03 Aralık 2009 00:00

HEP KAYIRILDI

ABD’li tarım tekellerinden biri olan Cargill, 1997 yılında Bursa’nın Orhangazi ilçesi Gemiç ve Gürle köyleri yakınlarında 1. Sınıf Tarım Alanı üzerine ...

Paylaş

ABD’li tarım tekellerinden biri olan Cargill, 1997 yılında Bursa’nın Orhangazi ilçesi Gemiç ve Gürle köyleri yakınlarında 1. Sınıf Tarım Alanı üzerine kurulduğundan beri, Cargill mısır işleme fabrikası hakkında o yıllardan bu yana çeşitli davalar açıldı. Günde 6 bin litre su tüketen Cargill, Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde önerilen yeri yeterli suyu sağlayamayacağı için reddetmişti. Cargill bugün, kurulu bulunduğu Orhangazi ilçesinde yaşayan 75 bin kişinin tükettiği suyun çok daha fazlasını tek başına tüketmekte. Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD’ye yaptığı çeşitli ziyaretlerde, ülkemizde mahkeme kararlarıyla mahkum edilmiş Cargill’i kurtarmak için zamanın ABD Başkanı George W. Bush’a söz vermişti. Başbakan Erdoğan, ülkemizde kapatma kararı bulunan Cargill hakkında, ABD’deki yetkilileriyle yasalarımızı göz ardı ederek görüşmüş ve gerekeni yapacağını belirmişti.
Bunun için öncelikle AKP Hükümeti Bakanlar Kurulu tarafından, Cargill’in kurulu bulunduğu fabrika alanı Temmuz 2005’te Özel Endüstri Bölgesi ilan edilerek yasal bir kılıf oluşturulmaya çalışıldı. Danıştay’ın Mart 2006 “Yürütmeyi Durdurma” kararı üzerine AKP Hükümeti, Cargill’i kurtarmak için başka arayışlara girdi. Ocak 2008’de AKP Hükümeti tarafından hazırlanan ve AKP’li milletvekillerinin oylarıyla yasalaşan, kamuoyunda Cargill Yasası diye bilinen kanun değişikliği, Cargill’e af getirdi. Böylelikle Cargill, yasallığa kavuşturuldu.
ÖNCEKİ HABER

Başbakan 5 bin 500 bin lira ‘Cargill’ tazminatı ödeyecek

SONRAKİ HABER

Köylünün tazminatını gasbeden avukata kovuşturma izni

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa