03 Aralık 2009 00:00

Kadına yönelik şiddet ölüm getirdi

KADINA yönelik şiddet ve cinayetlere karşı önlem alınmaması, kadınların canına mal oluyor.

Paylaş

KADINA yönelik şiddet ve cinayetlere karşı önlem alınmaması, kadınların canına mal oluyor. Bunun son örneği, Diyarbakır’ın Lice ile Şırnak’ın Cizre ilçesinde ve İstanbul’da yaşandı.
26 Kasım’da Lice’ye bağlı Gelberi (Gavnor) köyünde eşi Çerkes Aras ile tartışan 3 çocuk annesi Songül Aras (25), eşi tarafından önce dövüldü, ardından pompalı tüfekle göğsünden vurularak öldürüldü. Çerkes Aras halen bulamazken, Songül Aras’ın cenazesi, ailesi tarafından Diyarbakır Yeniköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.
CİZRE’DE ŞÜPHELİ ÖLÜM
Şırnak’ın Cizre ilçesinde ise sevdiği kişiyle evlendirilmesine izin verilmeyen ve zorla başkasıyla evlendirilmek istendiği öğrenilen Mevlide Garan (22) adlı kadın, 29 Kasım’da Caferi Sadık Kayalıkları’nda ölü bulundu. Garan’ın ailesi tarafından şiddete maruz kalması üzerine evden kaçtığı belirtilirken, Garan’ın cenazesi, evden kaçtıktan 2 gün sonra Caferi Sadık Kayalıkları’nda bulundu. Garan’ın intihar ettiği ileri sürülse de, ölümü şüpheli olarak görüldü. Bazı görgü tanıkları, Garan’ın annesinin “Bu namus meselesidir, kimse karışmasın” dediğini iddia ederken, bazı görgü tanıkları da Garan’ın vücudunda darp izleri olduğunu ileri sürdü.
OĞLU TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ
Pendik’te ise eşinden ayrı yaşadığı öğrenilen bir kadın, evinde boğazı kesilerek öldürülmüş halde bulundu. Cinayet kurbanı kadının, 19 yaşındaki oğlu tarafından öldürüldüğü iddia edildi. Psikolojik rahatsızlıkları olduğu ileri sürülen zanlı genç, polise teslim oldu. (HABER MERKEZİ)

YARGITAY: BAKİRE KARARIMIZ YANLIŞ ANLAŞILDI

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Necdet Gürbüztürk, “eşin bakire olmadığı” iddiasına dayalı evliliğin iptali davasının reddedilmesine ilişkin yerel mahkeme kararının, karar düzeltme aşamasında onandığını bildirdi. Gürbüztürk yaptığı yazılı açıklamada, dairenin verdiği bir kararla ilgili yayınlanan bazı haber ve yorumlarda Yargıtay’ın, “bakireliği evlilik için kadında bulunması gerekli bir vasıf olarak gördüğü ve bu vasfın bulunmamasının evliliğin iptali sebebi” olarak değerlendirdiğinin ifade edildiğini anımsattı. Dairenin söz konusu haberlere konu kararı, Bolu Aile Mahkemesi’nin verdiği bir kararın temyiz edilmesi üzerine verdiğini anımsatan Gürbüztürk, koca tarafından açılan “davalı eşin bakire olmadığı” iddiasına dayalı “evliliğin iptali” davasının yerel mahkeme tarafından reddedildiğini belirtti. Kararın kocanın temyizi üzerine 22 Şubat 2007 tarihinde bozulduğunu, bozma kararında koca tarafından açılan davanın kabulü gerektiğinin ifade edildiğini anlatan Gürbüztürk, karar düzeltme incelemesi sırasında 4 Haziran 2007 tarihinde bozma kararından dönüldüğünü kaydetti. Yargıtay’ın, düzeltilen karar dışında bu konuda emsal sayılabilecek başka bir kararının bulunmadığını bildiren Gürbüztürk, “Hatalı kabul edilerek düzeltilen, bu nedenle hukuken geçerliliği kalmayan bir kararın ele alınıp habere ve yoruma konu edilerek kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesi ve kuruma olan güvenin zedelenmesi, etik ilkeleriyle bağdaşmamaktadır” dedi.
ÖNCEKİ HABER

ÇOMܒde Kürtçe konuşmak dayak gerekçesi!

SONRAKİ HABER

Kayıp yakınları yas sürecini tamamlamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...