03 Aralık 2009 00:00

Tersane işçisi isyan etti

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde ücretleri ödenmediği için eylem yapan 400 tersane işçisi, yolu trafiğe kapatarak ilçe merkezine yürüdü.

Paylaş

Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde ücretleri ödenmediği için eylem yapan 400 tersane işçisi, yolu trafiğe kapatarak ilçe merkezine yürüdü. İşçilerin yürüyüşünü ne kaymakam ne de polis engelleyemedi. Haklarını isteyen işçiler, eylemleri sürdürme kararı aldılar.
Ereğli’de bayram öncesinde alacaklarını alamadıkları gerekçesiyle eylem yapan Ereğli Gemi taşeron çalışanları yeniden eylem yaptı. Önceki gün tersaneye gelen 400 işçi, işten atıldıklarını öğrendi. Bunun üzerine yeniden alacaklarını isteyen işçiler, karşılarında muhatap bulamayınca, Ereğli Alaplı karayolunu trafiğe kapattı.
Jandarmanın araya girmesi ile tersane yetkilisiyle görüşen işçilere, ücretlerinin 6 hafta içinde ödeneceği söylendi. Ofis binasının olduğu bölgeye girmek isteyen işçiler, jandarma ekipleri tarafından engellendi. Bunun üzerine işçiler yeniden yol kapattı.
8 KİLOMETRE YÜRÜDÜLER
Tersane genel müdürü ile görüşemeyen işçiler, bunun üzerine anayol üzerinde toplanarak kaymakamlığa doğru yürümeye başladılar.
Trafik akışını engellememeleri koşuluyla yürümelerine izin verilen işçiler, “Tersane işçisi köle değildir”, “İşçiyiz hakkımızı istiyoruz” sloganları attılar.
Yürüyüşe Devrek yol ayrımı mevkisindeki tali yoldan devam etmeleri istenen işçiler, buna tepki göstererek Uğur Mumcu Caddesi’nden şehir merkezine yöneldi.
Yürüyüş yapan işçileri, Erdemir Caddesi Jet yol ayrımında Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi karşıladı. Yasal olmayan bir eylem yaptıklarını ileri sürerek işçilerden eylemi sona erdirmelerini isteyen Kaymakam Ekşi, işçilerin haklarını başka yollardan aramalarını istedi. Ekşi, “Sıkıntınızı anlıyorum. Ama bu yaptığınız doğru değil. Diğer insanları zor durumda bırakıyorsunuz” dedi.
İşçiler de “Boş konuşuyorsunuz” diyerek, Kaymakam Ekşi’yi kenara ittiler ve yürüyüşe devam ettiler.
POLİS BARİKAT KURDU
Tekel Sokak üzerinde polis, barikat kurarak yürüyüşü durdurdu. Burada yapılan görüşmelerin sonunda işçilerin gruplar halinde savcılığa gitmelerine izin verildi. Savcılık önüne gelen işçilerden 3’ü, ortak dilekçeyi vermek için savcılığa gitti.
Bu arada olay yerine gelen Başsavcı Zülkarneyn Kısık’ın polis komiserine, “Dilekçelerini verebilirler” demesi üzerine Jet yol ayrımındaki polis barikatı kalktı. Tüm işçiler savcılık önünde toplandı.
Ereğli Adliyesi’ne gelen işçiler, burada haklarının ödenmediği gerekçesi ile şikayet dilekçesi verdiler.
Adliye önünde açıklama yapan Avukat Ünal Demirtaş, işçilerin hukuki süreci başlatmak için dilekçe verdiklerini, ancak sürecin başlaması için bunun yeterli olmadığını söyledi. Demirtaş, işçilerin kesin kararlarını verdikten sonra iş mahkemesine başvurmaları gerektiğini söyledi.
Polisin adliye önünde geniş güvenlik önlemleri aldığı gözlenirken, şikayet dilekçelerini veren işçiler, daha sonra sahil güzergahında bulunan amfi tiyatroya giderek kendi aralarında durum değerlendirmesinde bulundular. Toplantıdan sonra dilekçelerini geri aldıkları öğrenilen işçiler, eylemlerini sürdürme kararı aldılar. (EREĞLİ)
ÖNCEKİ HABER

TEKEL Çamaltı Tuzlası özelleştirme kıskacında

SONRAKİ HABER

ÖZGÜRLÜKLER

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...