazeteden gazeteye değişim gösterse de, dünkü gazeteler aynı manşette birleşti.

Paylaş

Bayram boyunca manşetler gazeteden gazeteye değişim gösterse de, dünkü gazeteler aynı manşette birleşti. Bayramın son günü hazırlanan gazetelerin ortak haberi, İsviçre’de oylamayla çıkan minare yasağı idi. Avrupa’nın ve İsviçre’nin ne demokratlığını ne hoşgörüsünü bırakan medya, “içerideki” hoşgörü ile ilgilenmediği kadar İsviçre’nin minare meselesini tartıştı.
HOŞGÖRÜYÜ ÇOK ÖNEMSİYORLARMIŞ
Akşam sert sordu: “Bu mu Avrupa?” Akşam’a göre “Karikatür krizinden sonra Avrupa’da ikinci dalga Müslüman-Hristiyan kamplaşması kapıda” idi. Haberde “İsviçre’ye tepki yağdı”ğı söylendi, hatta “Vatikan bile şokta” idi. “Bu mu Avrupa?” manşetinin devamı olan küçük bir soru daha vardı hemen yan tarafta: “Yoksa bu mu?” Bu haberde de son Nazi Demjanjuk’un yargılanması konu ediliyordu.
Sabah’ın “Öfke fırtınası” manşetine göre “Dünya İsviçre’de referandumla getirilen minare yasağının şokunu yaşıyor”du.
MANŞETLER PEK HASSASTI
Kimi gazeteler daha öfkeliydi ve bunu haberlerinden belli etti. Star, “Minareye kılıf bulamıyorlar” manşetini attı. Takvim “Hoşgörü nerede” diye sordu. Türkiye “Dört minareden korktular” dedi.
Yeni Şafak, ağır konuştu: “Avrupa’nın en gerici ülkesi.”
Nedense hemen hemen bütün haberler, Vatikan’ın tepki göstermesi, Papalığın dini özgürlüklere karşı olması gerekirmiş gibi, “Vatikan bile” şeklinde sunuldu.
Zaman, manşetinde şöyle dedi: “Minareyi yasaklayan İsviçre, dünyada tek başına kaldı.” Vakit, sürmanşetinde “Özgürlükleri İslama kadar” diyerek, daha net bir tutum aldı.
AB’YE UYMAMASI LAZIM...
Vatan’a göre “Avrupa utandı”.
Milliyet’in “İsviçre’ye büyük öfke”, Hürriyet’in “Minareye hayır silaha evet çıktı”, Radikal’in “İsviçre’ye tepki yağdı” haberleri, medyanın ortalamasına göre çok küçük haberler olarak yer bulabildi. Birinci sayfada fotoğraflı spotlar şeklinde...
Hürriyet, daha başlıkta, habere konu olan referandumun başka sonuçları olduğunu hatırlatan tek gazete oldu. Radikal ise AB vurgusunu bu haberde de eksik bırakmadı: “AB’liler de şaşırdı.” (MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

UZAK CNBC-e 22.00

SONRAKİ HABER

GÖZLEMEVİ

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa