03 Aralık 2009 00:00

ÇOMܒde Kürtçe konuşmak dayak gerekçesi!

ÇANAKKALE’de süreklileşen saldırılar ve fişlemelere maruz kalan üniversite öğrencileri şikayet ettiklerinde...

Paylaş

ÇANAKKALE’de süreklileşen saldırılar ve fişlemelere maruz kalan üniversite öğrencileri şikayet ettiklerinde, okul yönetiminin “Zaten buraya okumaya gelmiyorsunuz” şeklindeki önyargıları ve polisin evlerinden çıkmama öğütleriyle karşılaşıyor.
ÇOMܒye çeşitli zorluklar altında okumak için gelen öğrenciler, üniversitede ve kaldıkları yurtlarda, baskı, şiddet ve ayrımcılıklara maruz kaldıklarını ve bu yüzden ya okullarını yarıda bırakıp şehri terk etmek zorunda kaldıklarını, ya da yurtlardan kurtulmak için biraz daha masrafa girerek ev tutmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.
DEKAN NİYET OKUDU
Üniversitede muhalif düşünen öğrencilere yönelik faşist yaklaşımların söz konusu olduğunu dile getiren Bilgisayar Öğretmenliği Bölümü öğrencisi Engin Baz, özellikle de öğrencilerin okul hayatına ket vurmak amacıyla vize ve sınav dönemlerinde bu tür baskıların biraz daha şiddetli hale geldiğine dikkat çekti. Son vize döneminde de bu türden bir tacize maruz kaldıklarını belirten Baz ve bunu resmi olarak dekanlığa ilettiklerinde dekanın “Zaten bu okula okumak için gelmiyorsunuz, bundan sonra sizi okula almayacağım” sözlerini sarf ederek, bu tür baskı ve tacize dayanak çıktığını kaydetti. ‘AHMET KAYA
ŞARKISI ÇALDIĞI İÇİN DÖVÜLDܒ
Üniversiteyi kazandığında yerleştiği yurtta ülkücü öğrencilerin “Yurda geç gelmeyeceksiniz, içki içmeyeceksiniz” diye uyarılarda bulunduğunu belirten Tufan Doğanoğlu ise başından geçen bir olayı da örnek gösterdi. Yurttaki odasında gitar çalıp Ahmet Kaya şarkıları çaldığı bir sırada odasına girildiğini, ranzanın altına sıkıştırılarak darp edildiğini anlatan Doğanoğlu, benzer şekilde Türkçe bilmeyen annesiyle telefonda Kürtçe konuşan bir arkadaşının da dövüldüğünü söyledi.
Üniversite yönetimine, saldırıya uğrayan arkadaşlarının sağlık durumlarına dair hazırladıkları raporu daha öncesinde dekanlığa sunduklarını belirten Sinan Tosun, sivil polislerin okulda istedikleri gibi dolaşmasından rahatsız olduklarını aktardı. Sivil polisleri öğrenci işlerinde bulunan bilgisayarlardan öğrenciler hakkında bilgi toplarken gördüğünü iddia eden Tosun, kendilerine sürekli olarak şüpheli gözüyle bakıldığını kaydetti. (Çanakkale/DİHA)
Ömer Çelik
ÖNCEKİ HABER

Şırnak’ta kadrolaşma tepkisi

SONRAKİ HABER

Kadına yönelik şiddet ölüm getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...