03 Aralık 2009 00:00

Başbakan 5 bin 500 bin lira ‘Cargill’ tazminatı ödeyecek

YARGITAY Hukuk Genel Kurulu, “Cargill’in Bursa’daki fabrikasının faaliyetinin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarını uygulamadıkları” gerekçesiyle ...

Paylaş

YARGITAY Hukuk Genel Kurulu, “Cargill’in Bursa’daki fabrikasının faaliyetinin durdurulmasına ilişkin mahkeme kararlarını uygulamadıkları” gerekçesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında açılan tazminat davasında, yerel mahkemenin “tazminat isteminin reddi” yönündeki direnme kararını bozdu. Başbakan ile dönemin bazı yöneticileri tazminat ödeyecek.
Yargıtay’ın kararını sevinçle karşılayan DOĞADER adına yapılan açıklamada, “Kurulduğu 2005’ten bu yana Bursa Barosu öncülüğünde Cargill’e karşı açılan tüm davalara müdahil olmuş bir dernek olarak onurlu mücadelenin haklı onurunu taşımaktadır” denildi.
Açıklamasında ayrıca “DOĞADER, Uludağ Milli Park sınırları içinde kalan Sarıalan ve Çobankaya bölgelerinin SİT düzeylerinin 1. den 2. düzeye düşürülmesine karşı Bursa Barosu öncülüğünde 26 Kasım 2009 tarihli açılan davaya müdahil olmuştur. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 09 Ekim 2009 günkü kararı ile Uludağ Milli Park sınırları içindeki alanların yapılaşmaya çalışıldığı ortadadır. Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun, adı ve niteliğiyle bağdaşmayan bu kararı ile kurumsal varlığına ihanet ettiğini kamuoyuna duyururuz” sözlerine yer veren dernek üyeleri, mücadelelerine destek istediler.
DAVANIN SEYRİ
Bursa Gemlik’teki Cargill AŞ’ye ait nişasta fabrikası hakkındaki yargı kararlarının uygulanmaması nedeniyle
Başbakan Erdoğan, eski Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen, Bursa Valisi O. Kağan Köksal, Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin ve Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Turgut hakkında tazminat davası açıldı.
Dava dilekçesinde, her davacı için 5 bin 500 YTL olmak üzere toplam 99 bin YTL’lik manevi tazminat talep edildi. Bursa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi davayı reddetti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.
Davalıların, “iptal kararları doğrultusunda uygulama yapılmasını istedikleri” ifade edilen bozma kararında, şunlara yer verildi: “Ancak ne var ki dava konusu olayda davalılar bu konuda üzerlerine düşen görevi yerine getirmemişlerdir. İptal edilen idari kararlar nedeniyle fabrika tamamen izinsiz ve ruhsatsız hale gelmiş olduğundan, faaliyetlerine son verilmesi gerekir. Sadece fabrikaya iptal kararlarına uyması yönünde şekli bir uyarı yapılmakla yetinilmiştir. İptal davaları nedeniyle verilmiş yürütmeyi durdurma kararları üzerine bizzat davalı Başbakan tarafından imzalanmış olan yazı ile fabrikanın işletilmesine devam edilmesi bildirilmiştir. Davalılar Erdoğan, Ergezen ve Turgut, yetki ve görev itibariyle idari mahkeme kararlarını uygulama imkanına sahipken, gereğini yerine getirmemişlerdir. Bu nedenle yargı kararlarının uygulanmamasından doğan zararlardan şahsen sorumludurlar.”
Davacıların, yargı kararlarının uygulanmasını sağlamak amacıyla ayrıca uğraşı gösterdikleri, ancak sonuca ulaşamadıkları belirtilen kararda, “Böyle bir durum, hukukun üstünlüğü ile yönetilen devletin temel ilkelerinin ihlal edilmesi anlamına geldiğinden, davacıların medeni hakları kapsamındaki değerlerine zarar verildiği kabul edilmeli ve uygun miktarda manevi tazminat verilmelidir” denildi. (BURSA)
ÖNCEKİ HABER

Kayıp yakınları yas sürecini tamamlamalı

SONRAKİ HABER

HEP KAYIRILDI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...